کلمه جو
صفحه اصلی

هدی صابر

دانشنامه عمومی

هُدی رضازاده صابر (زادهٔ ۲۴ اسفند ۱۳۳۷ - درگذشتهٔ ۲۱ خرداد ۱۳۹۰) پژوهشگر، روزنامه نگار، فعّال ملی مذهبی، زندانی سیاسی و از گردانندگان مجله توقیف شده «ایران فردا» بود.وی در ۱۲ خرداد ۱۳۹۰ در حالی که در اوین زندانی بود در اعتراض به مرگ مشکوک هاله سحابی در مراسم تشییع جنازه پدرش عزت الله سحابی اعتصاب غذای خود را آغاز کرد و در ۲۱ خرداد، پس از انتقال از زندان به بیمارستان مدرس بر اثر نارسایی قلبی درگذشت. منابع نزدیک به مخالفان حکومت ایران، علت مرگ هدی صابر را ضرب و شتم از سوی مأموران امنیتی زندان اوین، عنوان کردند.
سید محمد خاتمی رئیس جمهور سابق در پیامی به فیروزه صابر (خواهر او) درگذشت وی را تسلیت گفت.
آیت الله اسدالله بیات زنجانی از مراجع تقلید قم نیز در تماس تلفنی با خواهر او شهادت وی را تسلیت گفت.
سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران در بیانیه ای اعلام کرد: «مسئول مرگ هدی صابر، مسئولان زندان، نهادهای امنیتی دخیل در پرونده این زندانی سیاسی و فراتر از آن حاکمیت جمهوری اسلامی است که باید نسبت به اینگونه رخدادهای ننگین و ضدبشری در محضر ملت پاسخگو باشد.»
سازمان گزارشگران بدون مرز نیز در بیانیه ای گفت: «ما مقامات رسمی جمهوری اسلامی ایران را نخست به دلیل دستگیری خودسرانه این روزنامه نگار و سپس عدم کمک رسانی پزشکی به موقع و مناسب، مسوول مرگ هدی صابر می دانیم.»
۶۴ زندانی سیاسی بند ۳۵۰ زندان اوین نیز با امضای شهادت نامه ای، علت مرگ هدی صابر را ضرب و شتم از سوی مأموران امنیتی زندان اعلام کردند.
شورای هماهنگی راه سبز امید نیز در بیانیه ای اعلام کرد، شهادت هدی صابر جدیدترین سند مظلومیت ایرانیان و فرعونیت حاکم بر کشور ماست.
هم چنین فریده جمشیدی همسر هدی صابر، اعلام کرد: «سازمان های بین المللی علت مرگ هدی صابر را تعیین کنند.»
۱۰ نماینده اصلاح طلب مجلس نیز خواستار رسیدگی به علل فوت هدی صابر شدند.
احمد صدرحاج سیدجوادی نیز اعلام کرد که مسئولیت مرگ هاله سحابی و هدی صابر متوجه کل حاکمیت جمهوری اسلامی است.
کانون نویسندگان ایران نیز در بیانیه ای کشته شدن هدی صابر را محکوم کرد.
عباس جعفری دولت آبادی دادستان تهران در واکنش دولتی به مرگ هدی صابر تلویحاً از مقام های زندان انتقاد کرد. او گفت که ایراد دادستانی این است که باید گزارش وضعیت زندانی پس از وخامت حال با سرعت بیشتری گزارش می شد. عباس جعفری دولت آبادی هم چنین دربارهٔ مرگ هدی صابر گفت:» ما پس از مرگ به کالبدشکافی تأکید داشتیم تا فوت این فرد مانند فوت هاله سحابی به کشور هزینه وارد نکند.»
هدی صابر نخستین تجربهٔ اشتغال و پژوهش خود را با استخدام در صدا و سیما آغاز کرد. او در اواخر سال ۵۸ در گروه اقتصاد سیما، به پژوهشگری و نویسندگی مشغول شد و شماری از کارهای وی به برنامه های سیما تبدیل شده است. تهیه کنندگان و کارگردانان بخش اقتصاد صدا و سیما بسیار علاقمند به همکاری با او بودند. از همان زمان ها بود که فعالیت های سیاسی وی آغاز شد.
هدی صابر در سال های آغازین انقلاب و در دورهٔ دانشجویی با فریده جمشیدی ازدواج کرد. به گفته همسرش او فردی مذهبی بود و برایش مهم بود که همسر و فرزندانشان هم به مذهب مقید باشند. او به ساده زیستی فرزندانش تأکید می کرد
هدی صابر با مهندس سحابی و دکتر ستاری فر در سازمان برنامه و بودجه همکاری داشته و پژوهش هایی برای شرکت نفت داشته است. او پژوهشی در مورد تاریخ داشته که حاصلش کتاب روزشمار انقلاب بود. پژوهش هایی هم در مورد ورزش بود.


کلمات دیگر: