کلمه جو
صفحه اصلی

قیطریه

فرهنگ فارسی

ده کوچکی است از بخش شمیران شهرستان تهران .

لغت نامه دهخدا

قیطریه. [ ق َ طَ ری ی َ ] ( اِخ ) ده کوچکی است از بخش شمیران شهرستان تهران ، سکنه آن 50 تن است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۵°۴۷′۳۰″شمالی ۵۱°۲۷′۰۳″شرقی / ۳۵٫۷۹۱۶۲°شمالی ۵۱٫۴۵۰۹۳°شرقی / 35.79162; 51.45093نمایی از ساختمان های منطقه قیطریه   مجسمه امیرکبیر در پارک قیطریه   خیابان شریعتی پایین تر از تقاطع قیطریه   پاییز در قیطریه
قیطریه یکی از محله های بسیار قدیمی و مرفه نشین تهران است که در شمال این شهر و در شهرستان شمیرانات قرار دارد. وجود بزرگترین و زیباترین پارک تفریحی منطقه به نام پارک قیطریه از خصوصیات منحصر به فرد زیست محیطی این محل می باشد.
این محله با مساحتی معادل ۱٬۵۲۷۱۱۶ کیلومتر مربع در منطقه ۱ شهر تهران واقع شده است. محدوده فعلی این محله از شمال به خیابان قیطریه، بلوار صبا و شمال پارک قیطریه، از جنوب تا محدوده جهانتاب، از شرق به بلوار قیطریه و شرق پارک قیطریه و از غرب به خیابان شریعتی منتهی می گردد.
دلیل شکل گیری این محله را نیز مانند بیشتر محلات شمیرانات می توان کشاورزی و باغداری دانست. افراد مؤثر در شکل گیری آن کارگرانی بودند که برای دیگران کشاورزی و باغداری می کردند. انقلاب اسلامی را نیز می توان یکی از بزرگترین تحولاتی به شمار آورد که باعث رشد جمعیت این محله شده است. اقوامی که باعث شکل گیری این محله شده اند، اقوامی هستند که از شهرستان بروجرد واقع در استان لرستان به این محل آمده اند و تشکیل خانواده داده و اساس و بنیان این محله را پی ریزی نمودند.

دانشنامه آزاد فارسی

قِیطَریِه
تپه ای باستانی و محله ای مسکونی در شمال تهران. در ۱۳۴۸ش به دنبال کشف اتفاقی چند ظرف سفالی مربوط به عصر آهن، هیئت باستان شناسی وزارت فرهنگ و هنر وقت، به سرپرستی سیف الله کامبخش فرد، به کاوش در محل پرداخت و توانست ۳۵۰ گور باستانی عصر آهن میانی در وسعت ۵ هزار متر مربع کشف کند. در گورهای آن عصر اشیایی چون ظروف سفالین، اسلحه و زیورآلات مفرغی در کنار مردگان می نهادند. در این محوطه تاکنون محوطۀ مسکونی و کارگاه های ساکنان آن زمان پیدا نشده است. محلۀ قیطریه در دورۀ ناصری به میرزا علی اصغرخان امین السلطان تعلق داشت و بعد به مالکیت دختر او (همسر صارم الدوله، پسر ظل السلطان) درآمد. در دهۀ ۱۳۷۰ش پارک جنگلی و فرهنگسرای امیرکبیر در آن جا احداث شد. مهمانسرای شرکت نفت، باغ سفارت واتیکان و سفارت سومالی از مکان های مهم محلۀ قیطریه است.


کلمات دیگر: