کلمه جو
صفحه اصلی

فیزیوتراپی


برابر پارسی : گیتیگ درمانی

فرهنگ معین

(یُ تِ ) [ فر. ] (اِ. ) عمل درمان بیماری ، ضعف یا نقص های بدنی با انجام دادن حرکت های اصولی مفاصل و اندام ها به کمک اسباب های ویژه با یاری درمانگر، فیزیک درمانی . (فره ).

فرهنگ عمید

معالجۀ بیمار به وسیلۀ عوامل فیزیکی، مانندِ کشش و نرمش اندام ها، ورزش، و استفاده از امواج نور، صوت و یا جریان برق.

دانشنامه عمومی

فیزیوتِراپی (به انگلیسی: Physiotherapy) شیوه ای از درمان بیماری ها و اختلالات عصبی-ماهیچه ای-اسکلتی با استفاده از تجهیزات مکانیکی، جریان های الکتریکی، مانورهای دستی، تمرینات ورزشی و عوامل فیزیکی دیگر است. در این روش ها از ورزش، نور، پرتوهای فرابنفش و فروسرخ، گرما و جریان برق استفاده می شود. فیزیوتراپی حیطه ای از پزشکی است که هدف آن پیشگیری از بیماری ها، درمان، توان بخشی، بالا بردن سطح سلامت و بهبود کیفیت زندگی افراد است.
بیمار محوری
درمان مبتنی بر شواهد
کاربرد اصول مدیریت در روند درمان
مشارکت بیمار در درمان به عنوان یک عضو در تیم درمان
دیدگاه کُل نگری به بیمار و بیماری
نگاه ویژه به سبک زندگی بیمار
دیدگاه اقتصادی
اعتقاد به بهبود فرایندها در سیستم های سلامت
یک پارچه دیدن خطوط پیشگیری، درمان و توان بخشی در سیستم سلامت
تغییر الگوی بیماری
پیروزی تئوری های مبتنی بر حرکت توانسته است فیزیوتراپیست ها را در کشورهای مختلف تبدیل به عناصر پیشرو و در ذات خود مدیر برای این بهبود کند.
واژهٔ فیزیوتراپی از «فیزیو» (= فیزیولوژیک، جسمانی و طبیعی) و «تِراپی» (= درمان) ساخته شده است. در بعضی از منابع، واژهٔ اصلی ای که کلمهٔ «فیزیوتراپی» ازآن گرفته شده است، physiological therapeutics می باشد. البته مداخلات درمانی در فیزیوتراپی بخش کوچکی از عملیات آن محسوب می شود. در فیزیوتراپی، هدف ارتقای عملکرد جسمانی بدن است. البته، با توجه به تداخل و ارتباط زیاد سیستم های بدن، درمان های فیزیوتراپی که توسط فیزیوتراپیست انجام می شود، مستقیم یا غیرمستقیم، باعث بهبود عملکرد دستگاه فیزیولوژیک نیز می شود؛ مثلاً فیزیوتراپی دستگاه تنفسی موجب بهبود درصد گازهای خون (دی اکسید کربن و اکسیژن) و تغییر میزان اسیدیتهٔ خون می شود، که به نوبهٔ خود، می تواند باعث بهبود سطح هشیاری گردد.
فیزیوتراپیست در این رشته به عنوان درمانگر شناخته می شود. با توجه به این که فیزیوتراپی درمان فیزیولوژیک و جسمانی بیماری هاست، کالبدشناسی و حرکت شناسی و فیزیولوژی حرکت از اهمیت بیشتری برخوردار است.
فیزیوتراپیِ درمانی علمی بر اساس تحصیلات عالی و بالینی با قدمت طولانی است که هم زمان با توسعهٔ دانش پزشکی، به یکی از ارکان درمان های نوین پزشکی تبدیل شده است.

دانشنامه آزاد فارسی

فیزیوتِراپی (physiotherapy)
درمان جراحت یا بیماری، با روش های فیزیکی، مثل ورزش، گرما، دست ورزی، ماساژ، و تحریک الکتریکی.

پیشنهاد کاربران

فیزیوتراپی
تَنکاردَرمانی ، تَنکَرددَرمانی، اَندام دَرمانی ، نَرمِش دَرمانی،
تَوان بَخشی

برابر پارسی "فیزیوتراپی" ، "توان بخشی" است و "فیزیوتراپ" "توان بخش" است. همیشه معادل سازی نباید ترجمه تحت الفظی باشد.

فیزیوتراپی حیطه ای از پزشکی است که هدف آن پیشگیری از بیماری ها، درمان، توان بخشی و بالا بردن سطح سلامت می باشد.
واژه فیزیوتراپی از «فیزیو=بدن» و «تراپی=درمان»، به معنای ترکیبی درمان بدن ساخته شده است. در بعضی از منابع لغت اصلی که کلمه فیزیوتراپی ازآن گرفته شده است کلمه physiological therapeutics می باشد. درفیزیوتراپی هدف ارتقای عملکرد جسمانی می باشد.
فیزیوتراپیست در این رشته به عنوان نوعی پزشک و درمانگر شناخته می گردد. دانش فیزیوتراپیست براساس شناخت آناتومی بدن و فیزیولوژی و پاتولوژی حرکت می باشد. فیزیوتراپیست به عنوان یک پزشک بالینی ( کلینیکال ) که با استفاده از امکاناتی مانند مدالیته ها ( Physical Agents ) ، درمان های دستی ( Manual Therapy ) ، و تمرینات بدنی گروه های گوناگون بیماری و ناتوانی ها را درمان می کند. این رشته همچنین با شناسایی گروه های خاص افراد اقدام به پیشگیری از بیماری ها و غربال گری ناتوانی ها می نماید.
این روش درمانی در بسیاری از مشکلات جسمانی کاربرد فراوان دارد . ازجمله موارد کاربرد این روش می توان به فیزیوتراپی بعد از جراحی قلب ، ارتوپدی، جراحی زنان و زایمان، جراحی های مغز و اعصاب ، بیماریهای مغز و اعصاب، پوست ، کودکان معلول و… اشاره نمود.
• فیزیوتراپی شامل دو بخش می باشد:
1 - بخش الکتروتراپی
2 - بخش مکانوتراپی
دربخش الکتروتراپی از وسایل و دستگاههای مختلف الکتریکی جهت بهبود ناتوانایی های عضلات ، رفع چسبندگی ها ، کاهش درد، جلوگیری از آتروفی شدن سریع عضلات و… استفاده می شود.
در بخش مکانوتراپی که به عنوان بخش ورزش درمانی نیز گفته می شود از وسایل مختلف مثل فنر، کیسه شن ، وزنه، دوچرخه ثابت ، صفحه نقاله ، قرقره ونخ در وضعیتهای مختلف و … جهت افزایش قدرت عضلات، افزایش توانایی ، افزایش محدودة حرکت مفاصل، افزایش و هماهنگی بیشتر اندامها و عضلات درحین حرکت ، افزایش کارآیی عملکرد قلب و ریه و … استفاده می شود .
• دربخش الکترو تراپی وسایل مختلفی وجود دارد ازجمله :
1. دستگاه تحریک الکتریکی: که از این دستگاه جهت بازآموزی حرکت به عضلات ، کاهش حس درد توسط روشهای مختلف ، کمک به افزایش حرکت عضله، کمک به افزایش دامنة حرکت مفصل با ایجاد انقباض در عضله و … استفاده می شود.
2. اشعه I. R یا مادون قرمز : ازاین وسیله جهت افزایش دمای سطحی بدن ، افزایش گردش خون ، دفع بهتر مواد زائد تجمع یافته ، کاهش درد و … استفاده می شود.
3. امواج مافوق صوت یا اولتراسوند : این دستگاه دارای دو عملکرد مختلف است که این دو عملکرد با توجه به مشکل موجود در مواردی چون کوتاهی عضلات ، محدودیت حرکتی مفاصل ، کاهش ورم ، افزایش گردش خون ، دردهای موضعی و … مورد استفاده قرارمی گیرد.
4. اشعه ماوراء بنفش U. V : ازاین وسیله در مشکلات پوستی می توان استفاده کرد تا بهبود دائم یا موقت در وضعیت پوست یا مو صورت پذیرد.
از دیگر وسایل الکتریکی موجود در فیزیوتراپی شورت ویودیاترمی ، میکرویودیاترمی ، لیزر، هایولتاژ، وازوترین ، کرایوتراپی ، میوفیدیک و … می باشد که در مشکلات مختلف جسمی کاربرد دارند .
کودکان CP ( فلج مغزی ) که جزء بیماران مغز و اعصاب می باشند و کودکانی با مشکل مغزی که اختلالات استخوانی - عضلانی و مفصلی دارند هم از خدمات فیزیوتراپی استفاده می نمایند .
جهت دسترسی به خدمات فیزیوتراپی ، نیازمندان می توانند به مراکز درمانی که دارای بخش فیزیوتراپی هستند ویا مراکز خصوصی فیزیوتراپی مراجعه نمایند.
این مقاله از وب سایت بانک مقالات فارسی دریافت شده است : MYDOCUMENT. IR


کلمات دیگر: