کلمه جو
صفحه اصلی

دکوپاژ

فارسی به انگلیسی

decoupage

فرهنگ معین

(دِ کُ ) [ فر. ] (اِمص . ) بخش بندی نماهای یک فیلمنامه و ذکر جزییات فنی فیلم .

فرهنگ عمید

تقسیم فیلم نامه بر اساس فصل ها و نماها.

دانشنامه عمومی

دکوپاژ (به فرانسوی: Decoupage) تقطیع یا برش فنی، یکی از وظایف کارگردان است که شامل تصمیم گیری در مورد محل استقرار دوربین در صحنه، نوع نورپردازی، اندازه تصویر، زاویهدوربین، نوع حرکت دوربین، تعداد تصاویری که برای نمایش یک موقعیت لازم است، نوعاتصال نماها به یکدیگر، هر صدایی که قرار است در صحنه شنیده شود (هر صدایی غیر ازدیالوگ ها) و باقی جزئیاتی است که به فرایند تصویری شدن فیلمنامه (سناریو) مربوطمی شود.
این وظایف که شاید نیمی از وظایف کارگردان باشد، باید پیش از فیلم برداری انجام شود و نتیجه آن در فیلم نامه دکوپاژ شده مشخص باشد. کارگردان ها ممکن است هنگامی که به مرحله فیلم برداری می رسند برخی از جزئیاتی را که قبلاً تعیین کرده بودند با توجه به شرایط تغییر دهند، ولی معمولاً بر اساس فیلم نامه دکوپاژ شده ای که خود تهیه کرده اند پیش می روند. برخی کارگردان ها نیز به دکوپاژ کردن فیلم نامه پیش از فیلم برداری اعتقاد ندارند و معتقدند در هنگام فیلم برداری است که کارگردان می فهمد فیلم نامه ای که در دست دارد باید چگونه ساخته شود. البته معمولاً روش اول، هم مرسوم تر است و هم کارامدتر.
نحوه دکوپاژ، ضرباهنگ فیلم و حال و هوای آن را به تماشاگر منتقل می کند. برای مثال هر چه تقطیع بیشتر باشد، طول نماها کوتاهتر باشد و از زوایای بیشتری فیلم برداری صورت گیرد، ضرباهنگ فیلم نیز تند تر خواهد بود و این روش معمولاً در فیلم های پر زد و خورد، ترسناک و جنگی، روش مناسبی برای القای حس ترس و هیجان به تماشاگر است و یا در فیلم هایی که کارگردان می خواهد تماشاگر هر چه بیشتر با شخصیت اصلی همراه شود و با چشم او به ماجرا نگاه کند، معمولاً از برداشت های بلند و از حرکت دوربین های طولانی و حتی برای بیشتر کردن این حس از نمای دیدگاه (POV) استفاده می کند.
نوع دکوپاژ فیلم به نوعی، نشان دهنده سلیقه بصری و سبک تصویری کارگردان است. برخی کارگردان ها هستند که به برداشت های بلند اعتقاد دارند، به این معنی که معتقدند فیلم باید تا حد ممکن به تجربه بصری بیننده در عالم واقع نزدیک باشد، به همین خاطر این کارگردان ها تا حد ممکن از تقطیع نماها خودداری می کنند، طرفدار نماهای بلند و حرکت دوربین های طولانی اند (این روش در بین کارگردان های اروپایی بیشتر مرسوم است). در عین حال برخی از کارگردان ها نیز طرفدار نماهای کوتاه و قطع های سریع هستند و معتقدند که باید تجربه بصری جدیدی را به تماشاگر ارائه داد (معمولاً کارگردان هایی که در نظام سینمایی آمریکا کار می کنند بیشتر طرفدار این روشند).

دانشنامه آزاد فارسی

دِکوپاژ
جزییات و حرکاتِ دوربین و سایر جنبه های فنی قیدشده در فیلم نامه. «دکوپاژ» مرحله ای است که پس از نوشتن فیلم نامه تنظیم می شود، و فقط جنبه های فنی را توضیح می دهد.

پیشنهاد کاربران

تعیین دقیق پلانها و مشخصات آنها از قبیل انتخاب کادر و زاویهٔ رویت، نوع لنز دوربین
فیلمبرداری و تغییر مکان هنرپیشگان را در سینما دکوپاژ میگویند.

دکوپاژ: تقطیع فنی فیلمنامه که درآن صحنه ها به نماهای مشخصی تقسیم ودراصطلاح خرد می شود. دراین مرحله، اندازه ی نماها، زاویه ی دوربین وحرکت دوربین توسط کارگردان معین می شود. به دکوپاژ، فیلمنامه ی کاری هم می گویند. ( اصطلاح سینمایی )

تشریح روش فیلمبرداری برای هر پلان توسط کارگردان؛ که مهمترین بخش آن، مشخص کردن و انتخابِ اندازه نماهاست

اصطلاح فنی در راهها:
عمل پاک کردن و ریشه کنی بستر و حریم راهها


کلمات دیگر: