کلمه جو
صفحه اصلی

اقتصاد سنجی

فارسی به انگلیسی

econometrics

مترادف و متضاد

econometrics (اسم)
اقتصاد سنجی

دانشنامه عمومی

اقتصادسنجی با مطالعهٔ نظام مند پدیده های اقتصادی با استفاده از داده های مشاهده شده سر و کار دارد. به عبارتی، اقتصادسنجی علم تحلیل های آماری از مدل های اقتصادی است. همان طور که راینار فریش در اولین شماره مجله ایکانامتریکا توضیح می دهد یکی شدن آمار، تئوری اقتصادی و ریاضیات است که اقتصادسنجی را می سازد.
علاوه بر متغیرهای توضیح دهنده وارد شده در مدل، عوامل دیگری نیز وجود دارند بیان کمی آن ها معمولاً بسیار دشوار است و در نتیجه وارد کردن آن ها در مدل مقدور نیست. به عنوان مثال اگر قصد مدل کردن مصرف یک کشور را داشته باشیم، چگونگی انتظارات مصرف کننده نسبت به تغییر در پارامترهای مختلف اقتصادی و درجه عدم اطمینان نسبت به تغییر در پارامترهای مختلف اقتصادی قابل مشاهده نیستند.
ثانیاً اقتصاد با رفتار انسان ها سر و کار دارد و می دانیم که در رفتار انسان همواره عناصر تصادفی غیرقابل پیش بینی وجود دارد که اساساً نمی توان آن ها را در مدل های ریاضی گنجاند.
همچنین دلایل دیگری مانند خطا در اندازه گیری متغیرهای وابسته و مستقل می توان ذکر کرد.
اگرچه بسیاری از روش های اقتصادسنجی کاربرد مدل های آماری را بیان می کنند، اما بعضی شاخصه هایِ خاصِ داده های اقتصادی سبب تمایز اقتصادسنجی از سایر شاخه های آمار می شود. داده های اقتصادی عمدتاً مبنی بر مشاهده هستند و نه به دست آمده از آزمایش های کنترل شده. از آنجا که واحدهای اقتصادی در تعامل با یکدیگر عمل می کنند، داده های مشاهده شده نشان از یک تعادل اقتصادی پیچیده هستند و نه ناشی از یک رفتارِ سادهٔ ارتباطی ناشی از تقدم یا تکنولوژی. از این رو اقتصادسنجی روش هایی برای شناسایی و تخمینِ مدل های با چند مجهول را ایجاد می کند. این متدها به محقق اجازه می دهند که استنتاجی علی معلولی در شرایطی غیر از شرایط آزمایشیِ کنترل شده ارائه دهد.
اهداف اقتصادسنجی را به طور کلی می توان دادن محتوای تجربی به روابط اقتصادی برای آزمودن نظریه های اقتصادی، پیش بینی، تصمیم گیری، و ارزیابی پیشینی یک سیاستگذاری یا تصمیم دانست.
به کمک تکنیک های اقتصادسنجی می توان ضرایب مجهول مدل ساخته شده را برآورد کرد و سپس (در صورت برقرار بودن تعدادی فرض) به استنتاج آماری دربارهٔ آن ها پرداخت. مثلاً اگر تئوری اقتصادی بیان می کند که رابطه متغیر وابسته و متغیر توضیح دهنده رابطه ای معکوس است، انتظار داریم که ضریب این متغیر از لحاظ آماری معنادار (متفاوت از صفر) و منفی باشد. همچنین بعد از برآورد ضرایب می توانیم با قرار دادن مقادیر دلخواه متغیرهای توضیح دهنده در رابطه، مقدار متغیر وابسته متناظر با آن ها را پیش بینی کنیم.

دانشنامه آزاد فارسی

اقتصادسنجی (econometrics)
کاربرد تجزیه و تحلیل ریاضی و آماری در مطالعۀ روابط اقتصادی، ازجمله آزمودن نظریه های اقتصادی و پیش بینی های مقداری.


کلمات دیگر: