کلمه جو
صفحه اصلی

موصلو

فرهنگ فارسی

یکی از طوایف ایل قشقایی ایران ٠

لغت نامه دهخدا

موصلو. ( اِخ ) یکی از طوایف ایل قشقایی ایران ، مرکب از 600 خانوار که در چال قفا مسکن دارند. ( از جغرافیای سیاسی کیهان ص 82 ).

دانشنامه عمومی

↑ کیانی، منوچهر. تاریخ مبارزات مردم ایل قشقایی (از صفویه تا پهلوی). انتشارات کیان نشر: ۱۳۸۵.
تیره موصلو یکی از شاخه های اصلی طایفه عمله از ایل بزرگ قشقایی می باشد
بیشتر مردم این تیره در شیراز، فیروز آباد و قیر و کارزین از توابع استان فارس ساکن هستند.
برخی از بنکو های مهم در این تیره عبارتند از حاجیخان بیگلو،قرمهد بیگلو،میرزا محمد بیگلو، مقصودلو، قرالو،مهرعلی قوجالو،و...می باشد.
موصلو های همانند سایر طایفه ها دارای ییلاق و قشلاق می باشند.ییلاق موصلو ها دقیقا بین مرز استان اصفهان و استان چهار محال بختیار می باشد.دوبند ملکی، دیلی، سرمست بیگ،حاجعلی بیگ،کیخا چمنه،ایری چمن، قلعه سفید،چشمه ناز و... از جمله مناطق مهم ییلاق می باشد که در 10 کیلومتری غرب سمیرم واقع شده است.

دانشنامه آزاد فارسی

موصِلو
از طوایف بزرگ و قدیمی ترکمان اتحادیۀ قبیله ای آق قویونلو، ساکن ناحیۀ دیاربکر. صوفی خلیل موصلو، پس از مرگ سلطان یعقوب آق قویونلو، حامی بایسنقر، پسر سلطان یعقوب، شد و بسیاری از شاهزادگان بایندری و همچنین قاضی عیسی ساوجی و بعضی از همراهان او را کشت و سرانجام خود به دست سلیمان بیگ بیژن اوغلی کشته شد. امیرخان موصلو در ۹۱۳ق به شاه اسماعیل اول صفوی پیوست و در شمار قزلباشان درآمد. فرزندان و بستگان او در دولت صفویه به مقامات عالی دست یافتند. خوانین موصلو در سال های سلطنت شاه محمد خدابنده از ارکان دولت به شمار می آمدند و رهبری شورش گروهی از قزلباشان بر علیه پادشاه و حمزه میرزا وکیل السلطنه، با خوانین موصلو بود (۹۹۴ق). اعتبار این طایفه در سلطنت شاه عباس صفوی کاهش یافت و اعضای آن در میان ایلات و طوایف دیگر پراکنده شدند. طایفۀ موصلو، از طوایف فارسیمدان ایل قشقایی، احتمالاً باقی ماندۀ موصلوهای ترکمان است.


کلمات دیگر: