کلمه جو
صفحه اصلی

کانون نشر حقایق اسلامی

دانشنامه عمومی

کانون نشر حقایق اسلامی، از تشکل های مذهبی- سیاسی در مشهد که کار خود را از ده ۱۳۲۰ ش با همت محمدتقی شریعتی آغاز نمود.
تاریخ شفاهی کانون نشر حقایق اسلام، پروین منصوری، تهران، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ۱۳۸۴.
نخستین جرقه های نوگرایی دینی در مشهد بازگشایی دفتر انجمن تبلیغات اسلامی در این شهر بود. جلسات افراد وابسته به این انجمن، توانست راه را برای فعالیت های بعدی این چنینی از جمله کانون نشر حقایق باز کند. در پی آن کانون نشر حقایق که مرکز ثقل فعالیت های آن دایره مدار شخص محمدنقی شریعتی بود شکل گرفته و با همراهی وی و هوادارانش به فعالیت پرداخت.
این تشکل در واقع استحکام پایه رویکرد نوگرایانه به دین در شهر مشهد بوده و وجود آن منشأ تحول در این زمینه شد. در کنار آن، فعالیت های آن احیاناً از سوی برخی افراد سنتی مورد انتقاد قرار می گرفت. از اساسی ترین اهداف آن مبارزه با توده ای ها عنوان شده است.
کانون نشر حقایق، در دو جبهه فعالیت داشت؛ از یک سو علیه مارکسیست ها و از سوی دیگر مبارزه با قشری ها.

دانشنامه آزاد فارسی

از نخستین تشکل های دینی و فرهنگی نوگرا در دورۀ پهلوی. این کانون از ۱۳۲۰ش در برابر تبلیغات طرفداران کسروی و حزب توده در مشهد شکل گرفت و از ۱۳۲۳ش فعالیت های رسمی خود را آغاز کرد. مؤسس کانون ، محمدتقی شریعتی مزینانی (۱۲۸۶ـ۱۳۶۶ش ) بود و بعضی دیگر از شخصیت های فرهنگی و سیاسی خراسان ازجمله طاهر احمدزاده در تشکیل و تداوم آن مؤثر بودند. با ایجاد نهضت ملی شدن نفت در اواخر دهۀ بیست ، کانون سمت و سوی سیاسی یافت و رهبری نهضت را در مشهد به دست گرفت . پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ش، اعضای کانون ازجمله محمدتقی شریعتی ، احمدزاده و علی شریعتی مبارزه را با رژیم کودتا در قالب شاخۀ نهضت مقاومت ملی در این شهر تداوم بخشیدند. کانون نشر حقایق دینی در طی ۱۳۴۰ و ۱۳۴۱ش همراه برخی دیگر از تشکل های دینی از جمله انجمن های اسلامی دانشجویان ، مهندسان ، پزشکان ، معلمان ، انجمن تبلیغات اسلامی و کانون توحید کنگره هایی در تهران برگزار کرد. جلسات کانون در قالب برگزاری سخنرانی ها و مراسم گوناگون تا سال ها پس از پیروزی انقلاب اسلامی با وقفه هایی ادامه داشت.


کلمات دیگر: