کلمه جو
صفحه اصلی

سرنی

فارسی به انگلیسی

mouthpiece


فرهنگ فارسی

( اسم ) سازیست بادی که از چوبی مخصوص ساخته شود این ساز در غالب نقاط ایران موجود است و آنرا همراه دهل نوازند اندازه آن در نواحی مختلف فرق میکند و به طور کلی از نیم متر تجاوز نمیکند . یا سرنا را از ته باد کردن . کار وارونه کردن .
چیزی باشد که از یشم و یابلور و غیره ساخته بر سرنی قلیان نصب کنند و آنرا در دهن گرفته تمباکو کشند و بهندی مهنال گویند .

فرهنگ معین

(س ) (اِ. ) نک سرنا.

لغت نامه دهخدا

سرنی. [ س َ ن َ / ن ِ ] ( اِ مرکب ) چیزی باشد که از پشم و یا بلور و غیره ساخته بر سر نی قلیان نصب کنند و آن را در دهن گرفته تمباکو کشند و به هندی مهنال گویند. ( از آنندراج ). میان کاواک از سنگ یا عاج و مانند آن که بر سر نی قلیان نصب کنند و هنگام کشیدن ، آن قسمت را به دهان نهند.

سرنی. [ س ُ ن َ / ن ِ ] ( اِ ) سرنای. ( شرفنامه ). مخفف سورنای است که نای رومی و نای ترکی باشد. ( برهان ) ( آنندراج ).

سرنی . [ س َ ن َ / ن ِ ] (اِ مرکب ) چیزی باشد که از پشم و یا بلور و غیره ساخته بر سر نی قلیان نصب کنند و آن را در دهن گرفته تمباکو کشند و به هندی مهنال گویند. (از آنندراج ). میان کاواک از سنگ یا عاج و مانند آن که بر سر نی قلیان نصب کنند و هنگام کشیدن ، آن قسمت را به دهان نهند.


سرنی . [ س ُ ن َ / ن ِ ] (اِ) سرنای . (شرفنامه ). مخفف سورنای است که نای رومی و نای ترکی باشد. (برهان ) (آنندراج ).


دانشنامه عمومی

سر.
سرنی(به کردی؛ښهٔڔݩی)(به عربی؛السرنی)منطقه ای در جنوب غربی استان ایلام شهرستان مهران این منطقه جنگ ایران و عراق9بار(هوایی\زمینی) در مجموع مورد حمله عراق بعثی قرار گرفت. این منطقه مورد مناقشه اعراب و اکراد منطقه است مردم سرنی به زبان کردی ایلامی تکلم می کنند بیشتر افراد این منطقه در شهر ایلام ساکن اند بعد از جنگ ایران و عراق منطقه مسکونی به بخش شمالی سرنی منتقل شد.
حسینیه سیدالشهداروستای سرنی
سر نی (چاپ اول: ۱۳۶۴، تهران: انتشارات علمی. دو جلد. ۱۱۵۸ صفحه). اثری است از عبدالحسین زرین کوب. این کتاب نقد و شرح تحلیلی و تطبیقی مثنوی معنوی است. شاید بتوان گفت "سرنی" -که جایزهٔ کتاب سال را هم به خود اختصاص داده- شاهکار زرین کوب دربارهٔ مولانا باشد. زرین کوب خود در مقدمهٔ "بحر در کوزه" آورده است که دو کتاب "نردبان شکسته" و "بحر در کوزه" برای آشنایی خواننده با کتاب "سرّ نی" انتشار یافته است. (بحر در کوزه، ص. ۶). دکتر عبدالکریم سروش دربارهٔ سر نی می گوید: " اثری است جرّاحانه در تشریح کالبد مثنوی، و روی سخن آن با منتهیان است نه مبتدیان…" (کتاب کارنامهٔ زرّین، مقالهٔ "بحر کبیر عشق"). فرانکلین لوئیس، مولوی پژوه آمریکایی، خواندن "سرّ نی" و "بحر در کوزه" را برای غور در مثنوی ضروری می داند. (لوئیس، مولانا دیروز تا امروز، شرق تا غرب، ترجمه حسن لاهوتی. ۱۳۸۶، ص. ۷۲۳).

دانشنامه آزاد فارسی

سِرِّ نِی
کتابی به فارسی در فهم لطایف و رموز مثنوی معنوی از عبدالحسین زرین کوب. نویسنده کوشیده است تا تنها با شرح و تفسیر هجده بیت نخستین مثنوی کل اندیشه مولانا را بیان کند و نیز ویژگی آثار مولانا و تأثیری که او از متفکران دیگر پذیرفته و نیز تطبیق آثار مولوی با دیگر نویسندگان را بررسی کند. این کتاب، در یک مقدمه و یازده فصل است و نثری شیوا و روان دارد. این اثر در ۱۳۵۸ش در تهران به چاپ رسیده است.


کلمات دیگر: