کلمه جو
صفحه اصلی

پاسارگادیان

دانشنامه عمومی

پاسارگادیان یکی از قبایل پارس بودند. بر اساس اسناد مورخان یونانی قبایل پارسی به شش طایفهٔ شهری و ده نشین و چهار طایفهٔ چادرنشین تقسیم می شدند.
ایل باصری
طبق گفته ی آن ها طایفه های شهری عبارت بودند از: پاسارگادیان، مرفیان، ماسپیان، پانتالیان، دروسیان، گرمانیان که مهم ترین آن ها پاسارگاردیان بودند و قبیلهٔ هخامنشی و پادشاهان ناحیهٔ پارس از این قبیله هستند.
همچنین چهار طایفهٔ چادرنشین عبارتند از: دائی ها، مردها، دروپیک ها، ساگارتی ها
پاسارگادیان از کوروش حمایت کرده و سلسله ی هخامنشیان را به وجود آوردند؛ آن ها که در قرون اولیه ی میلادی به ایل کاریان ملقب گشتند اردشیر بابکان را در تأسیس حکومت ساسانیان یاری دادند و مورد توجه ویژه ی پادشاهان ساسانی قرار گرفتند به طوری که مرکز حکومتی آنان شهر مذهبی کاریان شد.ایل کاریان در مقابل حمله ی اعراب سخت مقاومت کرد و شهر کاریان چهار بار اعراب محاصره و فتح شد.پس از مهاجرت تعدادی از قبایل اعراب به فارس امور حکومتی ایل کاریان در اختیار اعراب قرار گرفت.این قبیله در دوره ساسانیان به نام رم کاریان و در قرون بعد از اسلام به پارسیان معروف شد و ایل باصری که هنوز هم در استان فارس به زندگی کوچی خود ادامه می دهد بازمانده ی آنان در قرون معاصر به شمار می آید.اصیل ترین طایفه در ایل باصری طایف کرمی می باشد که هنوز چادر نشینی می کنند.

پیشنهاد کاربران

طایفه ای به نام پاسارگادی وجود نداشته که عده ای سرخود باصری را به آن متصل می دانند.
از همان آغاز هم هخامنشی شناسان با دیده تردید به گفته هرودت می نگریستند و پاسرگد را نام یک شهر می دانستند نه یک طایفه و اصولا نام این شهر در هیچ کتیبه ای هم آورده نشده است. تنها در لوحه های گلی چنین نامی وجود دارد که نام یک شهر هست و معلوم هم نیست اشاره به همین پاسارگاد باشد.
هخامنشیان از طایفه ای به نام پاتیش هووریش به معنای سرزمین برآفتاب به مرکزیت کاخ هخامنشی لیدوما کشف شده در ممسنی فارس بوده اند. پاتیش هووریش طایفه کاید و حاکم بزرگ پارس گووبره پدر زن داریوش بزرگ بوده است و تنها طایفه ایست که در شرح قیام ۷ یار در کتیبه بیستون آمده است.
ملکه آرته بامه دختر گووبره اولین و نیرومند ترین همسر داریوش و تنها همسر داریوش که لقب ملکه داشته و چون پدرش مالک بزرگ پارس بوده و مقر خاندانی آنها همین کاخ لیدوما ممسنی بوده است. مطالعات گیرشمن و هرتسفلد به کشف آرامگاه چیش پیش و کورش اول هخامنشی در بلوک رستم ممسنی انجامید و گیرشمن این منطقه را سرزمین اولین طوایف پارسی نامیده است.
ممسنی ناحیه ۴ راه شاهی و بزرگترین ناحیه و ۱۳ منزلگاه و کاخ در این منطقه در لوحه ها آمده است از جمله تیرازیس ( شیرازیس ) ، ایستگاه چاپار کورا و ۳ کاخ هخامنشی که لیدوما یکی از آنها می باشد.
زادگاه هخامنشیان در ممسنی فارس بوده و آرامگاه اولین شهریاران هخامنشی در این منطقه قرار دارد و مرکز خاندانی و طایفه ایی آنها بوده است. ساسانیان هم از دودمان هخامنشی و از همین منطقه برخاستند.
هرودت یا اشتباه نگارشی کرده یا چون این ها حاکم ارگ های مرز پارس و ماد یعنی پاسارگاد بوده اند اینها را پاسارگادی نامیده است و حتی استرابو هیچ نامی از پاسارگادی نیاورده ولی از پاتیش هووریش ها به صورت پتیش خواری از طوایف بزرگ پارس نام برده است.
نه پاسارگادی وجود داشته نه در هیچ کتیبه ای آمده نه باصری ارتباطی به پاسارگادی دارد و این سخنان بی اساس تاریخی در کتاب هیچ هخامنشی شناسی بزرگی نوشته نشده و در هیچ کجای جهان همچنین سخنانی اعتبار تاریخی ندارند.
پاتیش هووریش به معنای سرزمین برآفتاب و احتمالا همان هست که امروزه در جاوید ممسنی برآفتاب نامیده می شود. اتحادیه ای هم به نام همین طایفه در زمان داریوش تشکیل شده بود. وقتی آرامگاه چیش پیش و کورش اول و آن همه کاخ و منزلگاه در ممسنی قرار دارد و خود مماسن مرزداران شهر کورا که نبردشان با اسکندر مشهور است پس شما در پاسارگاد دنبال چه می گردید که ارگ های مرز پارس و ماد بوده و جزو سرزمین انشان هم نبوده است.
یونانیان دری وری زیاد فرموده اند از جمله همین پاسارگادیی که مورد تردید همه بود از جمله فتح بابل توسط کورش در حالیکه توسط گووبره پدر زن داریوش صورت گرفته و از جمله اتوسه ملکه داریوش در حالیکه در لوحه های گلی ملکه داریوش آرته بامه دختر کاید بزرگ پارس گووبره بوده و هیچ نامی از آتوسه در لوحه های گلی وجود ندارد!

پاسارگادیان، پانثالیان، گرمانیان دروسیان ( فارسها بلوچها پارتیان ) مارفیان ( لربزرگ ) مه آسپیان ( لرکوچک یا همان آسپیان، که کآسپی در زبان آشوری خوانده شده اند )
دروپیک ها، داهیان آمردها ( شمالیها و کاسپین نشینان ) ، اسگارتیها ( زگروسیها، )
و. . . . . . . .
اینها و چند قوم دیگر همه قومهای پارسی بودند که کوروش نیز با آنها پیمان یگانگی بست و شاهنشاهی پارسیان را پدید آوردند

در پاسخ دو دوست بالا باید بگم که پارس فقط استان فارس نیست و همه پارسیان را پارس گویند و دوم اینکه نام درست فارس پاسارگاد است و همه مردم این استان با بوشهر و هرمزگان و بخشهایی از کهگیلویه و خوزستان پاسارگادی هستن نه طایفه یا منتطقه خاص دوم آنکه هخامنشیان به افتخار همه پارسیان نام شهری که ساختند را پارسه گذاشتندو این به معنی این نیست که فقط ساکنان همین شهر پارسی هستنچرا که هخامنشیان در اصل از پارسوماش و پیش از آن از پارسوآ ( زاگروس ) برخواسته بودند همه ده و دوازه قوم نامبرده پارسی هستند و همه آنها در این سرزمین و از نام پارس سهم دارند


کلمات دیگر: