کلمه جو
صفحه اصلی

ماهیدشت

فرهنگ فارسی

یکی از دهستانهای بخش مرکزی شهرستان کرمانشاهان . جلگه بین دو کوهستان و بدو قسمت بالا و پائین تقسیم شده قسمت بالا ۹۷ ده ۱۴٠٠٠ تن سکنه و قسمت پائین ۶۱ ده حدود ۱۸٠٠٠ تن سکنه. مرکز آن قصبه [ رباط ] محصول : غله بنشن لبنیات و توتون . ییلاق ایلات کلهر و سنجابی است .
دهی از دهستان عزیز آباد شهرستان بم

لغت نامه دهخدا

ماهیدشت. [ دَ ] ( اِخ ) ماهیدشت و هارون آباد و فیروزآباد از بلوکات کرمانشاهان است. حد شمالی آن روان سر و حد شرقی آن کرمانشاه و حدجنوبی لرستان و حد غربی رود کرند است. اراضی آن حاصلخیز و ییلاق ایلهای کلهر و سنجابی است. ( از جغرافیای سیاسی کیهان ص 454 ). همان است که یاقوت مایدشت می گوید یعنی قلعه و بلده ای از نواحی خانقین. نام محلی کنار راه کرمانشاه و قصرشیرین میان قمشه و شاه پسند در 597 هزارگزی تهران. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). یکی از دهستانهای بخش مرکزی شهرستان کرمانشاهان و حدود جغرافیایی آن به قرار ذیل است : شمال کوه سفید واقع شده که همه جا حد طبیعی ماهیدشت با دهستانهای دروفرامان و حومه شهرستان کرمانشاه محسوب می گردد. جنوب سلسله ارتفاعات جنوب ماهیدشت ، مشرق دهستان بالاوند زردلان و مغرب بخش سنجابی. دشت ماهیدشت به عرض تقریبی 6 الی 12 هزار گز و به طول 80 هزار گز ( از سامله تا قلعه داراب خان ) بین دو رشته کوهستان واقع شده و رودخانه مرک از وسط این دشت می گذرد که مهمترین رودخانه ماهیدشت است و اکثر قرای مهم این دهستان در طول و طرفین این رودخانه واقع شده است. محصول عمده ماهیدشت غلات است که به صورت دیم بعمل می آید و این دشت حاصلخیزترین نقاط شهرستان محسوب می شود. ماهیدشت از نظر آمار به دو حوزه تقسیم شده است. 1- حوزه 4 یعنی قسمت علیا از 97 آبادی تشکیل شده و جمعیت آن درحدود 14 هزار نفر و قرای مهم آن به شرح ذیل است : سرونو، قیماس ، فیروزآباد، باغ طیقون ، طاویران. 2- حوزه 5 یعنی ماهیدشت پایین که در مغرب و قسمت سفلی دشت واقع شده و از 61 آبادی تشکیل شده است و 18 هزارتن سکنه دارد. مرکز دهستان قصبه رباط و قراء مهم آن به شرح ذیل است : قلعه داراب خان ، قمشه ها، سامره ، قلعه نجفعلی خان ، جاشوران ، چقابلک علی رضا و قلعه. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ). و رجوع به همین مأخذ شود.

ماهیدشت. [ دَ ] ( اِخ ) نام قدیم نورآباد است. و رجوع به نورآباد ماهیدشت در همین لغت نامه شود.

ماهیدشت. [ دَ ] ( اِخ ) دهی از دهستان عزیزآباد است که در بخش فهرج شهرستان بم واقع است و 134 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

ماهیدشت . [ دَ ] (اِخ ) دهی از دهستان عزیزآباد است که در بخش فهرج شهرستان بم واقع است و 134 تن سکنه دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8).


ماهیدشت . [ دَ ] (اِخ ) ماهیدشت و هارون آباد و فیروزآباد از بلوکات کرمانشاهان است . حد شمالی آن روان سر و حد شرقی آن کرمانشاه و حدجنوبی لرستان و حد غربی رود کرند است . اراضی آن حاصلخیز و ییلاق ایلهای کلهر و سنجابی است . (از جغرافیای سیاسی کیهان ص 454). همان است که یاقوت مایدشت می گوید یعنی قلعه و بلده ای از نواحی خانقین . نام محلی کنار راه کرمانشاه و قصرشیرین میان قمشه و شاه پسند در 597 هزارگزی تهران . (یادداشت به خط مرحوم دهخدا). یکی از دهستانهای بخش مرکزی شهرستان کرمانشاهان و حدود جغرافیایی آن به قرار ذیل است : شمال کوه سفید واقع شده که همه جا حد طبیعی ماهیدشت با دهستانهای دروفرامان و حومه ٔ شهرستان کرمانشاه محسوب می گردد. جنوب سلسله ٔ ارتفاعات جنوب ماهیدشت ، مشرق دهستان بالاوند زردلان و مغرب بخش سنجابی . دشت ماهیدشت به عرض تقریبی 6 الی 12 هزار گز و به طول 80 هزار گز (از سامله تا قلعه ٔ داراب خان ) بین دو رشته کوهستان واقع شده و رودخانه ٔ مرک از وسط این دشت می گذرد که مهمترین رودخانه ٔ ماهیدشت است و اکثر قرای مهم این دهستان در طول و طرفین این رودخانه واقع شده است . محصول عمده ٔ ماهیدشت غلات است که به صورت دیم بعمل می آید و این دشت حاصلخیزترین نقاط شهرستان محسوب می شود. ماهیدشت از نظر آمار به دو حوزه تقسیم شده است . 1- حوزه ٔ 4 یعنی قسمت علیا از 97 آبادی تشکیل شده و جمعیت آن درحدود 14 هزار نفر و قرای مهم آن به شرح ذیل است : سرونو، قیماس ، فیروزآباد، باغ طیقون ، طاویران . 2- حوزه ٔ 5 یعنی ماهیدشت پایین که در مغرب و قسمت سفلی دشت واقع شده و از 61 آبادی تشکیل شده است و 18 هزارتن سکنه دارد. مرکز دهستان قصبه ٔ رباط و قراء مهم آن به شرح ذیل است : قلعه داراب خان ، قمشه ها، سامره ، قلعه نجفعلی خان ، جاشوران ، چقابلک علی رضا و قلعه . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5). و رجوع به همین مأخذ شود.


ماهیدشت . [ دَ ] (اِخ ) نام قدیم نورآباد است . و رجوع به نورآباد ماهیدشت در همین لغت نامه شود.


دانشنامه عمومی

ماهی دشت، روستایی از توابع بخش فهرج شهرستان بم در استان کرمان ایران است.
این روستا در دهستان فهرج قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۵۷ نفر (۵۹خانوار) بوده است.

پیشنهاد کاربران

منطقه آب ماهیک *دشت ماهی* و منطقه
هارون کلا. رینه. لیت کوه. توه بزان - رگ خلیل - تنگ خلیل *هلیلان*. . . . . در بخش آب ماهیک لالی در مسجدسلیمان
محل سکونت ایل منجزی بهداروند
طایفه خلیلی بیگیوند پلنگ
تیره هارونی خلیلی
طایفه ابوالحسنی منجزی
طایفه مال احمدی منجزی *احمد وند*
طایفه تاج الدین عبدالهی منجزی
تیره نجف وند منجزی *نجف قلی خان پسر
عبدالله خان بختیاروند ایلخان پسر علی صالح خان بختیاروند ایلخان پسر یوسف خان بختیاروند پسر تاج الدین امیر قنبر پسر
کلا رستم خان آقاسی پسر شاه منصور خان بختیاروند ایلخان *شه میر*پسر خلیل خان ایل بیگی بختیاروند ایلخان پسر جهانگیر خان بختیاروند ایلخان*پیلتن. طهماسب *

بر پایه بنیاد دانشی و نگره های استوار نام این شهر " مادی دشت " به معنای دشت مادها می باشد ، شادروان احمد کسروی تبریزی در نسک گرانسنگ خود " نام دیه ها و شهرهای ایران " معنی های درستی از شهرها و مکان ها بدست می دهد ، وی بر این باور است که : نام روستا ها و شهرهایی که با ماهی و ماه آغاز می شود ، مانند: ماهشهر و ماهدشت در اصل مادی شهر و ماد دشت بوده است.


کلمات دیگر: