کلمه جو
صفحه اصلی

منارجنبان

فرهنگ فارسی

یکی از آثار تاریخی جالب اصفهان . دو مناره بالنسبه کوتاه است موسوم به منارجنبان که در سر راه اصفهان به نجف آباد در فاصله ۶ کیلومتری شهر در دهکده ای بنام ( کارلادان ) واقع شده است . تنها تاریخی که در این بنا وجود دارد تاریخ سنگ آرامگاه ( عمو عبدالله ) است که بنای بقعه پس از وفات او در سال ۷۱۶ ه.ق . بر مزار وی صورت گرفته است. عمو عبدالله شیخ زاهد و پرهیزکاری بوده که در ۱۷ ذیحجه ۷۱۶ ه.ق . در گذشته است. سبک ساختمان از بناهای قرن هشتم هجری ( سبک مغولی ) است . کاشی های لاجوردی رنگ بشکل ستاره چهارپر و اشکال دیگری بشکل کثیرالاضلاع و برنگ فیروزه دو لنگه طاق و اطراف ایوان را زینت میدهد.

لغت نامه دهخدا

منارجنبان. [ م َ / م ِ جُم ْ ] ( اِخ ) نام دو مناره بلند به محله کارلادان بر سر راه نجف آباد به اصفهان که چون یکی را به حرکت آرند دیگری نیز به جنبش آید. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). و رجوع به اصفهان شود.

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۲°۳۹′۱٫۴۹″ شمالی ۵۱°۳۵′۳۹٫۰۸″ شرقی / ۳۲٫۶۵۰۴۱۳۹°شمالی ۵۱٫۵۹۴۱۸۸۹°شرقی / 32.6504139; 51.5941889ایوان و مناره ها   نمایی از درون بنا   نمای نزدیک از مناره سمت راست   نمای نزدیک از مناره سمت چپ   سنگ گوری دیرینه   نمای زیر تاق ایوان   نمای روبروی مناره ها
منارجنبان یکی از آثار تاریخی اصفهان است که در سال ۱۳۶۲ از خمینی شهر جدا و به اصفهان ملحق شد. این بنا در سال ۷۱۶ قمری ساخته شده و عارفی به نام «عمو عبدالله کارلادانی» در آن به خاک سپرده شده است. کارلادان یکی از روستاهای معروف منطقه ماربین باستان است. نکته قابل توجه دربارهٔ این بنای تاریخی این است که با حرکت دادن یک مناره، مناره دیگر نیز به حرکت و جنب و جوش می آید و لازم است ذکر شود هر مناره دارای پهنای نه متری و بلندای هفده متری می باشد.
تاریخی که بر فراز سنگ عمو عبدالله نوشته شده است سال ۷۱۶ هجری را نشان می دهد که در دوره سلطان محمد خدابنده الجایتو ایلخان مسلمان است.
در ایران برخی مناره ها قابلیت تکان خوردن را دارند که به اصطلاح به آن ها منارجُنبان می گویند. از معروفترین منارجنبان های ایران یکی در اصفهان و دیگری در شهرستان اردکان و در بخش خرانق واقع شده اند تاریخی که بر فراز سنگ عمو عبدالله نوشته شده است سال ۷۱۶ هجری را نشان می دهد که در دوره سلطان محمد خدابنده الجایتو ایلخان مسلمان است.مسجد جامع نیشابور (شهر کهن) نیز منارهای جنبان داشته است. ابوعبدالله حاکم دربارهٔ منارهای جنبان مسجد جامع نیشابور (شهر کهن) نوشته است:

دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:عمو عبدالله بن محمد سقلا ( ـ۷۱۶ق)


کلمات دیگر: