کلمه جو
صفحه اصلی

مارتین هایدگر

دانشنامه عمومی

مارتین هایدِگِر (به آلمانی: Martin Heidegger) ‏ (زاده ۱۸۸۹ - درگذشته ۱۹۷۶) یکی از معروفترین فیلسوفان قرن بیستم بود. او با شیوه ای نوین به تأمل دربارهٔ وجود پرداخت. فلسفه او بر دیدگاه های بسیاری از فلاسفه بعد از او اثر گذاشت.
«ما برای تفسیر آواز و غزل آماده نیستیم، بلکه هیچ حقی هم در این کار نداریم، زیرا قلمرویی که در آن گفتگو بین شعر و اندیشه برقرار است به آهستگی قابل کشف شدن، دسترسی و تفحص در اندیشه است.»
«گفتن و بیانی که کامل تر است تنها پاره ای از اوقات پدید می آید. تنها کسانی که جسورتر هستند نسبت به آن توانمند هستند زیرا این کاری ست دشوار. مشکل، دست یابی به وجود است.»
«اندیشه برانگیزترین امر در زمانهٔ اندیشه برانگیز ما آن است که ما هنوز فکر نمی کنیم.»
هایدگر در سال ۱۸۸۹ در خانواده ای کاتولیک و سنتی در یکی از روستاهای ایالت بادن-وورتمبرگ به نام مسکیرش در جنوب غربی آلمان و در دل کوهستان آلپ به دنیا آمد. پدر او فریدریش خادم کلیسا بود. او در محیطی کاتولیک بزرگ شد.
هایدگر الاهیات را از سال ۱۹۰۹ در دانشگاه فرایبورگ آغاز کرد و بعد از آن به فلسفه روی آورد. فعالیتش همواره تحت تأثیر استادش ادموند هوسرل بود.از مهم ترین کتاب های او در فلسفه اثر هستی و زمان است. او در این کتاب به نقد تاریخ فلسفه غرب که به تعبیر هایدگر همان تاریخ متافیزیک است، پرداخته است و در پی طرح افکندن هستی شناسی تازه ای است که خود آن را هستی شناسی بنیادین می خواند؛ چرا که نزد او تاریخ متافیزیک، تاریخ غفلت از وجود و افتادن در ورطه موجودانگاری است. مقصود هایدگر از این تعبیر آن است که تاریخ کنونی فلسفه، با خلط موجودشناسی و وجودشناسی، از شناخت وجود به معنای اصیل آن بازمانده است.
وی از اعضای حزب نازی و نمایندهٔ این حزب در دانشگاه فرایبورگ بود.

نقل قول ها

مارتین هایدگر، فیلسوف و شاعر. زادروز: (۱۸۸۹ میلادی) در شهر مسکیرخ. وی در تاریخ (۱۹۷۶ میلادی) در فرایبورگ درگذشت.
• «ما برای تفسیر آواز و غزل آماده نیستیم، بلکه هیچ حقی هم در این کار نداریم، زیرا قلمرویی که در آن گفتگو بین شعر و اندیشه برقرار است به آهستگی قابل کشف شدن، دسترسی و تفحص در اندیشه است.» -> مارتین هایدگر، شعر، زبان و اندیشه رهایی، ترجمه دکتر عباس منوچهری، انتشارات مولی، چاپ اول، ص ۱۹۶
• «گفتن و بیانی که کامل تر است تنها پاره ای از اوقات پدید می آید. تنها کسانی که جسورتر هستند نسبت به آن توانمند هستند زیرا این کاری ست دشوار. مشکل، دست یابی به وجود است.» -> مارتین هایدگر، شعر، زبان و اندیشه رهایی، ترجمه دکتر عباس منوچهری، انتشارات مولی، چاپ اول، ص ۲۴۸


کلمات دیگر: