کلمه جو
صفحه اصلی

پل مغز

فرهنگ فارسی

برجستگی جلوی مغز کوچک

لغت نامه دهخدا

پل مغز. [ پ ُ ل ِ م َ ] ( ترکیب اضافی ، اِ مرکب ) برجستگی جلو مغز کوچک. ( از لغات فرهنگستان ).

دانشنامه عمومی

پل مغز (به انگلیسی: Pons) قسمتی از ساقه مغز است که مراکز مهار تنفسی و بازدارندگی را دربرمی گیرد و با مخچه در ارتباط می باشد.
پل مغزی زیر مغز میانی (Midbrain)، جلوی مخچه و بالای بصل النخاع قرار گرفته است. رشته های عصبی وابران مغز از پل مغزی به بصل النخاع یا مخچه می روند و رشته های آوران از پل به تالاموس می گذرند. پل مغز حدود دو و نیم سانتیمتر طول دارد. مرکز تنظیم تنفس در پل قرار دارد. همچنین، مراکز پل در اعمالی مانند ایجاد خواب، بلع، تعادل، حرکات چهره، چشایی، شنوایی، کنترل مثانه، ترشح بزاق و اشک و … نقش دارند.
پل مغزی (pons) قسمتی از مغز است که از طرف بالا با مغز میانی (midbrain) و از طرف پایین با بصل النخاع (medulla oblongata) و از طرف جلو با ناودان بازیلار، dorsum sella و از طرف عقب با مخچه مجاور می باشد.
پل مغزی محدب است و در آن عناصر زیر وجود دارد:۱- یک شیار میانی به نام basilar sulcus که در آن شریان بازیلار قرار دارد.۲- در هر طرف شیار بازیلار یک ستون طولی وجود دارد که در ضخامت آن رشته های عصبی کورتیکواسپینال یا قشری نخاعی عبور می کنند.۳- در خارج ستون یادشده ریشه های حسی و حرکتی عصب پنجم مغزی (trigeminal nerve) قرار دارند.۴- از طرفین ریشه های عصب پنجم ، پایه های مخچه ای میانی (middle peduncle cerebellar) شروع می شوند.۵- از شیاری که بین پل و بصل النخاع قرار دارد به ترتیب از داخل به خارج اعصاب ششم (abducent nerve)، هفتم (facial nerve) و هشتم (vestibulo cochlear nerve) خارج می شوند.


کلمات دیگر: