کلمه جو
صفحه اصلی

تویوتومی هیده یوشی

دانشنامه عمومی

تویوتومی هیده یوشی (به ژاپنی: 豊臣 秀吉 Toyotomi Hideyoshi)، هاشیبا هیده یوشی (به ژاپنی: 羽柴 秀吉 Hashiba Hideyoshi) (۲ فوریه ۱۵۳۶–۱۸ سپتامبر ۱۵۹۸) یکی از دایمیوهای ژاپن در دوران آشوب زده سنگوکو بود که میان جناح های سیاسی کشور همبستگی ایجاد کرد و به جنگ داخلی پایان داد. دوران فرمانروایی هیده یوشی را اغلب دوره آزوچی–مومویاما می خوانند که از نام قلعه شخصی او قلعه مومویاما گرفته شده است. در میان میراث های فرهنگی که از او به یادگار مانده، یکی هم محدود کردن اجازه حمل سلاح فقط به افراد طبقه سامورایی بود. او جانشین اودا نوبوناگا بود.
نبرد یامازاکی (۱۵۸۲)
نبرد شیزوگاتاکه (۱۵۸۳)
نبرد کوماکی و ناگاکوته (۱۵۸۴)
حمله شیکوکو (۱۵۸۵)
نبرد هتسوگیگاوا (۱۵۸۷)
محاصره اوداوارا (۱۵۹۰)
محاصره کونوئه (۱۵۹۱)
پیشینه خانوادگی هیده یوشی چندان روشن نیست و اطلاعات متناقضی دربارهٔ آن وجود دارد. بر اساس کتاب تاریخی «تایکوسوجوکی» هیده یوشی در سال ۱۵۳۶ در ناحیه آیچی، ولایت اُواری (امروزه منطقهٔ ناکامورا در شهر ناگویا در استان آیچی) متولد شده، نام مادرش ناکا و نام پدرش کینوشیتا یائه مون بوده است. همچنین شغل پدر او آشیگارو (سرباز پیاده تفنگ دار) و در خدمت اودا نوبوهیده (پدر اودا نوبوناگا) ذکر شده است. اما به علت همزمان بودن تاریخ مرگ پدر هیده یوشی و ورود تفنگ به ژاپن توسط پرتغالی ها در سال ۱۵۴۳ صحت این گفته مورد تردید است. در کتاب تاریخی دیگری بنام «تویوکاگامی» نوشتهٔ تاکه ناکا شیگه کادو (۱۶۳۱–۱۵۷۳)، محل تولد یکسان است و ذکر شده که هیده یوشی از طبقات فقیر بوده اما نام پدر و مادر او در این کتاب نامشخص است. در کتاب تایکوکی زمان تولد ۶ فوریه ۱۵۳۷ ذکر شده و این تاریخ بیشتر مورد قبول محققان است. همچنین در این کتاب آمده که نام خانوادگی «کینوشیتا» نام خانوادگی پدر همسر اصلی او اونه بوده و همین موضوع در بین محققان این تردید را به وجود آورده که شاید هیده یوشی به علت پایین بودن طبقه اجتماعی به رسم آن زمان فاقد نام خانوادگی بوده و نام «کینوشیتا» را از پدر خود به ارث نبرده بلکه پس از ازدواج نام خانوادگی پدرزنش را بر خود گذاشته است. در کتاب تاریخ ژاپن نوشتهٔ لوئیس فرویس، آمده هیده یوشی فرزند کشاورز فقیری بوده است.
در مورد دوران کودکی او این روایت بسیار رایج است که مادر او ناکا پس از مرگ پدر هیده یوشی با چیکو آمی ازدواج مجدد می کند. هیده یوشی با ناپدریش ناسازگاری داشته و همواره تحت آزار قرار می گرفته به همین علت در سن ۱۵ سالگی مقداری مال به عنوان ارث پدری گرفته و به امید اینکه یک سامورایی شود خانه را ترک می کند. پس از آن وی مدتی به فروش سوزن مشغول بوده است.
هیده یوشی در سن ۱۶ سالگی از ولایت خود خارج شد و برای اینکه بتواند یک سامورایی شود راهی سونپو مقر دایمیوی پرقدرت شرق ژاپن، ایماگاوا یوشیموتو شد. در هنگام گذر از ولایت مابین یعنی ولایت توتومی به یکی از خدمتگذاران خاندان ایماگاوا بنام ماتسوشیتا یوکی تسونا برخورد. یوکی تسونا از او خواست تا برای او کار کند. هیده یوشی به مدت دو سال در خدمت یوکی تسونا بود سپس در سن ۱۸ سالگی بار دیگر به ولایت اُواری برگشت. برای بازگشت او دو دلیل متفاوت در کتاب های تاریخی مطرح شده است. در تایکو سوسه ایکی آمده به دلیل اینکه هیده یوشی بسیار در کارش دقیق و کوشا بود، حسادت دیگران را برانگیخته و مورد آزار و اذیت همکاران خود قرار گرفته است. به همین علت وی بعد از گرفتن مقداری پول از اربابش به ولایتش برگشته اما در هوآن تایکوکی ذکر شده که هیده یوشی مقداری پول از یوکی تسونا برای خرید جنس به امانت گرفته و با همان پول به ولایت اُواری برگشته است.


کلمات دیگر: