کلمه جو
صفحه اصلی

کوستا گاوراس

دانشنامه عمومی

کوستا گاوراس (کوتاه شدهٔ کنستانتینوس گاوراس) (به یونانی: Κώνσταντινος Γαβράς) (زاده ۱۳ فوریه ۱۹۳۳) کارگردان یونانی تبار فرانسوی است که در فرانسه زندگی می کند. نام اصلی او که در یونان به دنیا آمد در ۲۱ سالگی به فرانسه مهاجرت کرد و نام خود را سپس به کوستا گاوراس تغییر داد. وی اغلب به دلیل ساخت فیلم هایی با پس زمینهٔ سیاسی شناخته می شود، از جمله فیلم معروف او زد (۱۹۶۹) که برندهٔ جایزه اسکار بهترین فیلم خارجی زبان در سال ۱۹۶۹ میلادی شد. با این حال، وی فیلم های کُمدی نیز ساخته است. اکثر فیلم های او به زبان فرانسوی ساخته شده اند ولی ۶ فیلم او به زبان انگلیسی هستند. او را استاد بزرگ خلق فیلم های جدی، پرهیجان و در عین حال سرگرم کنندهٔ سیاسی می دانند.
حادثه ای در ترن (Compartiment Tueurs) (۱۹۶۵)
Shock Troops (Un homme de trop) (۱۹۶۷)
زد (۱۹۶۹) برندهٔ جایزه اسکار بهترین فیلم خارجی زبان
اعتراف (The Confession) (۱۹۷۰)
حکومت نظامی (État de siège) (۱۹۷۲)
بخش ویژه (Special Section) (۱۹۷۵)
Womanlight (Clair de femme) (۱۹۷۹)
گم شده (۱۹۸۲)
هانا ک. (۱۹۸۳)
Family Business (۱۹۸۵)
خیانت (فیلم ۱۹۸۸) (۱۹۸۸)
جعبه موسیقی (۱۹۸۹)
آخرالزمان کوچک (La Petite Apocalypse) (۱۹۹۳)
لومیر و شرکا (Lumière et compagnie) (segment) (۱۹۹۵)
شهر دیوانه (۱۹۹۷)
آمین. (۲۰۰۲)
تبر (Le Couperet) (۲۰۰۵)
Mon colonel (۲۰۰۶) (فقط تهیه کننده و نویسنده)
بهشت است غرب (Eden à l'ouest) (۲۰۰۹)
سرمایه (Le Capital) (۲۰۱۲)
او فعالیت های سیاسی خود را از کودکی آغاز کرد و آن را از پدر به ارث برد. پدرش یک ارتشی یونانی بود؛ که در برابرهجوم ارتش نازی مقاومت کرد ولی پس از جنگ دولت یونان گاوراس را به اتهام کمونیست بودن از کشور تبعید کرد.
او در ابتدا تمایل داشت که به آمریکا برود و در آنجا سینما بخواند؛ ولی به دلیل کمونیست بودن مک کارتیسم آمریکا از پذیرش او سرباز زد. گاوراس به فرانسه رفت و در سوربن ادبیات خواند و به عنوان دستیار کارگردان با بسیاری از فیلم سازان فرانسوی همکاری نمود.
او در اولین تجربه خود با نام «قتل ماشین خواب ۱۹۶۶» از تکنیک های خاص کارگردانی که دوستش داشت یعنی رنوارودمی استفاده نمود که بیشتر به تعریف داستان فیلم توجه کرد تا به دغدغه فرم.


کلمات دیگر: