کلمه جو
صفحه اصلی

استاتین

دانشنامه عمومی

آستاتین. اَستاتین (به لاتین: Astatine) از عنصرهای شیمیایی جدول تناوبی است و نشانهٔ کوتاه آن At و عدد اتمی آن ۸۵ است. این عنصر کمیاب ترین عنصر در کره زمین است و کل مقدار آن در کره زمین حدود ۳۰ گرم برآورد می شود. استاتین عنصری جامد، سیاه رنگ و پرتوزا است که در جدول عناصر شیمیایی در گروه ۱۷ جدول و دوره ۷ آن قرار دارد. گروه ۱۷ جدول، گروهی شامل هالوژن ها است که عنصر استاتین سنگین ترین هالوژن این گروه است و نقطه ذوب و انجماد آن از دیگر هالوژن های سبک تر جدول بیشتر است. استاتین در طولانی ترین عمر ایزوتوپی At) ۲۱۰) دارای نیمه عمر ۸٫۱ ساعت است. عنصر استاتین در حدود ۲۰ ایزوتوپ شناخته شده دارد.استاتین در سال ۱۹۴۰ توسط شیمی دان های آمریکایی امیلیو گینو سگر، کِنِت روس مکنزی و دیل ریموند کارسون در دانشگاه کالیفرنی، برکلی کشف شد.استاتین عنصری پرتوزا است و به صورت منفرد وجود ندارد. بلکه این عنصر در طبیعت همراه با ایزوتوپ های اورانیوم و توریم وجود دارد. با وجود خاصیت پرتوزایی، از استاتین در رآکتورهای هسته ای استفاده نمی شود. استاتین ۲۱۷ با اورانیوم ۲۳۳ و نپتونیم ۲۳۹ در تعادل است و از اجتماع توریم و اورانیوم با نوترون های طبیعی حاصل می شود. از اشکال دیگر استاتین می توان به هیدرید آستاتین (به لاتین: HAt) نیز اشاره نمود و باید توجه داشت که این ترکیب با یک هیدروژن است و نه هالید و در مورد هالیدها تنها واکنش با هالوژن های سبک امکان پذیر است.نبو
نادرترین عنصری که به طور طبیعی در زمین یافت می شود استاتین است. گمان می رود که در تمام پوسته زمین، تنها ۳۰ گرم از این عنصر وجود داشته باشد و تنها چند میکروگرم از آن به طور مصنوعی تولید می شود.
استاتین توسط بمباران بیسموت با ذرات آلفا حاصل می شود. این عنصر همچنین می تواند از تقطیر هوا توسط گرما نیز به دست آید. بمباران ایزوتوپ بیسموت (209 83Bi) با ذره آلفا (4 2He) حاصل زندگی کوتاه استاتین و نوترونها است. هدف از پرتو افکنی سرد بیسموت، جلوگیری از بخار و ناپدید شدن استاتین است.
واکنش پرتو افکنی سرد بیسموت:

دانشنامه آزاد فارسی

اَسْتاتین (astatine)
عنصری پرتوزا، نافلز، با نماد At، عدد اتمی ۸۵، و وزن اتمی نسبی ۲۱۰. از گروه هالوژن ها، و در طبیعت بسیار نادر است. استاتین شدیداً ناپایدار است و دست کم نوزده ایزوتوپ دارد. ایزوتوپی با نیم عمر حدود هشت ساعت طولانی ترین عمر را در بین این ایزوتوپ ها دارد.


کلمات دیگر: