کلمه جو
صفحه اصلی

فاطمه مرنیسی

دانشنامه عمومی

فاطمه مرنیسی (به فرانسوی: Fatima Mernissi) (زادهٔ ۱۹۴۰ در فاس، مراکش- درگذشتهٔ ۳۰ نوامبر ۲۰۱۵ در رباط، مراکش) فعال حقوق زنان، نویسنده و جامعه شناس مراکشی بود.
زنان پرده نشین و نخبگان جوشن پوش؛ ترجمه ملیحه مغازه ای این کتاب به دستور سعید مرتضوی جمع آوری شد.
آن سوی حجاب
او علوم سیاسی را در دانشگاه سوربن و سپس دانشگاه براندیس آموخت و از آنجا دکتری گرفت. مطالعات او بیشتر دربارهٔ جامعه شناسی، زنان و نقش آنان در اسلام، و فمینیسم اسلامی است. مرنیسی اولین زنی بود که شهامت زیادی برای دست گرفتن موضوع هایی که در ارتباط با تفسیر قرآن و متون سنتی اسلامی تابو به حساب می آیند نشان داد. نخستین کتاب او به نام آنسوی حجاب یکی از تحلیل های کلاسیک از وضعیت زنان در جهان اسلام به شمار می رود. فاطمه مرنیسی به همراه سوزان سونتاگ، نویسنده و نظریه پرداز آمریکایی، در سال ۲۰۰۳ برنده جایزه شاهدخت آستوریاس در شاخه ادبیات شد که به طور سالانه توسط بنیاد شاهزاده آستوریاس در اسپانیا اهدا می شود. هیئت داوران مرنیسی را «یکی از صداهای فصیح روشنفکری عرب» دانسته و آثار وی را ستایش کرد. چند کتاب از وی به نامهای زنان پرده نشین و نخبگان جوشن پوش، زنان بر بالهای رؤیا و … در سال ۱۳۸۰ در ایران منتشر شد. اما پس از مدتی به دستور سعید مرتضوی، قاضی وقت، جمع آوری شد. فاطمه مرنیسی در ۳۰ نوامبر ۲۰۱۵ (۱۳۹۴/۰۹/۰۹) در سن ۷۵ سالگی در شهر رباط درگذشت.

نقل قول ها

فاطمه مرنیسی (به فرانسوی: Fatima Mernissi) (زادهٔ ۱۹۴۰ در فاس، مراکش- درگذشتهٔ ۳۰ نوامبر ۲۰۱۵ در رباط، مراکش) فعال حقوق زنان، نویسنده و جامعه شناس مراکشی بود.
• «رفتن مهم نیست هرگاه احساس کنی دوست داری پرواز کنی به این فکر باش که در کجا و چگونه فرود خواهی آمد؟»• «رؤیاها می توانند زندگی تو را تغییر دهند آزادی موفعی آغاز می شود که رؤیاها در ذهن کوچکت به رقص درآیند سپس با سرعت آن ها را به صورت واژه ها درمی آوری و آن ها را به ثبت می رسانی.»• «صبر تنها وسیله ای است که می توانی با آن از تضادهای فکری بگذری.»• «یاسمن می گفت: واژه ها مانند پیازی است که با برداشتن هر لایه ای از آن به لایه ای دیگر برخورد می کنیم. سپس ادامه داد: به خاطر شما لایه ای اضافی خواهم کند! واژهٔ حریم، مترادف کلمهٔ حرام و ضد حلال می باشد. حریم مکانی است که مرد خانواده اش را در آن می گذارد تا از همسر یا همسران و کودکان و نزدیکان خود در برابر خطر محافظت کند … اگر مرزها و موانع را بشناسیم، حریم را به درونمان می بریم و آن را به صورت نامریی درمی آوریم. … روستا حریم دارد اما بدون دیوار است… چنانچه پدرم می گفت مشکلات ما با نصرانی ها بالأخص در مورد زنان از اینجا شروع می شود که آنان برای حریم احترام قائل نبوده و نیستند و این در حالی است من هم، در عصری متولّد شده ام که زنان و نصرانی ها نسبت به مرزها اعتراض می کردند … زنان همیشه به سوی احمدِ دربان حمله ور می شدند و از سوی دیگر سربازان فرنگی از شمال به سرزمینمان تجاوز می کردند! مرزبندی ها نشان دهندهٔ این است که دو گونه آدمیزاد بر روی زمین وجود دارد؛ قوی و ضعیف.»• «... مرز، یک خطّ وهمی است… ساخته وپرداختهٔ ذهن کسانی است که قدرت را در دست دارند.»• «اعتقاد داشتم و هنوز هم دارم که بدون پشت بام نمی توان خوشبختی را درک کرد. اولین باری که بر روی آن پشت بامِ منع شده، پای نهادم به وحشت افتادم…»• «خواب دیدن و رؤیا تنها چیزی است که با نیروی آن می توان جهان را تغییر داد و از دیوارها و زندان ها بیرون رفت و در همان حال به انسان کمک می کند تا اصالتش را حفظ کند. اصالت و کرامت چیزی است که خواب پرقدرتی را باید ببینی تا جهانی را بنمایاند که در آن مقام و منزلت داشته باشی.»


کلمات دیگر: