کلمه جو
صفحه اصلی

قشربندی

فارسی به انگلیسی

formation of a crust or shell, incrustation, stratification

stratification


مترادف و متضاد

stratification (اسم)
چینه بندی، قشربندی، لایه بندی، تشکیل چینه، تشکیل طبقات زمین

دانشنامه عمومی

قشربندی اصطلاحی در دانش جامعه شناسی است که برای توصیف نابرابری های اجتماعی به کار می رود. قشربندی نابرابری های ساختارمند میان گروه بندی های مختلف مردم بر اساس مزایای اجتماعی چون قدرت، ثروت و احترام است. سلسله مراتب پایگاه اجتماعی، نظام قشربندی را تشکیل می دهد.
بردگی
کاست
رسته اجتماعی
طبقه اجتماعی
پایگاه اجتماعی
قشربندی جنسی
قشر
نظریه ترکیبی قشربندی در: جامعه شناسی تفسیری ـ ریشه ای
جامعه شناسان بر مبنای این که برای کدام یک از مزایای اجتماعی اهمیت بیشتری قائل اند؛ قشربندی های متعددی انجام داده اند. بعضی مهم ترین مزیت را ثروت دانسته اند و معتقدند که قدرت و احترام دو مزیت فرعی اند که از ثروت ناشی می شوند. ماکس وبر از جامعه شناسان مخالف قشربندی بر اساس ثروت بود و قشربندی بر مبنای هرکدام از مزایا را جدا و مستقل می دانست. این نظریه ماکس وبر به نظریه قشربندی سه گانه مشهور شد. کارل مارکس نیز از جامعه شناسانی است که برای نخستین بار نظریه قشربندی را مطرح کرد.
در جوامعِ بسیار ابتدایی ممکن است این تقسیمات بر پایهٔ سن و جنسیت باشد، یعنی سالخوردگان از جوان ترها و مردان از زنان قدرت و منزلتِ بیشتری داشته باشند. جامعه شناسان می گویند در جوامعِ صنعتیِ امروز مثلاً بریتانیا قشربندیِ اولیه بر پایهٔ طبقهٔ اجتماعی است. با این وجود، فمینیست ها معتقدند که نظامِ جنس / جنسیت نیز از شکل های اصلیِ قشربندی است، به این معنا که مردان نسبت به زنان از قدرت و منزلتِ بیشتری برخوردارند. تفاوت های نژادی نیز مبنای مهمی است. مثلاً سیاه پوستان نسبت به سفیدپوستان قدرت و منزلتِ کمتری ارند. سن نیز همچنان ازعواملِ قشربندی محسوب می شود. به این معنا که جوانان و سالخوردگان نسبت به گروهِ سنیِ میان سال قدرتِ کمتری دارند. تقسیمِ میانِ جهانِ اول (کشورهای غربی) و جهانِ سوم نیز گویای رابطهٔ استثماری است و یکی از اصولِ قشربندی را تشکیل می دهد.

پیشنهاد کاربران

قشربندی
جدایی اقشار جامعه به صورت ناعادلانه بر مبنای ثروت ، قدرت ، نژاد و غیره

قشربندی اجتماعی ( به انگلیسی: Social stratification ) اصطلاحی در دانش جامعه شناسی است که برای توصیف نابرابری های اجتماعی به کار می رود. قشربندی اجتماعی نابرابری های ساختارمند میان گروه بندی های مختلف مردم بر اساس مزایای اجتماعی چون قدرت، ثروت و منزلت است. سلسله مراتب پایگاه اجتماعی، نظام قشربندی را تشکیل می دهد.

جامعه شناسان بر مبنای این که برای کدام یک از مزایای اجتماعی اهمیت بیشتری قائل اند؛ قشربندی های متعددی انجام داده اند. برخی مهم ترین مزیت را ثروت دانسته اند و باورمندند که قدرت و منزلت دو مزیت فرعی اند که از ثروت ناشی می شوند.

کارل مارکس از جامعه شناسانی است که برای نخستین بار نظریه قشربندی را با تمرکز بر ثروت مطرح کرد.

ماکس وبر از جامعه شناسان مخالف قشربندی بر اساس ثروت بود و قشربندی بر مبنای هرکدام از مزایا را جدا و مستقل می دانست. این نظریه ماکس وبر به نظریه قشربندی سه گانه مشهور شد.

در جوامعِ ابتدایی ممکن است این تقسیمات بر پایهٔ سن و جنسیت باشد، یعنی سالخوردگان از جوان ترها و مردان از زنان قدرت و منزلتِ بیشتری داشته باشند. �سن� نیز همچنان از عواملِ قشربندی محسوب می شود. به این معنا که جوانان و سالخوردگان نسبت به گروهِ سنیِ میان سال قدرتِ کمتری دارند.

جامعه شناسان می گویند در جوامعِ صنعتیِ امروز مثلاً بریتانیا قشربندیِ اولیه بر پایهٔ طبقه اجتماعی است.

با این وجود، فمینیستها باورمندند نظامِ جنس / جنسیت نیز از شکل های اصلیِ قشربندی است، به این معنا که مردان نسبت به زنان از قدرت و منزلتِ بیشتری برخوردارند.

تفاوت های نژادی نیز مبنای مهمی در نظام قشربندی است. مثلاً سیاه پوستان نسبت به سفیدپوستان قدرت و منزلتِ کمتری دارند.

تقسیمِ میانِ جهانِ اول ( کشورهای غربی ) و جهانِ سوم نیز گویای رابطهٔ استثماری است و یکی از اصولِ قشربندی را تشکیل می دهد

Population with similar characteristics in a society

Social stratification refers to a society's categorization of its people into groups based on socioeconomic factors like wealth, income, race, education, ethnicity, gender, occupation, social status, or derived power ( social and political ) . As such, stratification is the relative social position of persons within a social group, category, geographic region, or social unit.


کلمات دیگر: