کلمه جو
صفحه اصلی

دستگاه اعداد دودویی

دانشنامه عمومی

دستگاه اعداد دودویی یا دستگاه اعداد باینری (به انگلیسی: Binary) هر عدد را به وسیله دو رقم ۰ و ۱ نشان می دهند. این حالت نمایش اعداد را نمایش اعداد در مبنای دو نیز می نامند.
دستگاه اعداد پایه ۸ (به انگلیسی: Octal)
دستگاه اعداد پایه ۱۶ (به انگلیسی: Hexadecimal)
باینری انگشتی (به انگلیسی: Finger binary)
مکمل دو ( به انگلیسی: Two's complement )
یک عدد در مبنای دو به وسیله تعدادی ۰ و ۱ پشت سر هم نشان داده می شود. در رایانه ها، اعداد دودویی با دو سطح ولتاژ مختلف نمایش داده می شوند؛ دلیل این امر آنست که پیاده سازی این سیستم توسط تجهیزات الکترونیکی بسیار ساده تر از دیگر سیستم های عددی است. مثلاً برای پیاده سازی این سیستم ممکن است ولتاژ ۵- به عنوان «صفر» در نظر گرفته شود و ولتاژ ۵+ به عنوان «یک» (حالت دو قطبی) یا ولتاژ صفر به عنوان «صفر» و ولتاژ ۵+ به عنوان «یک» (حالت دودویی) در نظر گرفته شود. در دیسکهای مغناطیسی نیز از نقاط دارای مغناطیس (یک) و بدون آن (صفر) برای نمایش داده ها و اعداد استفاده می شود.
یکی از روش های تبدیل از مبنای ده دهی به دودویی تقسیم متوالی بر عدد دو است.که طی آن باقی مانده ها مورد استفاده قرار می گیرند.تقسیمات را تا صفر شدن خارج قسمت انجام می دهیم.در نهایت آخرین خارج قسمت و بعد از آن باقی مانده ها را از آخر به اول کنار همدیگر قرار می دهیم. عدد بدست آمده معادل دودویی خواهد بود.
ابتدا ارزش مکانی رقم ها را محاسبه نموده بدین طریق که رقم اول از سمت راست در جایگاه ( 2 ) 0 {\displaystyle (2)^{0}}   ورقم دوم در جایگاه ( 2 ) 1 {\displaystyle (2)^{1}}   و.... می باشند. سپس هر کدام از رقم ها را در ارزش مکانیش ضرب کرده و همه را با هم جمع می کنیم(جمع در مبنای ده) عدد به دست آمده در مبنای ده وبرابر عدد ابتدایی در مبنای دو است.

دانشنامه آزاد فارسی



کلمات دیگر: