کلمه جو
صفحه اصلی

بازاریابی شبکه ای

دانشنامه عمومی

بازاریابی شبکه ای (به انگلیسی: Network Marketing) یا بازاریابی چندسطحی (به انگلیسی: Multi-level marketing)، نوعی شیوهٔ فروش است که در آن کمپانی ها محصولات و کالاهای خود را بدون تبلیغات و بدون واسطه به فروش می رسانند، و مشتریان پس از خرید در صورت تمایل می توانند محصولات کمپانی را بازاریابی کنند و سود بگیرند. درآمد در بازاریابی شبکه ای هم در ازای فروش مستقیم کالا و هم در ازای فروش از طریق زیرمجموعه کسب می شود.
ایدهٔ بازاریابی شبکه ای از فرمول تصاعد گرفته شد، که در سدهٔ ششم ق. م. توسط فیثاغورس و در سدهٔ سوم ق.م. توسط اقلیدس در کتاب معروف «مقدمات» به جهان معرفی شد.
اولین بار، یک شرکت دوچرخه سازی در روسیه از این ایده استفاده کرد و برنامه ای ترتیب داد که مشتریان با پرداخت ۱۰ روبل به جای ۵۰ روبل صاحب دوچرخه شوند اگر چهار مشتری دیگر نیز معرفی کنند؛ ولی فروش کمپانی بسرعت رو به اشباع رفت. در روسیه به آن شرکت بهمنی و در فرانسه به آن گلولهٔ برفی لقب دادند و صد در صد تقلب و کلاهبرداری تلقی شد. از آن پس، سیاستمداران، اقتصاد دانان و جامعه شناسان زیادی بدنبال پیدا کردن راهی بودند که از این ایده به نفع همه استفاده کنند.
اولین کمپانی که بطور رسمی فعالیت بازاریابی چند سطحی را در سال ۱۹۳۰ آغاز کرد، کمپانی ویتامین کالیفرنیا بود که نام خود را در سال ۱۹۳۹ به نوترالایت تغییر داد و امروزه محصولات خود را از طریق کمپانی ام وی به فروش می رساند.
در بازاریابی شبکه ای، بازاریاب ها به صورت «تبلیغات کلامی» یا «تبلیغات چهره به چهره» اقدام به فروش محصولات کمپانی می کنند. در حال حاضر به ترتیب کشورهای آمریکای شمالی، چین، کشورهای اروپایی از جمله آلمان و ایتالیا و ژاپن در زمینه بازاریابی شبکه ای سردمدار هستند.
تحقیقاتی توسط آژانس های نظارت بر مصرف کننده به طور مستقل، نشان داده بین ۷۰ تا ۷۵ درصد از افراد شرکت کننده در بازاریابی شبکه ای به درآمدهای بالا نمی رسند.
بازاریابی شبکه، در هر ۵۰ ایالت آمریکا قانونی بوده، اما در چین ممنوع اعلام شده.

بازاریابی شبکه ای (ابهام زدایی). بازاریابی شبکه ایبازاریابی در مجموعه ای از خریداران است که به صورت شبکه ای زیر هم قرار می گیرند و طبق قوانینی بازاریابی می کنند و پورسانت می گیرند.
بازاریابی الکترونیک، در معنای بازاریابی در شبکه اینترنت
بازاریابی شبکه ای همچنین ممکن است به این معنا به کار می رود:

نقل قول ها

بازاریابی شبکه ای نوعی شیوهٔ فروش است که در آن کمپانی ها محصولات خود را بدون تبلیغات و بدون واسطه به فروش می رسانند، و مشتریان پس از خرید در صورت تمایل می توانند محصولات کمپانی را بازاریابی کنند و سود بگیرند. درآمد در بازاریابی شبکه ای هم در ازای فروش مستقیم کالا و هم در ازای فروش از طریق زیرمجموعه کسب می شود.
• جی. پل گتی: «من ترجیح می دهم که از ۱٪ تلاش صد نفر استفاده کنم تا اینکه از ۱۰۰٪ تلاش خودم».• ناصر مکارم شیرازی: «تنها در صورتی که بازاریابی به صورت شبکه ای و زیر مجموعه ای نباشد و سود حاصله فقط به بازاریاب اول تعلق گیرد اشکالی ندارد و غیر آن اشکال دارد. البته ممکن است در طرح های جدید، بعضی از اشکالات این کار برطرف شده باشد ولی هنوز اشکال اصلی که استفاده بازاریاب های بالواسطه می باشد و نوعی «اکل مال به باطل» است وجود دارد.»• حسین وحید خراسانی: «بازار یابی شبکه ای بنابر احتیاط واجب صحیح نیست و در این احتیاط واجب نمی توانید به کسی دیگر رجوع نمائید.»• سید محمد حسینی شاهرودی: «بسمه تعالی؛ ماهیت معاملات یاد شده معلوم نیست.»

پیشنهاد کاربران

در این مطلب سعی داریم تا دیدی واقع بینانه نسبت به بازاریابی شبکه ای، برای کسانی که وارد این حرفه می شوند، بدهیم. احتمالا اولین سوالی که توسط افراد جذب شده در بازاریابی شبکه ای مطرح می شود این است که چه مقدار درآمد می توانم داشته باشم ؟ پاسخی که به شما داده می شود بسیار بالاتر از میزان واقعی است که در این حرفه به دست می آید. اگر جوابی که به شما داده می شود درآمد میلیونی برای یک هفته است، حتما مسیر خود را از آن شرکت تغییر دهید، زیرا این یک ادعای واهی است و به قصد فریب شما مطرح می شود. اما اگر درآمد پیشنهاد شده کمتر از میلیون بود می توانید به فعالیت در این حرفه فکر کرده و برنامه ریزی کنید.
در شروع کارتان لازم است این نکته را به ذهنتان بسپارید که بازاریابی شبکه ای فقط به عنوان شغل دوم اکثر افراد باشد و نباید درآمد کلان را برای اکثر مشارکت کنندگان درآن توقع داشت. در این حرفه تنها ده درصد توزیع کنندگان تمام وقت هستند و نود درصد آنان به صورت پاره وقت مشغول به کار هستند. قصد ما از بیان این مطلب این نیست که بگوییم پتانسیل بالای درآمدی دراین حرفه وجود ندارد؛ ممکن است ادعای درآمدهای میلیونی در ماه که توسط لیدر ها در آموزش تازه واردان مطرح می شود، صحیح باشد اما این درآمد نتیجه کار سخت و تلاش مستمر و استعداد برخی از افراد و سرمایه گذاری زمانی چندین ساله بدست آمده است.

بازاریابی شبکه ای هیچ تفاوتی با مشاغل دیگر ندارد و برای پیشرفت در آن باید مرحله به مرحله و طی یک دوره زمانی پیش رفت و کار سخت واستعداد نیز از ملزومات پیشرفت در آن به حساب می آید.
همانطور که می دانیم ادعای درآمد واهی داشتن برخلاف دستورالعمل های مصوب بازاریابی شبکه ای می باشد و یکی از مصادیق آموزش های شرکت های هرمی است. در این زمینه در کشور های مختلف محدودیت های زیادی را در مورد ادعاهای درآمدی برای شرکت ها وضع کرده اند و شرکت ها را از ارائه هرگونه طرح درآمدی که بر مبنای مفروضات احتمالی است، منع کرده اند. همچنین آن ها را مسئول ادعاهای درآمدی مطرح شده توسط توزیع کنندگانش می داند.
این موضوع یک موضوع نظارتی است که درآن ازشرکت ها توقع دارند فعالیت توزیع کنندگان را کنترل کنند؛ علی رغم اینکه آن ها پیمانکاران مستقل هستند. اگر توزیع کنندگان ادعاهای درآمدی نادرستی داشته باشند بر طبق این قوانین شرکت ها مسئول شناخته شده و تحت پیگرد قرار خواهند گرفت.
برای مثال در ایالت کالیفرنیا، هربالایف را در رابطه با ادعاهای درآمدی نادرست مطرح شده توسط توزیع کنندگانش تحت پیگرد قانونی قرار داده بود. در قوانین مصوب این ایالت با هرگونه ادعای درآمد خلاف واقع مخافت شده است، همچنین القاء این موضوع به توزیع کنندگان جذب که جذب سایر توزیع کنندگان به این حرفه به آسانی صورت می گیرد تایید نشده است. توجه ویژه ای دراین ایالت به درآمدهای مطرح شده توسط توزیع کنندگان شده است وتایید شده که به جای مطرح کردن درآمد ناخالص، درآمد خالص با کسر هزینه هایی همانند هزینه های خرید موجودی، تخفیفات یا کمیسیون های پرداخت شده به واسطه توزیع کننده به توزیع کنندگان دیگر و مواردی از این قبیل باید مطرح شود.
در مثال دیگر در اتهامی که بر علیه شرکت ام وی مطرح شد، از موارد اتهامی درآمدهای غیر واقعی مطرح شده توسط توزیع کنندگان این شرکت بود. در حکم صادر شده شرکت را ملزم کردند که درآمد ناخالص و درصد توزیع کنندگان فعال در برابر غیر فعالش را منعکس کند و این مسئله را نیز آشکار کنند که فقط پنج نفر از هر هزار نفر توانسته اند به سطح مطلوب عملکرد مطرح شده توسط شرکت دست پیدا کنند.
به طور کلی در اکثر کشور ها و قوانین مصوب آن ها به شرکت ها و توزیع کنندگان آن ها اجازه داده نشده است که ادعای درآمدی بر خلاف درآمد به دست آمده توسط افراد در جذب اعضای جدید مطرح شود. شرکت ها موظف هستند ارائه منصفانه از درآمد واقعی توزیع کنندگان داشته باشند و ادعای غیر واقعی تحت پیگرد قرار خواهد گرفت

با تشکر مسعود سلیمانی ( آریا )

بازاریابی شبکه ای ( Network Marketing ) : [ اصطلاح بازار کسب و کار ] تجارتی که در آن یک شبکه توزیع کننده برای ساخت کسب و کار مورد نیاز است. معمولا این شرکت ها نیز MLM هستند

نظاره کننده


کلمات دیگر: