کلمه جو
صفحه اصلی

تدمر

فرهنگ فارسی

یا پالمیر شهری به شمال شرقی دمشق در واحه بادیه الشام که پایتخت ملکه زینب و محل تجارت و راه بازرگانی بود امپراطور اورلیانوس بسال ۲۷۲ آنرا گشود و ویرانیها و ستم های زیادی بر آن دیار و مردمش روا داشت و تا سال ۶۳۳ که عرب بدست خالد بن ولید آنرا گشود در تحت حکومت رومیان بود شهری است بشام که بنام تدمر دختر حسان ابن ادنیه که بانیه آن است نامیده شده شهر بسیار قدیمی است که از نیکوترین شهرهای دنیا بوده است گویند سلیمان حکیم بانی آن میباشد و بمسافت یکصد میل بشمال شرقی دمشق و شصت میل بغربی فرات و یکصد و بیست میل بجنوب حلب واقع شود و دشت از هر طرف آنرا احاطه نموده است چون اسکندر ذوالقرنین بر این شهر دست یافت اسمش را به پالمیرا یعنی شهر نخل مبدل کرد زیرا درختان نخل تناور بسیاری بر آن سایه افکنده بود و کوه و دشت این شهر بواسطه عظمت و نیکویی و آثار قدیم و ستونهای عظیم قابل ذکر است از جمله ردیفی از ستونهای عظیم شهر را از مشرق بمغرب قطع میکند و ردیف دیگری نیز ردیف فوق را تقاطع کرده است بسیاری از ستونهای این دو ردیف هلالی از سنگها منقوش بنا شده است و در محل اتصال و تقاطع این دو ردیف که چهار زاویه تشکیل مییابد چهار ستون از سنگ سماق دارد که دو تای آن افتاده و دو تا بر پا میباشد و علاوه بر اینها ستونهای بسیار و آثار هیکل ها و قبرهای مزین و هیکل آفتاب نیز در آنجا موجود است و قریه تدمر اکنون در میان دیوارهای یاد شده واقع است خلاصه در نیکویی و آثار قدیمی و جلال و رونق جز بعلبک هیچ شهری در تمام سوریه با آن برابری نتواند نمود قناتهای قدیمی در این شهر بسیار و بزرگترین منبع های آن قنات طبیعی است که از زیر کوه جنوبی شهر خارج میشود و درجه حرارت آبهای گوگرد دار این شهر ۸۸ درجه فارنهایت میباشد اکثر قبرهای این شهر در خارج واقع و در نهایت استحکام است و بعضی از آنها را در سنگهای زیرزمین تراشیده اند و بعضی دیگر را مثل برجها و دخمه ها بنا کرده اند و در میان آنها تمثالهای منقوش و اجساد مومیایی بسیار است نظر بوقوع تدمر در میانه سوریه و الجزیره معلوم میشود که قبل از زمان سلیمان دایره تجارتش وسیع بوده بحدیکه خود سلیمان هم بهمین قصد آنرا تعمیر کرد .

لغت نامه دهخدا

تدمر. [ت َ م ُ ] ( اِخ ) نام دختر حسان بن اُذَیْنة است. ( منتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ). رجوع به ماده بعد شود.

تدمر. [ ت َ م ُ ] ( اِخ ) پالمیر . شهری به شمال شرقی دمشق در واحه بادیةالشام که پایتخت ملکه زینب و محل تجارت و راه بازرگانی بود. امپراطور اورلیانوس بسال 272 م. آنرا گشود و ویرانیها و ستم های زیادی بر آن دیار و مردمش روا داشت و تا سال 633م. که عرب بدست خالدبن ولید آنرا گشود در تحت حکومت رومیان بود. ( از المنجد ). شهری است بشام که بنام تدمر دختر حسان بن اُذَیْنة که بانیه آن است نامیده شده. ( منتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ). نخل. شهر بسیار قدیمی است که از نیکوترین شهرهای دنیا بوده است. گویند سلیمان حکیم بانی آن میباشد و بمسافت یکصد میل بشمال شرقی دمشق و شصت میل بغربی فرات و یکصدوبیست میل بجنوب حلب واقع است. موضع شهر شبیه به جزیره ای است که در دشت واقع شود و دشت از هر طرف آنرا احاطه نموده است. چون اسکندر ذوالقرنین بر این شهر دست یافت اسمش را به پالمیرا یعنی شهر نخل مبدل کرد زیرا درختان نخل تناور بسیاری بر آن سایه افکنده بود، و کوه و دشت این شهر بواسطه عظمت و نیکویی و آثار قدیم و ستونهای عظیم قابل ذکر است ، ازجمله ردیفی از ستونهای عظیم شهر را از مشرق بمغرب قطع میکند و ردیف دیگری نیز ردیف فوق را تقاطع کرده است. بسیاری از ستونهای این دو ردیف تا بحال هم برپا میباشد و در یک طرف از دو ردیف هلالی از سنگهای منقوش بنا شده است و در محل اتصال و تقاطع این دو ردیف که چهار زاویه تشکیل مییابد چهار ستون از سنگ سماق دارد که دو تای آن افتاده و دو تا برپا میباشد و علاوه بر اینها ستونهای بسیار و آثار هیکل ها و قبرهای مزین و هیکل آفتاب نیز در آنجا موجود است و قریه تدمر اکنون در میان دیوارهای یادشده واقع است. خلاصه در نیکویی و آثار قدیمی و جلال و رونق جز بعلبک هیچ شهری در تمام سوریه با آن برابری نتواند نمود. قناتهای قدیمی در این شهر بسیار و بزرگترین منبعهای آن قنات طبیعی است که از زیر کوه جنوبی شهر خارج میشود، و درجه حرارت آبهای گوگرددار این شهر88 درجه فارنهایت میباشد. اکثر قبرهای این شهر در خارج واقع و در نهایت استحکام است و بعضی از آنها رادر سنگهای زیر زمین تراشیده اند و بعضی دیگر را مثل برجها و دخمه ها بنا کرده اند و در میان آنها تمثالهای منقوش و اجساد مومیایی بسیار است. نظر بوقوع تدمر در میانه سوریه و الجزیره معلوم میشود که قبل از زمان سلیمان دایره تجارتش وسیع بوده بحدی که خود سلیمان هم بهمین قصد آنرا تعمیر کرد ( اول پادشاهان 9:18 ودوم تواریخ 8:4 )، و زنوبیا یعنی زینب ملکه آنرا پایتخت مملکت خود قرار داد و لیکن ادریلینانس آنرا در 273 ق.م. خراب کرد. ( از قاموس کتاب مقدس ). رجوع به معجم البلدان و التفهیم و تاریخ اسلام و نزهةالقلوب و تاریخ ایران باستان ج 3 ص 2112 و 2721 و پالمیر شود.

تدمر. [ت َ م ُ ] (اِخ ) نام دختر حسان بن اُذَیْنة است . (منتهی الارب ) (از ناظم الاطباء). رجوع به ماده ٔ بعد شود.


تدمر. [ ت َ م ُ ] (اِخ ) پالمیر . شهری به شمال شرقی دمشق در واحه ٔ بادیةالشام که پایتخت ملکه زینب و محل تجارت و راه بازرگانی بود. امپراطور اورلیانوس بسال 272 م . آنرا گشود و ویرانیها و ستم های زیادی بر آن دیار و مردمش روا داشت و تا سال 633م . که عرب بدست خالدبن ولید آنرا گشود در تحت حکومت رومیان بود. (از المنجد). شهری است بشام که بنام تدمر دختر حسان بن اُذَیْنة که بانیه ٔ آن است نامیده شده . (منتهی الارب ) (از ناظم الاطباء). نخل . شهر بسیار قدیمی است که از نیکوترین شهرهای دنیا بوده است . گویند سلیمان حکیم بانی آن میباشد و بمسافت یکصد میل بشمال شرقی دمشق و شصت میل بغربی فرات و یکصدوبیست میل بجنوب حلب واقع است . موضع شهر شبیه به جزیره ای است که در دشت واقع شود و دشت از هر طرف آنرا احاطه نموده است . چون اسکندر ذوالقرنین بر این شهر دست یافت اسمش را به پالمیرا یعنی شهر نخل مبدل کرد زیرا درختان نخل تناور بسیاری بر آن سایه افکنده بود، و کوه و دشت این شهر بواسطه ٔ عظمت و نیکویی و آثار قدیم و ستونهای عظیم قابل ذکر است ، ازجمله ردیفی از ستونهای عظیم شهر را از مشرق بمغرب قطع میکند و ردیف دیگری نیز ردیف فوق را تقاطع کرده است . بسیاری از ستونهای این دو ردیف تا بحال هم برپا میباشد و در یک طرف از دو ردیف هلالی از سنگهای منقوش بنا شده است و در محل اتصال و تقاطع این دو ردیف که چهار زاویه تشکیل مییابد چهار ستون از سنگ سماق دارد که دو تای آن افتاده و دو تا برپا میباشد و علاوه بر اینها ستونهای بسیار و آثار هیکل ها و قبرهای مزین و هیکل آفتاب نیز در آنجا موجود است و قریه ٔ تدمر اکنون در میان دیوارهای یادشده واقع است . خلاصه در نیکویی و آثار قدیمی و جلال و رونق جز بعلبک هیچ شهری در تمام سوریه با آن برابری نتواند نمود. قناتهای قدیمی در این شهر بسیار و بزرگترین منبعهای آن قنات طبیعی است که از زیر کوه جنوبی شهر خارج میشود، و درجه ٔ حرارت آبهای گوگرددار این شهر88 درجه ٔ فارنهایت میباشد. اکثر قبرهای این شهر در خارج واقع و در نهایت استحکام است و بعضی از آنها رادر سنگهای زیر زمین تراشیده اند و بعضی دیگر را مثل برجها و دخمه ها بنا کرده اند و در میان آنها تمثالهای منقوش و اجساد مومیایی بسیار است . نظر بوقوع تدمر در میانه ٔ سوریه و الجزیره معلوم میشود که قبل از زمان سلیمان دایره ٔ تجارتش وسیع بوده بحدی که خود سلیمان هم بهمین قصد آنرا تعمیر کرد (اول پادشاهان 9:18 ودوم تواریخ 8:4)، و زنوبیا یعنی زینب ملکه آنرا پایتخت مملکت خود قرار داد و لیکن ادریلینانس آنرا در 273 ق .م . خراب کرد. (از قاموس کتاب مقدس ). رجوع به معجم البلدان و التفهیم و تاریخ اسلام و نزهةالقلوب و تاریخ ایران باستان ج 3 ص 2112 و 2721 و پالمیر شود.


دانشنامه عمومی

تَدمُر شهری در سوریه است که در شهرستان تدمر واقع شده است.
فهرست شهرهای سوریه
تدمر ۵۱٬۳۲۳ نفر جمعیت دارد و ۴۰۵ متر بالاتر از سطح دریا واقع شده است.

دانشنامه آزاد فارسی

تَدُمر
رجوع شود به:پالمیر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تَدْمُر، شهری کهن در شمال بادیة الشام با ۰۸۶، ۵۳ تن جمعیت (۱۳۸۵ش/۲۰۰۶م) در °۳۴ و´۳۲ عرض شمالی و °۳۸ و ´ ۱۷ طول شرقی در فاصلۀ حدود ۲۱۰ کیلومتری شمال شرقی دمشق واقع است و یکی از شهرهای استان حمص در سوریه به شمار می آید.
نام این شهر در آثار جغرافی دانان اسلامی عموماً به صورت تَدْمُر آمده است
ابن خردادبه، عبیدالله، المسالک و الممالک، ج۱، ص۷۶، به کوشش دخویه، لیدن، ۱۸۸۳م.
آثار برجای مانده از دوره نوسنگی در ناحیۀ بیابانی تدمر،
Musil، A، ج۱، ص۴۸۷، Arabia Deserta، New York، ۱۹۲۷.
موقعیت مناسب جغرافیایی و واقع بودن تدمر در محل تلاقی راه های کاروان روی که بین النهرین را به سوریه و از سویی دیگر آسیای صغیر در شمال را به نواحی جنوبی آن مرتبط می ساخت، سبب شد تا این شهر در اواخر هزارۀ ۲ق م به عنوان منزلگاهی مهم اهمیت یابد و به تدریج جای گزین شهر ماری که در آن روزگار یکی از منزلگاه های مهم بر سر راه های ارتباطی بین النهرین بود، گردد.
Harris، RL، ج۱، ص۱۰، Exploring the World of the Bible Lands، London، ۱۹۹۵.
...


کلمات دیگر: