کلمه جو
صفحه اصلی

بصاق

عربی به فارسی

سيخ کباب , شمشير , دشنه , بسيخ کشيدن , سوراخ کردن , تف انداختن , اب دهان پرتاب کردن , تف , اب دهان , خدو , بزاق , بيرون پراندن


فرهنگ فارسی

( اسم ) آب دهان خیو خدو تف .
یا بساق ٠ نام کوهی است میان مصر و مدینه ٠ یا موضعی است نزدیک مکه و آن را بصاقه نیز خوانند ٠

فرهنگ معین

(بُ ) [ ع . ] (اِ. ) بزاق ، آب دهان .

لغت نامه دهخدا

بصاق. [ ب ِ ] ( ع اِ ) ج ِ بَصقَة. ( ناظم الاطباء ) ( منتهی الارب ). رجوع به بصقه شود.

بصاق. [ ب ُ ] ( ع اِ ) بساق. ( مخزن الادویه ). بزاق. ( مخزن الادویه ) ( اقرب الموارد ). آب دهان انسان مادام که در دهان است. ( از مخزن الادویه ). تف وخدو که از دهان انداخته باشند و مادام که در دهان است آنرا ریق خوانند. ( آنندراج ) ( از ناظم الاطباء ) ( از منتهی الارب ) ( از فرهنگ نظام ). تفو. لعاب. خیو. در تداول علم طب نفث رطوبتی را گویند که در نزله و علت ذات الریه و ذات الجنب بسعال برآید و آنچه خام برآید آنرا بتازی بصاق گویند. ( ذخیره خوارزمشاهی ). و ابن بیطار آرد: بصاق کسی که شکم وی از طعام پر باشد. ضعیف وبصاق گرسنه بسیار قوی است و آن بیماری قوبای کودکان را شفا بخشد به اینکه هر روز آنرا بدان بمالند. هرگاه گندم را در حال گرسنگی بجوند و بر ورم ها بگذارند آنها را میپزد و باز میکند و بخصوص در بدنهای نرم و اگر با نان آغشته شود مؤثرتر افتد... و تمام انواع بصاق ، ضد حیوانات گزنده است و مخصوصاً عقرب را کشد. ( از مفردات ابن بیطار ). || نوعی از خرمابن. ( ناظم الاطباء ). نوعی از درخت خرما. ( آنندراج ) ( منتهی الارب ). || شتران نیکو. واحد و جمع در وی یکسان است. ( ناظم الاطباء ) ( منتهی الارب ) ( آنندراج ).

بصاق. [ ب ُ ] ( اِخ ) بساق. نام کوهی است میان مصر و مدینه. ( از ناظم الاطباء ) ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). و رجوع به بساق شود. || موضعی است نزدیک مکه و آن را بصاقه نیز خوانند. ( از منتهی الارب ) ( آنندراج ذیل بصاق ). و رجوع به بصاقه شود.

بصاق . [ ب ِ ] (ع اِ) ج ِ بَصقَة. (ناظم الاطباء) (منتهی الارب ). رجوع به بصقه شود.


بصاق . [ ب ُ ] (اِخ ) بساق . نام کوهی است میان مصر و مدینه . (از ناظم الاطباء) (منتهی الارب ) (آنندراج ). و رجوع به بساق شود. || موضعی است نزدیک مکه و آن را بصاقه نیز خوانند. (از منتهی الارب ) (آنندراج ذیل بصاق ). و رجوع به بصاقه شود.


بصاق . [ ب ُ ] (ع اِ) بساق . (مخزن الادویه ). بزاق . (مخزن الادویه ) (اقرب الموارد). آب دهان انسان مادام که در دهان است . (از مخزن الادویه ). تف وخدو که از دهان انداخته باشند و مادام که در دهان است آنرا ریق خوانند. (آنندراج ) (از ناظم الاطباء) (از منتهی الارب ) (از فرهنگ نظام ). تفو. لعاب . خیو. در تداول علم طب نفث رطوبتی را گویند که در نزله و علت ذات الریه و ذات الجنب بسعال برآید و آنچه خام برآید آنرا بتازی بصاق گویند. (ذخیره ٔ خوارزمشاهی ). و ابن بیطار آرد: بصاق کسی که شکم وی از طعام پر باشد. ضعیف وبصاق گرسنه بسیار قوی است و آن بیماری قوبای کودکان را شفا بخشد به اینکه هر روز آنرا بدان بمالند. هرگاه گندم را در حال گرسنگی بجوند و بر ورم ها بگذارند آنها را میپزد و باز میکند و بخصوص در بدنهای نرم و اگر با نان آغشته شود مؤثرتر افتد... و تمام انواع بصاق ، ضد حیوانات گزنده است و مخصوصاً عقرب را کشد. (از مفردات ابن بیطار). || نوعی از خرمابن . (ناظم الاطباء). نوعی از درخت خرما. (آنندراج ) (منتهی الارب ). || شتران نیکو. واحد و جمع در وی یکسان است . (ناظم الاطباء) (منتهی الارب ) (آنندراج ).



کلمات دیگر: