کلمه جو
صفحه اصلی

قاقم دورنگ اروپایی

دانشنامه عمومی

قاقم دورنگ اروپایی (نام علمی: Mustela putorius) گوشتخوار کوچکی از سرده راسوها است. این حیوان بومی اروپا و شمال آفریقاست و جد مستقیم راسوی اهلی محسوب می شود. این حیوان از جوندگان کوچک، پرندگان، دوزیستان و خزندگان تغذیه می کند.
قاقم های دورنگ اروپایی خیلی کمتر از راسوسانان دیگر قلمروطلب هستند و مثل خویشاوندان دیگر خود چندهمسرند. آنها معمولاً در اوایل تابستان زایمان می کنند و تعداد توله هایشان بین پنج تا ده است که در دو یا سه ماهگی مستقل می شوند. قاقم دورنگ دشتی و راسوی پاسیاه نزدیکترین خویشاوندان این حیوان هستند.
این حیوان بیش از دو هزار سال است که اهلی شده است و نوع اهلی آن راسوی اهلی نامیده می شود. نخستین اشاره ها به راسوهای اهلی در آثار آریستوفان (۴۵۰ ق.م) و ارسطو (۳۵۰ ق.م) آمده است. نویسندگان یونانی و رومی قرن اول میلادی به استفاده از راسو برای بیرون کشیدن خرگوش از لانه اش و شکار آنها اشاره کرده اند. به نظر می رسد نخستین اهلی سازی این حیوان در شبه جزیره ایبری و شمال آفریقا انجام شده باشد.
اندازه این حیوان بسیار متغیر است. نرها حدود ۳۵ تا ۴۶ سانتمتر و ماده ها ۲۹ تا ۳۹ سانتیمتر طول دارند. طول دم در نرها ۱۱ تا ۱۷ و در ماده ها ۸ تا ۱۵ سانتیمتر است. نرهای بالغ در اروپای مرکزی به وزن ۱ تا ۱ و نیم کیلو و ماده ها به وزن ۶۵۰ تا ۸۱۵ گرم می رساند. قاقم های عظیم الجثه ای هم دیده شده اند که به احتمال زیاد دورگه قاقم و مینک هستند.


کلمات دیگر: