کلمه جو
صفحه اصلی

صدیق برمک

دانشنامه عمومی

صدیق برمک (زاده ۷ سپتامبر ۱۹۶۲ در ولایت پنجشیر) کارگردان اهل افغانستان است. فیلم های او مانند اسامه، بیگانه و جنگ تریاک برنده جوایز بین المللی شده اند.
بلیارد (فیلم نیمه کاره): روایت زندگی بچه هایی که تمام زندگی شان گره خوردهِ قمار شده و شخصیت خودشان را گُم کرده بودند. برمک این فیلم را هنگامی که در صنف ۱۲ بود نوشت.
دیوار ۱۹۸۴، استعاره ای به اشغال افغانستان توسط شوروی.
دایره ۱۹۸۵، داستانِ بچه ای که آمده سینما را انفجار بدهد، هم زمان با آن بر پرده سینما می بیند که رستم فرزند خود (سهراب) را می کُشد، همین برخورد (تصاویری که رستم فرزند خود را ناشناخته از بین می بَرَد و بعدش ندامت می کَشد) برایش الهام می شود که چرا چنین می کند.
بیگانه ۱۹۸۶، بر اساس داستانی از هوشنگ مرادی کرمانی به نام «صنوبر». دربارهٔ نابرابری و سوءتفاهم فرهنگ ها و برخورد دو فرهنگ دِه و شهر.
اسامه ۲۰۰۳،
جنگ تریاک ۲۰۰۸ :به سبک کمدی سیاه (کمدی – تراژدی)
برمک فوق لیسانس خود را در رشته فیلم سازی از دانشگاه سینمایی مسکو دریافت کرد.چند تا فیلم کوتاه داستانی و سه تا مستند کار هایست که در مراحل مختلف و دشوار زندگی سیاسی و اجتماعی افغانستان، به سر رسانیده. اسامه نخستین فیلم بلند سینمایی اش است که پس از سقوط طالبان روی پرده رفت و جوایز سینمایی زیادی را برای سینمای افغانستان به دست آورد. جنگ تریاک را در ۲۰۰۸ به پایان رساند. تهیه کنندگی شش فیلم بلند و کوتاه، ایجاد اتحادیه سینماگران افغانستان، نشر نخستین مجله سینمایی در افغانستان، فعالیت هایی در جهت فراهم آوری زمینه های آموزش و ساخت فلم برای سینماگران جوان، داوری در جشنواره های بین المللی و آموزش سینِما در دانشگاه کابل، کارهایست که در طی این سال ها انجام داده است.پلاک یادبود فلینی را که هدیه این سازمان به فیلمسازان برگزیده است توسط آقای ماتسورا، مدیر کل یونسکو، به صدیق برمک برای فیلم اسامه در سال ۲۰۰۳ اهدا شد.
صدیق برمک می گوید: «دنیا متوجه شده است که اگر افغان ها بتوانند نفسی به راحتی بکشند، استعداد این را دارند که سازنده صلح و آرامش باشند و عشق بیافرینند.»
صدیق الله برمک در ۱۶ سنبله سال ۱۳۴۱ در دهکده گُداره در شهرکِ شصت ولسوالی رُخه در ولایت پنجشیر به دنیا آمد. کودکی را با خانواده اش در همان قریه گذراند و هنگامی که پدرش، که پلیس بود، به کابل منتقل شد با خانواده به کابل رفتند. او از کودکی به سینما علاقه داشت. پس از پایان مکتب کنکور داد و در دانشکده ساینسِ دانشگاه کابل قبول شد. در این زمان نیروهای شوروی به افغانستان آمدند و در این کشور اتحادیه هایی مانند اتحادیه هنر و سینما تأسیس شد. برمک و دوستانش عضو شدند و بورسی برای تحصیل سینما در دانشگاه مسکو دریافت کرد.

نقل قول ها

صدیق برمک (زاده ۷ سپتامبر ۱۹۶۲ در پنجشیر) کارگردان اهل افغانستان است. فیلم های او مانند اسامه، بیگانه و جنگ تریاک برنده جوایز بین المللی شده اند.
• «دنیا متوجه شده است که اگر افغان ها بتوانند نفسی به راحتی بکشند، استعداد این را دارند که سازنده صلح و آرامش باشند و عشق بیافرینند.»• «نمایش فیلم های فرهنگ های بیگانه در افغانستان، نوع تبادله فرهنگی است که نمی توان از آن جلوگیری کرد، بلکه باید روش های مثبت استفاده از این تبادله را یادگرفت.»• «سرمقاله های رسانه های گروهی جهان درین روزها در موضوعات زیر خلاصه می شوند: افغانستان بزرگترین تولید کنندهٔ تریاک است؛ تروریسم و هیرویین دشمنان صلح و ثبات در افغانستان اند؛ درآمد تروریسم جهانی از مواد مخدر تولید شده در افغانستان است؛ افغانستان دنیا را «معتاد» کرده است؛ ناتو سربازانش را در افغانستان افزایش می دهد تا جلو دهشت افگنی و قاچاق را بگیرد …» «من سعی می کنم با این فیلم بر این موضوع تأکید کنم که وقتی مصرف کنندهٔ تریاک، تقاضا و بازاری برای خرید و فروش تریاک وجود نداشته باشد، هیچ سرزمینی تبدیل به تولید کنندهٔ تریاک یا قاچاق آن نمی شود. افغانستان به دلیلی به مرکز کشت و قاچاق مواد مخدر مبدل شده است که بیشتر از ۲۵ سال، عمداً یا به اشتباه، از طرف جهانیان نادیده گرفته شده و به باد فراموشی سپرده شده بود.»• «ما، بین افراط و تفریط، حد وسط را هنوز نشناخته ایم. ما افراطی ترین و همزمان تفریطی ترین ملت دنیا هستیم.»• «ملتی که همیشه در فقر، بی سوادی و ناآگاهی نگه داشته شده، خریدار متاع بنیادگرایی مذهبی است. از طرف دیگر سیاستمداران ما هم از این دور باطل جنگ و خشونت سود جسته و بر قدرت و ثروت خود می افزایند. جهالت باعث لجاجت ما شده و لجاجت ما باعث خشونت ما شده است.»• «ما از یک قشر جوان و تحصیل کرده که با پتانسیل بسیار زیادی وارد جامعه شده برخورداریم. این قشر بسیار سرزنده و فعال است. اما به نظر من این جوانان همانند ستون هایی اند که هنوز سقف ندارند. اینکه چه چیزی می تواند این قشر قدرتمند را انسجام ببخشد، سازماندهی بکند و نیروی بالقوه ایشان را به بالفعل تبدیل بکند، برای من ناروشن است؛ اما مسئله امیدوارکننده و اعتمادبخش ظهور چنین قشری در بطن جامعه است.»• «به نظر من تمام چالش های ما از تعابیر نادرست از سنت، مذهب و مدرنیته نشأت می گیرد.»• «به نظر من بزرگ ترین مطالبه زنان بازتعریف احکام و دستورهای دینی است. زنان می خواهند هویت و جایگاه خود را در بطن دین بازیابند. باید با تأویل بنیادگرایانه و زن ستیزانه از دین مبارزه کرد.»• او (احمد شاه مسعود) نه تنها یک شخص نظامی بود، او خیلی روشنفکر نیز بود.• «به نظر من سینما عبارت از زبانی است که با آن می توان خود را و دردهای درونی خود را در قالب تصویر بیان کرد، به تعبیر دیگر، سینما دریچه ایست برای فهماندن یا دریچهٔ برای رسیدن به ارمان های بزرگ و ایده آل.»• «اگر سینمای افغانستان می خواهد در بین مردم جا داشته باشد، حرف بلند و سخن با ارزش بزند.»


کلمات دیگر: