کلمه جو
صفحه اصلی

غلامعباس توسلی

دانشنامه عمومی

غلامعباس توسلی (زادهٔ ۱ خرداد ۱۳۱۴ در رشتخوار) جامعه شناس برجسته ایرانی و از چهره های سرشناس جریان ملی-مذهبی و عضو نهضت آزادی ایران است.
ت‍وس‍ل‍ی، غ‍لام‍ع‍ب‍اس، ت‍ح‍ل‍ی‍ل‍ی از زن‍دگ‍ان‍ی و آث‍ار دک‍ت‍ر ع‍ل‍ی ش‍ری‍ع‍ت‍ی، بی نا، بی تا، بی جا.
توس‍ل‍ی، غ‍لام‍ع‍ب‍اس، ده م‍ق‍ال‍ه در ج‍ام‍ع‍ه ش‍ن‍اس‍ی دی‍ن‍ی و ف‍ل‍س‍ف‍ه ت‍اری‍خ ب‍ا ت‍أم‍ل‍ی در زن‍دگ‍ی و ان‍دی‍ش‍هٔ دک‍ت‍ر ع‍ل‍ی ش‍ری‍ع‍ت‍ی، ت‍ه‍ران: ق‍ل‍م، ۱۳۶۹.
ت‍وس‍ل‍ی، غ‍لام ع‍ب‍اس، ج‍ام‍ع‍ه ش‍ن‍اس‍ی دی‍ن‍ی، ت‍ه‍ران: س‍خ‍ن، ۱۳۸۰.
توسلی، غلامعباس، جامعه شناسی شهری، تهران: دان‍ش‍گ‍اه پ‍ی‍ام ن‍ور، ۱۳۷۸، (جامعه شناسان، ۱۳۹۱).
توسلی، غلامعباس، ج‍ام‍ع‍ه ش‍ن‍اس‍ی ک‍ار و ش‍غ‍ل، ت‍ه‍ران: س‍ازم‍ان م‍طال‍ع‍ه و ت‍دوی‍ن ک‍ت‍ب ع‍ل‍وم ان‍س‍ان‍ی دان‍ش‍گ‍اه‍ه‍ا (س‍م‍ت)، ۱۳۷۵.
توسلی، غلامعباس ... ، جامعه شناسی کشورهای اسلامی، ویراستهٔ ایرج ساعی ارسی، تهران: جامعه شناسان، ۱۳۸۸.
ت‍وس‍ل‍ی، غ‍لام ع‍ب‍اس، جامعه شناسی و آموزش و پرورش: دیروز، امروز، فردا، تهران: نشر علم، ۱۳۸۶.
ت‍وس‍ل‍ی، غ‍لام ع‍ب‍اس، ج‍س‍ت‍اره‍ای‍ی در ج‍ام‍ع‍ه ش‍ن‍اس‍ی م‍ع‍اص‍ر، ت‍ه‍ران: ج‍ام‍ع‍ه ای‍ران‍ی‍ان، ۱۳۸۰، (حکایت قلم نوین، ۱۳۸۶).
توسلی، غلامعباس ... ، دیدگاه توحیدی، گردآوری از: مصطفی ایزدی و قاسم مسکوب، تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، بی تا.
ت‍وس‍ل‍ی، غ‍لام ع‍ب‍اس، م‍ش‍ارک‍ت اج‍ت‍م‍اع‍ی در ش‍رای‍ط ج‍ام‍ع‍هٔ آن‍وم‍ی‍ک راب‍طهٔ آس‍ی‍ب ه‍ا و ان‍ح‍راف‍ات اج‍ت‍م‍اع‍ی ب‍ا م‍ش‍ارک‍ت اج‍ت‍م‍اع‍ی، ت‍ه‍ران: دان‍ش‍گ‍اه ت‍ه‍ران، م‍وس‍س‍ه ان‍ت‍ش‍ارات و چ‍اپ، ۱۳۸۲.
ت‍وس‍ل‍ی، غ‍لام ع‍ب‍اس، منابع و مأخذ کار و صنعت در ایران گزارش های آماری و مقالات، باهمکاری محمد سلمان قائمی زاده، تهران: دانشگاه تهران، ۱۳۶۸
ت‍وس‍ل‍ی، غ‍لام‍ع‍ب‍اس، ن‍ظری‍ه ه‍ای ج‍ام‍ع‍ه ش‍ن‍اس‍ی (۱): (رش‍ت‍ه ع‍ل‍وم اج‍ت‍م‍اع‍ی)، ت‍ه‍ران: دان‍ش‍گ‍اه پ‍ی‍ام ن‍ور، ۱۳۷۸.
ت‍وس‍ل‍ی، غ‍لام ع‍ب‍اس، ن‍ظری‍ه ه‍ای ج‍ام‍ع‍ه ش‍ن‍اس‍ی، ت‍ه‍ران: س‍ازم‍ان م‍طال‍ع‍ه و ت‍دوی‍ن ک‍ت‍ب ع‍ل‍وم ان‍س‍ان‍ی دان‍ش‍گ‍اه‍ه‍ا (س‍م‍ت)، ۱۳۶۹.
وی در ۱ خرداد ۱۳۱۴ در رشتخوار و در خانواده ای از طبقه متوسط متولد شد. پدرش ملااحمد توسلی را در یازده سالگی از دست داد.
وی از سن شش سالگی وارد مکتب خانه شد و آموختن قرآن و فارسی را تا فراگیری آثار سعدی، حافظ، عربی را در حد نصاب، جامع المقدمات و صمدیه ادامه داد. پس از فوت پدر وارد مدارس جدید شد و مستقیماً در کلاس چهارم ابتدایی دبستان طغرایی رشتخوار پذیرفته شد و بعد نیز در دبیرستان قطب الدین حیدر در تربت حیدریه تحصیلات خود را ادامه داد.
او با گذراندن امتحان ورودی وارد دانشسرای عالی تهران شد. او همزمان در سه رشته زبان فرانسه، ادبیات و فلسفه قبول شد. اما چون در کنکور زبان و ادبیات فرانسه اول شده بود بالاجبار در آن رشته مشغول تحصیل شد. اما هم زمان با ورود او به این رشته، جایگاه زبان فرانسه متزلزل شد و او نیز مطالعه انگلیسی را در کنار فرانسه آغاز کرد.

نقل قول ها

غلامعباس توسلی (۱۳۱۴) جامعه شناس برجسته ایرانی و از چهره های سرشناس جریان ملی-مذهبی و عضو نهضت آزادی ایران است.
• «اسلام هیچ گاه منعی برای معاشرت زنان و مردان در محل کار فراهم نمی کند و البته ناهنجاری هایی که امروز می بینیم بیش از هر چیز متعلق به چالش های جامعه شناسی و روانشناسی است و این مسائل با تفکیک جنسیتی در محل کار و تحصیل حل نمی شود. متأسفانه این ایده چند سالی است از سوی برخی از فعالین سیاسی تبلیغ می شود و هیچ پایگاه جامعه شناسی و علمی ندارد، ما نمی توانیم بهانه های سیاسی را به جای دغدغه دینی به جامعه انتقال دهیم. اگر تفکیک در برخی از ادارات باب شود باید منتظر ناهنجاری های بیشتری در جامعه باشیم که شایسته ملت بافرهنگ و مسلمان ما نیست.»• «اینکه ملتی چقدر به گذشته خود توجه داشته باشد، بستگی به این دارد که هویت جمعی و ملی اش را چگونه تعریف کند. در ایران ما نسبت به مفاخر و گذشته کشورمان، دچار نوعی دوگانگی شده ایم. در دوره هایی از تاریخ ایران، تقسیم بندی بین ایران قبل و بعد از اسلام تشدید شده؛ به این معنی که توجه به میراث ایران پیش از اسلام تبلیغ شده، اما دستاوردهای تمدنی ایران پس از اسلام مورد بی مهری قرار گرفته است. تأکید بر این تقسیم بندی، خود عاملی برای فراموشی و نادیده گرفتن بخشی از میراث کشور است.»


کلمات دیگر: