کلمه جو
صفحه اصلی

تبرج

فرهنگ فارسی

خویشتن بر آراستن . خویشتن بیاراستن خود را آراستن .

فرهنگ معین

(تَ بَ رُّ ) [ ع . ] (مص م . ) نشان دادن زن زینت خود به دیگران .

لغت نامه دهخدا

تبرج. [ ت َ ب َرْ رُ ] ( ع مص ) خویشتن برآراستن. ( تاج المصادر بیهقی ). خویشتن بیاراستن. ( دهار ) ( ترجمان علامه جرجانی ).خود را آراستن. ( آنندراج ). تبرج زن ؛ نمودن زینت خودمردان را. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). نشان دادن زینت و محاسن خود مردان را. ( از قطر المحیط ) : و لاتبرجن تبرج الجاهلیة الاولی. ( قرآن 33 / 33 ).

فرهنگ عمید

خود را آراستن، خودآرایی.

دانشنامه عمومی

تبرج در اسلام عبارت است از ظاهر ساختن آنچه زنان باید پنهان دارند و برای حالتی مورد استفاده قرار می گیرد که زنی از حجاب اسلامی خارج شود و محاسن خود را پیش غریبه های نامحرم آشکار کند.
مرجع تشخیص مصادیق تبرج کیست؟ خبرگزاری آفتاب
کلمه تبرج در دو جای قرآن آمده است:

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تبرّج‏ به خودنمایی و جلوه گری کردن گفته می شود و تبرّج یک از دستوراتی است که خداوند خطاب به زنان پیامبر در قرآن صادر کرده است و از آن به مناسبت در باب های طهارت، صلات، نکاح و شهادات یاد شده است.
تَبَرُّج، واژه ای قرآنی است به معنای خودنمایی زنان و اینکه زیبایی و زینتشان را آشکار کنند. ریشه این واژه، برج، در عربی در دو معنای اصلی به کار می رود: «بروز و ظهور»، و «ملجأ و مکان بلند»؛ تبرّج از معنای نخست گرفته شده است و بروج (برجهای فلکی و برج و باروهای شهر) به معنای دوم راجع است.

معنای تبرج از نگاه راغب اصفهانی
راغب اصفهانی برج را به معنای قصر دانسته و بروج آسمانی را نیز برگرفته از همین معنا برمی شمارد؛ او معتقد است که تبرّج از تعبیر «الثوب المُبَرّج » (لباس زیبایی که صور بروج آسمانی بر آن نقش بسته ) گرفته شده، بدینگونه که اظهار زیبایی بدان تشبیه شده است.

معنای تبرج از نگاه لغویان متقدم
لغویان متقدم با توجه به معنای بروز و ظهور، تبرّج زن را به معنای اظهار زیبایی (دست و صورت ) وی دانسته اند.

معنای اصطلاحی تبرج
...

پیشنهاد کاربران

هو
خود نمایی زنان. نشان دادن زیبایی و آراستگی و زینت توسط زنان. واژه ای قرآنی و بحث انگیز. از ریشه برج. ابعاد شنیداری ، گفتاری ، نوشتاری و فیزیکی دارد. مثال تبرج با نوشتن.

وقتی انسانها در اراستگی و ابراز وجود دچار تند روی شوند به عبارتی دیگر خودنمایی کنند از نظر قران کیرم دچار تبرج شده اند.


کلمات دیگر: