کلمه جو
صفحه اصلی

کپسول


برابر پارسی : پوشینه

فارسی به انگلیسی

caplet, capsule

capsule


فارسی به عربی

ختم , کبسولة

مترادف و متضاد

cachet (اسم)
مهر، کاشه، خاصیت، کپسول

capsule (اسم)
پوشش، کیسه، کپسول، سر پوش، پوشینه

theca (اسم)
پوشش، کیسه، کپسول، غلاف

فرهنگ فارسی

چاشنی تفنگ، تخمدان گیاه، پوشینه، غلاف کوچک لولهای شکل برای دارو
( اسم ) ۱ - چاشنی تفنگ . ۲ - گونه ای میو. خشک شکوفا که از چند بر چه بوجود آمده است . میو. کپسول دارای اشکال متعدد است . در برخی میوه ها قسمتی از میوه مانند سر پوش از روی قسمت دیگر بر داشته میشود . در این صورت کپسول را بنام مجری یا پیکسید میخوانند مانند میو. با رهنگ و گل ناز و برخی دیگر بواسط. سوراخها یی که در زیر صفح. کله واقع است دانه را آزاد میکنند در این صورت گرز خوانده میشوند مانند میو. شقایق و خشخاش . برخی میوه ها هم شکفتنشان با صدایی نسبه شدید توام و ناگهانی است مانند میو. گیاه فلوکس و میو. هور . ۳ - پوشینه ای ژتینی و باندازه های مختلف که گرد ها و گاهی مایعات و روغنهای داوریی را بجهت مخفی نگهداشتن طعم بد آنها در درون آن جای میدهند .
پوشینه ای ژلاتینی برای داروها چاشنی تفنگ

1. غلافی حل‌شدنی معمولاً از ژلاتین، برای در بر گرفتن مقدار معینی از دارو 2. یکی از اشکال دارویی به‌صورت غلاف یا پوششی حل‌شدنی حاوی مادۀ دارویی


فرهنگ معین

(کَ ) [ فر. ] (اِ. ) ۱ - غشا یا پوشش یا ساختار دیگری که بافت یا اندامی را دربر - می گیرد. ۲ - پوشش لعاب مانندی معمولاً از جنس پلی ساکارید که لایه ای محافظ به دور برخی باکتری ها می سازد، پوشینه . (فره ). ۳ - دارویی که دارای پوشش ژلاتینی شبیه به کپسول است .

(کَ) [ فر. ] (اِ.) 1 - غشا یا پوشش یا ساختار دیگری که بافت یا اندامی را دربر - می گیرد. 2 - پوشش لعاب مانندی معمولاً از جنس پلی ساکارید که لایه ای محافظ به دور برخی باکتری ها می سازد، پوشینه . (فره ). 3 - دارویی که دارای پوشش ژلاتینی شبیه به کپسول است . 4 - مخزنی برای نگه داری انواع گاز، استوانک (فره ).


لغت نامه دهخدا

کپسول. [ ک َ ] ( فرانسوی ، اِ ) پوشینه ای ژلاتینی و به اندازه های مختلف که گردها و گاهی مایعات و روغنهای دارویی را به جهت مخفی نگاه داشتن طعم بد آنها در درون آن جای میدهند. || چاشنی تفنگ. || محفظه فلزی نگهداری اکسیژن را. || گونه ای میوه خشک شکوفا که از چند برچه بوجود آمده است. میوه کپسول دارای اشکال متعدد است ، در برخی میوه ها قسمتی از میوه مانند سرپوش از روی قسمت دیگر برداشته می شود. در این صورت کپسول را به نام مجری یا پیکسید می خوانند مانند میوه بارهنگ و گل ناز و برخی دیگر بواسطه سوراخهائی که در زیر صفحه کلاله واقع است دانه را آزاد می کنند، در این صورت گرز خوانده می شوند مانند میوه شقایق و خشخاش. برخی میوه ها هم شکفتنشان با صدایی نسبتاً شدید توأم است و ناگهانی است مانند میوه گیاه فلوکس و میوه هور . ( فرهنگ فارسی معین ).

فرهنگ عمید

۱. (پزشکی ) دارویی که مواد دارویی آن را در پوسته ای ژلاتینی قرار می دهند.
۲. (پزشکی ) پوشه ای استوانه ای شکل از جنس ژلاتین حاوی دارویی به شکل پودر.
۳. ظرف استوانه ای با سری گنبدی شکل برای نگهداری گاز، مایع، پودر، و مانند آن: کپسول آتش نشانی.
۳. (زیست شناسی ) میوۀ خشک که به وسیلۀ سرپوش یا منافذی باز می شود.

دانشنامه عمومی

کپسول (دارو)
کپسول آتش نشانی
کپسول (بافت شناسی)
کپسول (باکتری)

کپسول (بافت شناسی). کپسول (به انگلیسی: capsule) یا پوشینه در بافت شناسی در این مورد به کار می رود : غشا یا پوشش یا ساختار دیگری که بافت یا اندامی را دربر می گیرد مانند کپسول کبد یا طحال . کپسول فیبروزه پیرامون کبد را کپسول گلیسون مینامند. کپسول بومن (Bowman's capsules or glomerular capsules) در کلیه و کپسول مفصلی در اطراف مفصل مشاهده می شود. کپسول در اطراف بافتهای تومورال نیز مشاهده می شود.
کبد

کپسول (دارو). کپسول (به انگلیسی: capsule) در داروشناسی در دو مورد به کار می رود:
آمپول
سافت ژل
اشکال دارویی
اغلب ایجاد شکل کپسول برای یک داروی خوراکی دو دلیل می تواند داشته باشد یا ممکن است ماده موثره دارو برای بخشهای ابتدایی دستگاه گوارش (به خصوص معده) مضر باشد مانند داروی پیروکسیکام، یا برعکس آنزیمهای معده موجب کاهش تأثیر دارو می شود لذا برای سالم رسیدن ماده موثره دارو به قسمت های پایینتر دستگاه گوارش.
عموماً در مقایسه با قرصها ماده موثره بیشتری را می توان در کپسولها جای داد. بر حسب نوع ساخت، کپسولها به دو نوع سخت و نرم تقسیم می شوند. ژلاتین پوسته کپسول در آب سرد نامحلول است اما می تواند تا ده برابر وزن خود آب جذب کند. از این رو در مجاورت با مایعات دهان خیلی سریع نرم می شود و به همین دلیل بلع آن ها آسانتر از قرصها می باشد. ژلاتین در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد ذوب می شود از این رو پس از بلعیده شدن در معده ژلاتین ذوب شده و ماده دارویی آن آزاد می شود. ژلاتین ذوب شده نیز هضم می شود.
کپسولها می توانند رطوبت محیط را به خود بگیرند لذا باید از قراردادن کپسولها در محیط مرطوب خودداری کرد زیرا علاوه بر تغییر شکل کپسول امکان ناپایدار شدن فراورده داخل کپسول نیز می باشد. همچنین در محیط خشک کپسول می تواند بسیار شکننده شود. کپسولها چنانچه در کنار هم قرار گیرند به یکدیگر می چسبند. حس نشدن بو و طعم دارو از مزایای کپسولها است. از کپسولهای سخت می توان به کپسول آموکسی سیلین و از کپسولهای نرم می توان به نیتروگلیسیرین و ویتامین A اشاره کرد.

دانشنامه آزاد فارسی

کَپْسول (capsule)
در داروسازی، محفظه ای از جنس ترکیبات مخصوص که مادۀ مؤثر دارویی در آن قرار داده می شود و با بلعیدن آن، دارو وارد دستگاه گوارش فرد می شود. برحسب جنس بدنه، کپسول در قسمت های متفاوت لوله گوارش باز و دارو آزاد می شود. برای بهبود میزان جذب دارو و کاهش عوارض نامطلوب آن، با تغییر جنس بدنه کپسول دارو را در بخش مورد نظر از دستگاه گوارش آزاد می کنند.

کپسول (گیاه شناسی). رجوع شود به:پوشینه

فرهنگستان زبان و ادب

{capsule} [پزشکی] 1. غلافی حل شدنی معمولاً از ژلاتین، برای در بر گرفتن مقدار معینی از دارو 2. یکی از اشکال دارویی به صورت غلاف یا پوششی حل شدنی حاوی مادۀ دارویی

پیشنهاد کاربران

اُستُوانَک

کپسول
این واژه ریشه ی ایرانویچی یا هندواروپایی دارد :
کَپسول : کَپس - اول
کَپس = همان واژه ی پارسی کَب که کَد بوده و به اربی درآمده : کَعبه یا به چهر جَعبه یا در زبان های اروپایی : cab = نام تاکسی در کشورهای انگلیسی زبان
cube = در ریازی ( رایازی )
- اول = پسوند کوچکی مانند : کوچول ، خِنگول
گرته برداری : کَبول ، کَبوله ، جَبول ، جَبوله
پیش نهاد های دیگر :
کَبَک ، کَبچه ، کَبینه ، کَباله ( مانند بُزغاله = بُز کوچک )

پوشینه

پوششی پلی ساکاریدی روی غشای باکتری که باعث افزایش مقاومت در برابر دستگاه ایمنی و چسبیدن به سطوح مختلف ( مثل سطح یاخته ) میشود


کلمات دیگر: