کلمه جو
صفحه اصلی

گهواره تمدن

دانشنامه عمومی

گهواره تمدن (انگلیسی: Cradle of civilization) به مناطق گفته می شود که بر اساس شواهد باستانشناسی محل ظهور و رشد نخستین تمدنها بوده اند. تمدن، که از واژه مدن به معنای شهر گرفته شده است، اساساً به معنی شهرنشین بودن است و ظهور تمدن ارتباطی تنگاتنگ با ظهور شهرها و هنر شهرنشینی است. تمدن های اولیه در قاره آسیا و در نزدیکی دره-رودهای بزرگ شکل گرفته اند.
مشاهده نسخهٔ ترجمه شده به واسطهٔ ماشین از مقالهٔ انگلیسی.
ماشین ترجمهٔ گوگل نقطهٔ آغاز مفیدی برای ترجمه ها است، اما مترجم ها باید خطاها را در صورت لزوم اصلاح کنند و تأیید کنند که ترجمه دقیق است، جای رونوشت گرفتن از متن ترجمه شده توسط ماشین به ویکی پدیای انگلیسی.
متنی که غیر قابل اطمینان یا کم کیفیت به نظر می رسد را ترجمه نکنید. اگر امکان دارد، متن را از منابع ارائه شده در مقالهٔ زبان خارجی بررسی کنید.
پس از ترجمه، الگوی {{صفحه ترجمه شده|en|Cradle of civilization}} باید به صفحهٔ بحث اضافه شود تا از رعایت حق تکثیر مطمئن شد.
برای راهنمایی بیشتر، ویکی پدیا:خودآموز (ترجمه) را ببینید.
بر اساس مقبول ترین نظریه حاضر، چندین گهواره های تمدن مستقل از هم وجود داشته اند، ولی تمدن میان رودان در هلال حاصل خیز و تمدن مصر باستان در مجاورت رود نیل را نخستین آن ها دانسته اند. از دیگر گهواره های تمدن در آسیا باید از تمدن رود سند در شبه قاره هند و تمدن رود زرد در چین نام برد. اینکه تا به چه اندازه بین گهواره های تمدن در آسیای غربی (خاور نزدیک) و آسیای شرقی (خاور دور) ارتباط و تأثیرگذاری وجود داشته محل مناقشه است. همچنین باور بر این است که تمدن های آمریکای میانه در مکزیک امروزی و نورته چیکو در پروی امروزی به صورت مستقل از تمدن های آسیایی به وجود آمده اند.
نظریه ای دیگر در این مورد بیان می دارد که هلال حاصل خیز در آسیای غربی تنها گهواره تمدن بوده است و دیگر پنج تمدن باستان با تأثیر از تمدن میان رودان شکل گرفته اند.
اصطلاح گهواره تمدن در نوشته های مختلف برای اشاره به مناطق مختلف به ویژه خاور نزدیک باستان، هلال حاصل خیز، آناتولی، شام، و ایران به کار گرفته شده است. در بسیاری موارد از یونان باستان به عنوان «گهواره تمدن غرب» نام برده شده است.


کلمات دیگر: