کلمه جو
صفحه اصلی

قاضی برهان الدین

فرهنگ فارسی

محمد هروی رجوع به قاضی هروی شود

لغت نامه دهخدا

قاضی برهان الدین . [ ب ُ ن ُدْ دی ] (اِخ ) احمد ملقب به برهان الدین ومعروف به قاضی برهان . عالمی است ادیب از قبیله ٔ چنگیزخان که بعد از تسخیر توقادوسیواس و قیساریه از بلادروم اعلان استقلال داده و قره عثمان نامی از اکابر قبائل ترکمان که در یکی از قشلاقات سیواس خیمه نشین بوده ، در هر سالی مالی به حسب تعهد به قاضی برهان میداد،تا آنکه از پرداخت آن مقرری تخلف ورزیده و قاضی نیزبه همین جهت حمله ٔ متهورانه نموده و به سال 795 هَ . ق . مقتول و تمامی متصرفات او بدون جنگ و محاربه به یلدیریم بایزیدخان چهارمین سلطان عثمانی (791 - 804هَ . ق .) مسلم گردید. رجوع به لغات تاریخیة و جغرافیة ترکی ج 2 ص 103 و ریحانة الادب ج 3 ص 263، 264 شود.


قاضی برهان الدین . [ ب ُ ن ُدْ دی ] (اِخ ) محمد هروی . رجوع به قاضی هروی شود.


دانشنامه عمومی

احمد ملقب به برهان الدین و معروف به قاضی برهان الدین سیواسلی عالم و ادیب قرن هشتم هجری قمری در ۱۴ سالگی در شام به دیدار قطب الدین رازی رسیده و یک سال و نیم نزد او درس خوانده بود. بعد از تسخیر توقات و سیواس و قیصریه از بلاد روم قاضی برهان الدین، حاکم سیواس و اطراف آن، قرار گرفت و به مدت ۱۸ سال از ۷۸۳ تا ۸۰۰ در این منصب بود.
دائرةالمعارف بزرگ اسلامی
سیر غزل در ادبیات آذربایجان، تألیف آزاده رستم اوا
قاضی برهان الدین از قبیله سالور بود و به سه زبان عربی و فارسی و ترکی شعر می گفت. دیوان اشعار ترکی وی در ترکیه و آذربایجان چاپ شده و شامل ۱۵۰۰ غزل، ۲۰ رباعی و ۱۱۹ تویوق است. قاضی برهان الدین اشعاری به ترکی آذربایجانی دارد و از این جهت در تاریخ ادبیات ترک جزو شعرای آذربایجانی قرار می گیرد. اشعارش از ادبیات فارسی و عربی و فولکلور ترک الهام می گرفت.
یک نمونه تویوق از قاضی برهان الدین:
ترجمه فارسی:


کلمات دیگر: