کلمه جو
صفحه اصلی

فریدن

فرهنگ فارسی

فریدن یکی از بزرگان داستانی اقوام مشترک هند و ایرانی در روایات ایرانی . وی یکی از پادشاهان سلسله پیشدادی بشمار رفته . فریدون از نژاد طهمورث دیوبند ود.هنگامی که فریدون شیرخواره بود ضحاک پدرش را بکشت . فرانک مادر او فرزند را برداشت و بمرغزاری فرار کرد و کودک رابا شیرگاو بپرورد . چون ضحاک از منجمان شنیده بود که تباهی او بدست فریدون خواهد بود همواره در جستجوی وی بود. مادر فریدون از بیم ضحاک فرزند را برداشت و بکوه البرز پناه برد . چون فریدون شانزده ساله شد نژاد خود را از مادر جویا گردید . فرانک داستان جمشید و ضحاک را بدو باز گفت و گفت چون ستاره شمر بضحاک گفته تباهی اش بدست فریدون خواهد بود او پدرت را کشت و من ترا پنهان از او پرورده ام . ضحاک همواره در اندیشه فریدون بود. روزی ببزرگان کشور گفت : من دشمنی دارم که اکنون کودک است . برای ایمنی از خطر محضری بنویسید که من جز کار نیک نکرده ام . بزرگان از ترس چنان کردند و از پیر و جوان گواهی گرفتند . در این هنگام کاوه آهنگر وارد شد و خروشید و گفت : این چه عدلست که ادعا میکنی ? من هیجده پسر داشته ام که تا کنون ۱۷ تن از آنان را بخورد ماران تو داده اند و اکنون نیز هیجدهمین پسر من در بند تست و میخواهند او را بکشند . گناه من چیست ? [ یکی بی زیان مرد آهنگرم ز شاه آتش آید همی برسرم . ] ضحاک فرزندش را باز داد و گفت : بر این محضر گواهی کن . کاوه طومار را گرفت و از هم درید و بیرون رفت و مردم را دور خود جمع کرد و از چرم آهنگری درفش کاویانی ساخت . مردم بمتابعت او در پی وی روان شدند و بالبرز رفتند و فریدون را بشاهی برگزیدند . فریدون بر ضحاک تاخت و او را مغلوب کرد وبفرمود او را بسته در کوه دماوند محبوس سازند . فریدون سه پسر داشت بنام : سلم تور و ایرج و ممالک وسیع خود را بین آنان تقسیم کرد .
از بلوکات سپاهان و حد شمالی آن خوانسار و گلپایگان حد شرقی کرون و دهق حد جنوبی چهارمحال و غربی بربرود و جاپلق و بختیاری است .

لغت نامه دهخدا

فریدن . [ ف َ دَ ] (اِخ ) ده کوچکی است از بخش حومه ٔ شهرستان نائین ، واقع در 24هزارگزی باختر نائین که دارای ده تن سکنه است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 10).


فریدن . [ ف َ دَ / ف ِرِ دَ ] (اِخ ) از بلوکات سپاهان و حد شمالی آن خوانسار و گلپایگان ، حد شرقی کرون و دهق ، حد جنوبی چهارمحال و غربی بربرود و جاپلق و بختیاری است . شامل 173 قریه است . مرکز داران و مساحت آن 160 فرسخ ، و دارای 60009 تن سکنه است . جایی کوهستانی ، سردسیر و پربرف است . (از جغرافیای سیاسی کیهان ). شهرستان فریدن یکی از شهرستانهای هفتگانه ٔ استان دهم و از شمال به شهرستان گلپایگان ، از جنوب به شهرستان شهرکرد، از باختر به بلوک الیگودرز و از خاور به شهرستان مرکزی اصفهان محدود است . در سازمان آمار کلیه ٔ قرای دهستانهای کرچمبو، چادگان گرجی و وزرق ، به نام یک دهستان به اسم فریدن منظور شده است . شهرستان فریدن از دو بخش تشکیل شده است : 1- بخش داران شامل چهار دهستان که 128 آبادی و 113624 تن سکنه دارد. 2- بخش آخوره شامل دو دهستان که 134 آبادی و 25376 تن سکنه دارد. بنابراین شهرستان فریدن از دو بخش و 6 دهستان و 262 آبادی تشکیل شده و دارای 139000 تن سکنه است . شرح هر یک از بخش هاو دهستان ها و آبادی ها در جای خود داده شده است . در بررسی هائی که در این شهرستان بعمل آمده کانهای نفت وزغال سنگ در قریه های کاوه ، غرغن و زرک کشف شده ، ولی تاکنون از این کانها بهره برداری نشده است . از داران مرکز شهرستان فریدن راههای شوسه ٔ زیر منشعب میشود: 1- راه شوسه ٔ داران به دامنه و اصفهان . 2- راه شوسه ٔ داران به آخوره . 3- راه شوسه ٔ کوهرنگ . 4- شاهراه شوسه ٔ اصفهان به ازنا از این شهرستان میگذرد و ازنا یکی از ایستگاههای مهم راه آهن شهرستان اهواز است . از این شهرستان پشم ، پوست و لبنیات به اصفهان و خوانسار صادر و پارچه و قند و شکر و اجناس خرازی و سایر احتیاجات وارد میشود. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 10).


فریدن. [ ف َ دَ / ف ِرِ دَ ] ( اِخ ) از بلوکات سپاهان و حد شمالی آن خوانسار و گلپایگان ، حد شرقی کرون و دهق ، حد جنوبی چهارمحال و غربی بربرود و جاپلق و بختیاری است. شامل 173 قریه است. مرکز داران و مساحت آن 160 فرسخ ، و دارای 60009 تن سکنه است. جایی کوهستانی ، سردسیر و پربرف است. ( از جغرافیای سیاسی کیهان ). شهرستان فریدن یکی از شهرستانهای هفتگانه استان دهم و از شمال به شهرستان گلپایگان ، از جنوب به شهرستان شهرکرد، از باختر به بلوک الیگودرز و از خاور به شهرستان مرکزی اصفهان محدود است. در سازمان آمار کلیه قرای دهستانهای کرچمبو، چادگان گرجی و وزرق ، به نام یک دهستان به اسم فریدن منظور شده است. شهرستان فریدن از دو بخش تشکیل شده است : 1- بخش داران شامل چهار دهستان که 128 آبادی و 113624 تن سکنه دارد. 2- بخش آخوره شامل دو دهستان که 134 آبادی و 25376 تن سکنه دارد. بنابراین شهرستان فریدن از دو بخش و 6 دهستان و 262 آبادی تشکیل شده و دارای 139000 تن سکنه است. شرح هر یک از بخش هاو دهستان ها و آبادی ها در جای خود داده شده است. در بررسی هائی که در این شهرستان بعمل آمده کانهای نفت وزغال سنگ در قریه های کاوه ، غرغن و زرک کشف شده ، ولی تاکنون از این کانها بهره برداری نشده است. از داران مرکز شهرستان فریدن راههای شوسه زیر منشعب میشود: 1- راه شوسه داران به دامنه و اصفهان. 2- راه شوسه داران به آخوره. 3- راه شوسه کوهرنگ. 4- شاهراه شوسه اصفهان به ازنا از این شهرستان میگذرد و ازنا یکی از ایستگاههای مهم راه آهن شهرستان اهواز است. از این شهرستان پشم ، پوست و لبنیات به اصفهان و خوانسار صادر و پارچه و قند و شکر و اجناس خرازی و سایر احتیاجات وارد میشود. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 10 ).

فریدن. [ ف َ دَ ] ( اِخ ) ده کوچکی است از بخش حومه شهرستان نائین ، واقع در 24هزارگزی باختر نائین که دارای ده تن سکنه است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 10 ).

دانشنامه عمومی

فریدن ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره کند:
منطقه فریدن، منطقه ای در غرب استان اصفهان
شهرستان فریدن، شهرستانی در استان اصفهان

پیشنهاد کاربران

به نظر من شهرستان فریدن همان فریدون بوده است که در اعصار زمان به فریدن تغییر کرد .

داستان کاوه وضحاک در همین شهرستان فریدن
رخ داده که میتوان نقل کرد وقتی حکومت هخامنشیان دچار هرج و مرج شد ضحاک برای بدست گرفتن حکومت از عراق وارد ایران شد و پادشاه شد. پس از مدتی ضحاک بدلایلی آشپزش را اخراج کرد و آشپز جدید که اهریمن می بایستی بود غذایی درست کرد که با خوردن آن مار هایی بر دوش ضحاک پدیدار شد چون مار ها پدیدار شدند اهریمن فرار را بر قرار ترجیح داد و رفت خوراک مارها مغز جوانان ایرانی بود زیرا ضحاک از قبیله های بیابان گرد بود مار ها مغز جوانان را می خوردند تا جلوی ساخت و ساز و پیشرفت ها را بگیرند عده ای از جوانان به کوه های زاگرس پناه می بردند . در آن زمان به دستور ضحاک پدر فریدون را کشتند و فریدون هم دران زمان شیر خواره ای بیش نبود شبی ضحاک عرب خواب بسیار هولناکی دید و خواب گزاران قصرش در تعبیر خواب ضحاک گفتند که روزی بدست جوانی کشته خواهی شد او همه ی بچه ها را می کشت تا از تولد آن جوان جلوگیری کند اما مادر فریدون او را به کوه ها برد و خودش او را بزرگ کرد تا مبادا دست ضحاک بدجنس به او برسد خلاصه او را با شیر گاو بزرگ کرد و وقتی 16ساله شد فریدون وقتی فهمید پدرش بدست ضحاک کشته شده تصمیم گرفت از او انتقام بگیرد . در آن زمان فردی به نام کاوه بود که شغلش آهنگری بود در آن زمان 17 پسر داشت که 16تن از آنها خوراک مار های ضحاک شدند و فقط یک پسر داشت که در قصر ضحاک حبس شده بود روزی کاوه با داد و فریاد به قصر ضحاک آمد و چنان دادی زد که درباریان و پادشاه متعجب بودند کاوه پسرش را می خواست و او را آزاد کرد و از قصر بیرون آمد و حوالی چادگان جزو شهرهایی از شهرستان فریدن با مردم جمع شد و به خانه ی فریدن آمد تا با کمک او بتواند ضحاک را نابود سازد خلاصه به کوه های زاگرس رفت و جوانان ایرانی که از دست ضحاک فرار کرده بودند را آموزش داد تا به جنگ با ضحاک بروند پس از جنگ بسیار طولانی ضحاک را اسیر کرد. فریدون تصمیم گرفت او ( ضحاک ) را بکشد اما کسی به او گفت که اگر او را بکشی موجودات پلیدی از بدنش به بیرون می آید او را به کوه دماوند بردند و او را در چاهی زندانی کردند تا برای همیشه آنجا بماند . فریدون پادشاه ایران شد و کاوه حکومت اصفهان را بدست گرفت . بعد از سالها وقتی کاوه درگذشت شهرستان فریدن هم اکنون را به پاس قدردانی فراوان از کاوه نام این شهرستان را فریدون به اسم خودش گذاشت که بعد از مدتها وقتی پیش مردم پیچید به فریدن تبدیل شد . من به عنوان یک فریدنی می خواهم شهرستان خودم را به همه معرفی کنم
آرامگاه کاوه آهنگر در روستای مشهد کاوه چادگان از توابع شهرستان فریدن قرار دارد .


فریدن به موارد زیر اطلاق می شود:
۱ - منطقه فریدن که این منطقه به چهار شهرستان غربی استان اصفهان که شامل شهرستان های فریدن ( داران ) ، چادگان، فریدونشهر و بوئین و میاندشت است اطلاق می شود .
۲ - شهرستان فریدن که این شهرستان در غرب استان اصفهان واقع شده و مرکز آن شهر' داران' می باشد.

فِریدَن = فر خوردن.


کلمات دیگر: