کلمه جو
صفحه اصلی

عباسعلی کدخدایی

دانشنامه عمومی

عباسعلی کدخدائی (نام کامل: عباسعلی کدخدائی الیادرانی، زاده ۱۳۴۰، اصفهان)استاد تمام دانشگاه تهران و قائم مقام دبیر و عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان است که از تیر ۱۳۹۵ در این سمت مشغول به کار است. کدخدایی پیشتر از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۲ نیز عضو شورای نگهبان (در دوره های چهارم و پنجم)، و از ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۲ (دوره ششم) قائم مقام دبیر شورای نگهبان، معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان و سخنگوی شورای نگهبان بود. دوره قانونی کدخدایی و دو عضو دیگر تا ۲۵ تیر ۱۳۹۲ به پایان رسید و وی با کم آوردن تنها یک رای در مجلس شورای اسلامی نتوانست مجدداً حقوقدان شورای نگهبان بماند. وی در تیر ۱۳۹۵ مجدداً از سوی مجلس به عضویت شورای نگهبان انتخاب شد. کدخدایی کارشناس رشته حقوق از دانشگاه تهران است.
کدخدایی پس از اتمام تحصیل در وزارت سپاه سابق مشغول به کار شد و پس از پایان جنگ ایران-عراق جهت ادامه تحصیل به انگلستان بورسیه گردید و کارشناسی ارشد و دکتری در حقوق بین الملل را از دانشگاه هال انگلستان اخذ کرد.در زمان ریاست علی لاریجانی بر سازمان صدا و سیما، وی به همراه سید قاسم زمانی، محمد شریف و غلامرضا رفیعی اولین مطالعات حقوقی در زمینهٔ ماهواره ها و پخش مستقیم آنها را در دفتر مطالعات حقوقی اداره کل حقوقی سازمان و تحت مدیریت قربانعلی مهری انجام دادند، که حاصل آن سه جلد کتاب می باشد.وی عضو هیئت علمی و استاد تمام گروه حقوق عمومی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران است. او مدتی رئیس پژوهشکده شورای نگهبان و پس از آن رئیس هیئت تطبیق مصوبات دولت با قوانین نیز بود. وی مقالات بسیاری در زمینه حقوق اساسی و حقوق بین الملل در نشریات تخصصی حقوق به چاپ رسانده است.کدخدایی در تاریخ ۲۹ خرداد ماه ۹۵ طی حکمی از سوی آیت الله جنتی به عنوان مشاور و رئیس حوزه ریاست مجلس خبرگان رهبری انتخاب شد.وی در مردادماه 1390 با حکم آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب به عضویت هیئت عالی حل اختلاف قوا و تنظیم روابط قوای سه گانه درآمد و این مسئولیت در سال 1395 مجددا تمدید شد.

نقل قول ها

عباسعلی کدخدایی (۱۳۴۰) حقوقدان ایرانی.
• «مگر در قوانین بین المللی توهین به ادیان را محکوم نکرده اید؟ می دانند که تنها دینی که بنیان ظلم را ریشه کن خواهد کرد دین اسلام است و با بنیان های صهیونیستی مخالف است. شما که برای ارزیابی واقعه تاریخی اجازه پژوهش نمی دهید چطور اجازه توهین کردن را می دهید؟»• «انقلاب اسلامی، یک نمونه نظام قابل اجرا به مجامع بشری ارائه کرد و اینکه ما نظامی را شکل بدهیم و ادامه و استمرار بخشیم و مدعی باشیم که اصول اسلامی در آن جاری است و قرار است که اگر نظامی داشته باشیم باید این نظام باشد که هنر بزرگ امام خمینی (ره) این بود و با پشتیبانی مردم انقلاب را پیروز کرد و در گام دوم نظام اسلامی بزرگی را پایه ریزی کرد.»• «امروز می خواهیم بر یک دستاورد بزرگ انقلاب تأکید کنیم و آن قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است که در سال ۱۳۶۸ اصلاحات جزئی در آن صورت گرفت و الآن می درخشند. نباید فراموش کرد که نسبت به قانون اساسی که برخی از کشورهای اسلامی قبل و بعد از ما نوشته اند، قانون ما مترقی است.»• «امروز مطرح می شود که میراث امام راحل چیز دیگری است، ولی باید گفت که میراث امام قانون اساسی است که برخی اوقات سخن هایی گفته می شود که خلاف این قانون است.»• «هم مشارکت و هم حفظ حقوق مردم در قانون اساسی لحاظ شده و هر کسی که پست مدیریتی می خواهد صلاحیت او باید احراز شود، ولی در غرب سکولار بودن ملاک دریافت پست مدیریتی است که در کشورمان شورای نگهبان که پاسدار حقوق مردم و نظام است بیان می کند که شایستگان حق حکومت دارند.»• «باید باورر داشته باشیم که قانون اساسی ما برگرفته از قرآن است و نظام ما مبتنی بر دین اسلام و این دین برای هدایت انسان است و حکومت باید در چارچوب سیر تکامل انسان قرار گیرد و آنچه در قانون اساسی آمده میراث امام راحل (ره) است.»• «ما چون نظام حزبی نداریم، شفافیت لازم هم در انتخابات ما وجود ندارد، یعنی ما نمی دانیم اشخاصی که ثبت نام می کنند از نظر سیاسی چه هویتی دارند. در کنار این مسئله، زمان بندی انتخابات ما خیلی نقص دارد؛ زمان بندی انتخابات معمولاً یک دوره ۵۰ یا ۷۰ روزه است که تمام عملیات انتخابات از صفر تا صد باید در آن انجام شود. وقتی ۱۲هزار نفر ثبت نام می کنند، امکان رسیدگی در این زمان کوتاه وجود ندارد.»• «بسیاری از این پرونده ها را داریم که یک فرم وزارت کشور روی آن است و مشخصاتی نوشته است و تمام، نه مدرک تحصیلی دارد نه سایر مدارک، من این را چه بکنم؟ اصلاً نمی دانم کیست، نه تلفن و نه آدرسی دارد، مجبور هستیم بگوییم «عدم احراز»، نمی توانیم بگوییم ردصلاحیت. می گوییم عدم احراز تا زمانی که وضعیتش روشن شود».


کلمات دیگر: