کلمه جو
صفحه اصلی

گورستان ابن بابویه

دانشنامه عمومی

برای دیگر کاربردها، ابن بابویه را ببینید.مختصات: ۳۵°۳۶٫۱۹۴۱′ شمالی ۵۱°۲۶٫۶۳۴′ شرقی / ۳۵٫۶۰۳۲۳۵۰°شمالی ۵۱٫۴۴۳۹۰۰°شرقی / 35.6032350; 51.443900
حسین فاطمی
غلامرضا تختی
رحیم مؤذن زاده اردبیلی
علی اکبر دهخدا
محمدعلی فروغی
رکن الدین مختاری
وحدت کرمانشاهی
محمد کرمانشاهی
محمدباقر میرزا خسروی کرمانشاهی
رجبعلی خیاط
حسین بهزاد و همسرش
میرزاده عشقی
هادی اسلامی
مصطفی طوسی
غلامرضا اصفهانی
اِبنِ بابُوَیْه نخستین گورستان شهر ری و دومین گورستان تهران است که بسیاری از مشاهیر ایران در آن دفن هستند. نام این گورستان برگرفته از نام محمد بن بابُویه معروف به شیخ صدوق یکی از فقها و دانشمندان شیعه است که آرامگاه او در آن جا واقع شده است.
برج طغرل در شرق آرامگاه ابن بابویه در شهر ری واقع شده است و از آثار به جا مانده از دورهٔ سلجوقیان می باشد. این گورستان وسعتی به میزان ۱۰ هکتار دارد.
بر اساس گزارش ها و مستندات تاریخی، پیش از زمان ناصرالدین شاه، گورستان ابن بابویه کشتزار و باغ بسیار وسیعی بوده است، اما در پی کشف جسد سالم فردی در سردابی زیر آن باغ و بدست آمدن سنگی درون سرداب که آشکارا نشان می داد پیکر ازآن شیخ صدوق است که بیش از ۸۰۰ سال پیش درگذشته است، بی درنگ بقعه شیخ صدوق بر آن مزار احداث می کنند به اعتقاد برخی کارشناسان بنای نخستین گورستان ابن بابویه، به دوران سامانی برمی گردد و بعدها در اثر سیل تخریب شده است. آرامگاه ابتدایی شیخ صدوق نیز، در گذر زمان به خاطر حمله مغولان و جنگ های خوارزمشاهیان و تیموریان و همچنین به علت حوادث مختلف چندین مرتبه خراب و ویران شد به گونه ای که سرانجام - تا پیش از کشف - سال ها در زیر توده های خاک پنهان می ماند. پس از برپایی بقعهٔ شیخ صدوق، افراد زیادی در اطراف آن به خاک سپرده شدند و مقبره های بزرگ و باشکوهی هم اطراف آن احداث شد. محمدرضا شاه پهلوی و محمد مصدق نیز هر دو وصیت کرده بودند در ابن بابویه دفن شوند.


کلمات دیگر: