کلمه جو
صفحه اصلی

جان دوس پاسوس

دانشنامه عمومی

جان رودریگو دوس پاسوس (به انگلیسی: John Roderigo Dos Passos) ‏ (۱۸۹۶–۱۹۷۰) نویسنده آمریکایی بود.
سه سرباز (۱۹۲۱)
منهتن ترنسفر (۱۹۲۵)
تریلوژی یو اس ای USA (۱۹۳۸):
مدار ۴۲ درجه (۱۹۳۰)
۱۹۱۹ (۱۹۳۲)
پول کلان (۱۹۳۶)
جان دوس پاسوس در ۱۴ ژانویهٔ ۱۸۹۶ در شیکاگو متولد شد. «جان راندولف دوس پاسوس» (۱۹۱۷–۱۸۴۴) و «لوسی مدیسون» والدین وی بودند. جان دوس پاسوس، در زندگی نسبتاً ماجراجویانه خود چندین گرایش سیاسی مختلف را تجربه کرد. در سال ۱۹۱۶ از دانشگاه هاروارد فارغ التحصیل شد وی به اسپانیا رفت تا معماری بخواند. در ژوئن ۱۹۱۷ داوطلب خدمت در ارتش فرانسه شد. بعدها پس از ورود ایالات متحده به جنگ جهانی اول، او در ارتش این کشور خدمات پزشکی ارائه می کرد. دوس پاسوس در شهر وردن شاهد یکی از سبعانه ترین نبردهای جنگ جهانی اول یعنی نبرد وردن بود. جان دوس پاسوس از هم دوره های ارنست همینگوی و فیتزجرالد است. مانند همینگوی در سال های جنگ رانندهٔ آمبولانس بوده است.
او دو رمان اول خود، آغاز "یک مرد: ۱۹۱۷" و "سه سرباز" را که به ترتیب در سال های ۱۹۲۰ و ۱۹۲۱ منتشر شدند، بر اساس تجربیاتش در جبهه نوشت. او جنگ را به عنوان ابزار نظام سرمایه داری برای به اسارت کشیدن کارگران مورد انتقاد قرار می داد و از صلح گرایی و اصلاحات اجتماعی حمایت می کرد.
در سال های جوانی اش چهره ای رادیکال و معترض بوده، اما در سال های آخر عمر به چهره ای مرتجع بدل می شود که در ماجراهای مک کارتیسم در آمریکا علیه کسانی هم گواهی داده است. او دیدگاه های چپ داشت و کمونیست بود، علی رغم این که نویسندهٔ بسیار مهم و تأثیرگذاری است و در مقدمهٔ نجف دریابندری بر رمان «رگتایم» بر اهمیت و جایگاه مهم این نویسنده تأکید شده است، به خاطر دیدگاه های کمونیستی و چپش کنار گذشته شده و به او چندان در آمریکا توجه نشده است.

نقل قول ها

جان رودریگو دوس پاسوس (به انگلیسی: John Roderigo Dos Passos) ‏ (۱۸۹۶–۱۹۷۰) نویسنده آمریکایی بود.
• «ثروتمندان، ثروتمندتر می شدند و فقرا، فقیرتر. کشاورزان خرده پا کارشان را از دست می دادند و کارگران، برای گذران زندگی بخور و نمیرشان روزی دوازده ساعت کار می کردند. منافع برای ثروتمندان بود، قانون برای ثروتمندان بود و پلیس ها برای ثروتمندان بودند.»• «آقای راسموسن با تلخی گفت: «سازمان جامعهٔ ملل چه سودی خواهد داشت اگر قرار است توسط بریتانیای کبیر و مستعمراتش تحت سلطه قرار گیرد؟»• «هیچ دلیلی وجود ندارد که باور کنیم خبرنگاران پایگاه های معتبر خبری که در روزنامه های کل کشور کار می کنند، در لحظه ای بسیار مهم برای مردم این کشور، نتوانسته باشند وظیفه شان را به درستی انجام دهند.»• «مرد باید غیر از زن و بچه ش واسه یه چیز دیگه هم زحمت بکشه والا زندگیش به مفت نمیرزه.»• «وقتی تاریخ داره از جلوی چشممون رژه می ره دیگه وقت احساساتی شدن نیست.»


کلمات دیگر: