کلمه جو
صفحه اصلی

ادوارد مونک

دانشنامه عمومی

ادوارد مونک (به نروژی: Edvard Munch) (زادهٔ ۱۲ دسامبر، ۱۸۶۳ - درگذشتهٔ ۲۳ ژانویه ۱۹۴۴)، نقاش برجستهٔ نروژی در سبک هیجان نمایی (اکسپرسیونیسم) بود. دوران کودکی او توأم با فشار و بیماری، بر روحیاتش تأثیر زیادی گذاشت، از این روی بسیاری از تابلوهای ادوارد مونک بر محور درد و بیماری و با موضوع یک زن و مرد شکل گرفته اند. مونک هنرمندی به شدت «شخصی» بود که حال و هوای او در آثارش در دوره های مختلف متجلی شده اند. خودنگاره های او در دوره های گوناگون، احوال روحی اش را که غالباً «ملتهب» بود ثبت کرده اند.
بعد از ظهر در کارل جوهان (۱۸۹۲)
جیغ (۱۸۹۶)
خاکسترها (۱۸۹۴)
مدونا (۱۸۹۴–۱۸۹۵)
بلوغ (۱۸۹۵)
پرتره شخصی با سوزاندن سیگار (۱۸۹۵)
مرگ در اتاق بیماری (۱۸۹۵)
رقص زندگی (۱۸۹۹–۱۹۰۰)
مادر مرده (۱۸۹۹–۱۹۰۰)
پرتره شخصی بین ساعت و رختخواب (۱۹۴۰–۱۹۴۲) در این نقاشی هنرمند تصویر خود را میان دو سمبل مرگ یعنی ساعت و تخت خواب قرار داده است بدون اینکه هیچ نشانه ای از اعتراض و مخالفت با مرگ در صورتش دیده شود. بدون هیچ کوششی برای پنهان کردن این حقیقت که پیر شده است
ادوارد مونک به سینما به شدت علاقه داشت. او در سال ۱۹۲۷ در پاریس یک دوربین فیلمبرداری خرید و چهار فیلم کوتاه غیرحرفه ای با موضوع «صحنه های خیابانی، ترافیک، مناظر، دوستان و خودش» ساخت.
از مشهورترین نقاشی های او چهار تابلوی مجموعه فریاد است که عموماً با نام جیغ نیز شناخته می شود. ادوارد مونک چهار تابلوی فریاد را در اواخر دهه ۱۸۹۰ میلادی و در طول اولین دهه سده بیستم به صورت رنگی و رشته ای از طرح های قلمی و زغالی به نقاشی کشید. فریاد معروف ترین اثر ادوارد مونک، «یکی از شاه کارهای هنر مدرن» و از الگوهای آشنای سبک اکسپرسیونیسم شناخته می شود.
ادوارد مونک در یک خانه روستایی ساده در شهر لوتن (نروژ) در ۱۲ سپتامبر ۱۸۶۳ به دنیا آمد. پدر او کریستیان مونک پسر یک کشیش بود. وی دکتری بود که با لورا کاترین بولستاو ازدواج کرد. آن زن نصف سن او را داشت. ادوارد یک خواهر بزرگتر از خودش به نام سوفی و سه خواهر و برادر جوان تر از خودش به نام های پیتر(۱۸۶۵) و لورا (۱۸۶۷) و اینگر (۱۸۶۸) داشت.


کلمات دیگر: