کلمه جو
صفحه اصلی

ارمنستان غربی

دانشنامه عمومی

فهرست کلیساهای ارمنی در ترکیه
مسئله ارمنی
تاریخ ارمنستان
معاهده سور
اقلیت ها در ترکیه#ارمنی های ترکیه
ارمنستان غربی (Արեւմտեան Հայաստան،Arevmdian Hayasdan) اصطلاحی است که به بخش های شرقی کشور ترکیه (در گذشته امپراتوری عثمانی) که در قسمت هایی از سرزمین تاریخی ارمنیان بوده است اطلاق می شود. ارمنستان غربی همچنین به ارمنستان بیزانس اشاره دارد که بدنبال تقسیم ارمنستان بزرگ بین امپراتوری بیزانس و ایران در سال ۳۸۷ میلادی تشکیل شد.ارمنستان غربی به بخشی از فلات مرتفع ارمنستان و منطقه ای از کرانهٔ رودخانهٔ کورا و ساحل دریای سیاه، به سمت ارمنستان کوچککه این منطقه را به نام ناحیه آناتولی شرقی تغییر نام دادند و همچنین ترکیه عثمانی یا ارمنستان عثمانی هم می نامند.در سده ۱۶میلادی توسط امپراتوری عثمانی اشغال شد. در طول سده ۱۹میلادی توسط امپراتوری روسیه، شش ولایت ارمنی ترکیه اشغال شد. از سال ۱۸۹۰میلادی تا ۱۹۲۳میلادی توسط دولت عثمانی (نسل کشی ارمنی ها) و بعد از تأسیس رژیم جمهوری ترکیه توسط مصطفی کمال آتاتورک به طور سیستماتیک ارمنیان از ساکن در سرزمین های آبا و اجدادی خود اخراج یا کشته شده اند و ارمنیان با سیاست دولت کمالی مبنی بر ایجاد وطن خالص تُرک در نواحی شرقی ترکیه که هنوز تعدادی از ارمنی ها در آنجا ساکن بودند روبرو شدند و این سیاست را آتاتورک در همان اوایل ایجاد نظام جمهوری با مهاجرت دادن تُرک های ساکن بلغارستان و یوگسلاوی به مرزهای شرقی آناتولی برای تقویت تُرک های آن نواحی عملی کرد.میراث فرهنگی ارمنیان در ترکیه به طور عمده نابود شد. اگرچه عملاً هیچ ارمنی در آن منطقه زندگی نمی کند ولی تعداد نامعلومی از افراد با اصلیت ارمنی در ترکیه وجود دارند که امروزه از تبار خود آگاه نبوده و چیزی حدود ۳۰۰۰۰۰ نفر هستند که ارامنهٔ نهانی هستند که مسیحیان کریپتو یا پنهان نامیده می شوند.
لایحهٔ قانون (تهجیر) که در ۱۹۱۵م از طرف طلعت پاشا، تدوین و به مجلس مبعوثان (پارلمان) عثمانی ارائه شد درواقع، زمینهٔ حقوقی این نقشهٔ پلید دولتی بود. براساس مفاد این لایحه می بایست روند کوچ اجباری ارمنیان از ارمنستان غربی و سایر مناطق همجوار، که از زمان جنگ جنگ روسیه و عثمانی (۱۸۷۷-۱۸۷۸) آغاز شده بود و نیز روند کشتار جمعی آنان در همین مناطق، که از ۱۸۹۴م شروع شده بود، تسریع می شد.
ارمنستان غربی دروازهٔ راهیابی به شرق و تصرف سرزمین های توران برای حکومت عثمانی بود و از همین رو، مسئله ارمنی ماهیتاً (خط قرمز) پان ترکیسم محسوب می شد.


کلمات دیگر: