کلمه جو
صفحه اصلی

نرم تنان

فارسی به انگلیسی

mollusks

دانشنامه عمومی

سپرپایان (Caudofoveata)بی لاکه ای ها (Aplacophora)چندلاکه ای ها (Polyplacophora)تک لاکه ای ها (Monoplacophora)دوکفه ای ها (Bivalvia)ناوپایان (Scaphopoda)شکم پایان (Gastropoda)سرپایان (Cephalopoda)† Rostroconchia† Helcionelloida† ?Bellerophontida
آبوت، آر. توکر (۱۳۵۷)، دوکفه ای ها و حلزون های دریایی، ترجمهٔ منوچهر مهرنوش، انجمن ملی حفاظت منابع طبیعی و محیط انسانی.
نَرم تَنان (به انگلیسی: mollusca)دومین شاخه بزرگ از سلسلهٔ جانوران هستند. جانوران این شاخه دارای ریخت شناسی بسیار متنوع هستند و اعضای آن ساختار دهانی کیتینی به نام سوهانک دارند و تقارن دوطرفی و بندبند بودن بدنشان به طور کامل یا تقریباً از بین رفته است؛ بدن آن ها دارای پوسته ای صدفی است که از ترشحات جُبه به وجود آمده است.فرهنگستان زبان فارسی در مصوبات تازه خود برای شاخه های جانداران پسوند «-تباران» را در نظر گرفته و بنا بر این شیوه بندپایان را «نرم تن تباران» نیز نامیده است.
شاخه نرم تنان شاخه ای پرتنوع و موفق است و شامل جانورانی چون هشت پا، حلزونها و ماهی های مرکب می شود. نرم تنان از سده ها پیش برای انسان از نظر مواد خوراکی و تجارت مروارید اهمیت داشته اند. نیش برخی از نرم تنان ازجمله هشت پای حلقه آبی می تواند کشنده باشد.
نرم تنان سر و پا و آب ششهای مجزا دارند و به این خاطر از شاخه کرم های حلقوی پیشرفته ترند. بدن نرم تنان به به بخش های اصلی سر، پا، توده احشایی و جُبّه تقسیم می شود. جبه آن ها موادی را ترشح می کند که تشکیل صدفی آهکی می دهد. هر چه صدف بزرگ تر و سنگین تر باشد حرکت جانور کندتر است. بیشتر نرم تنان زبانی دندانه دار دارند که سوهانک نامیده می شود.


کلمات دیگر: