کلمه جو
صفحه اصلی

ال برهان

فرهنگ فارسی

( آل برهان ) یا بنی مازه از خاندانهای بزرگ بخارا بود و ریاست مذهب حنیفه - که مذهب عامه ماورائ النهر است - با افراد آن خاندان بود . در اواخر دولت قراختائیان در ماورائ النهر ایشان از جمله ملوک بخارا محسوب میشده و با جگزار ترکان قراختایی بوده اند در عهد آنان بخارا مجمع فضلا و فقها و اصحاب علوم نظری بوده است . نخستین کسی که از این خاندان شهرت یافت امام برهان الدین عبد العزیز ابن مازه بخاری حنفی بود . باز ماندگان این خاندان در ۶۱۶ هنگام فرار مادر خوارزمشاه بدستور وی کشته شدند مع هذا بعض افراد آن خاندان تا اواخر قرن هفتم در بخارا ریاست حنیفیان را داشتند .
نام خاندانی بزرگ از بخارا معاصر سلاجقه و خوارزمشاهیان

لغت نامه دهخدا

( آل برهان ) آل برهان. [ ل ِ ب ُ] ( اِخ ) نام خاندانی بزرگ از بخارا، معاصر سلاجقه و خوارزمشاهیان که بجود و کرم و بزرگواری معروف و ریاست حنفیان بخارا و ماوراءالنهر اباً عن جد بعهده ایشان موکول بود و بعض ایشان از ملوک بخارا محسوب میشوند و در اواخر دولت قراخطائیان در ماوراءالنهر پادشاهان این خاندان باجگذار قراخطائیان بوده اند. ( نقل به اختصار از حواشی حضرت علامه قزوینی بر چهارمقاله ). نخستین کسی از این خانواده که بریاست و دانشمندی اشتهار یافت امام برهان الدین عبدالعزیزبن مازه است که دراوایل قرن ششم هجری میزیسته ، و این خانواده را بنسبت او آل برهان و بنسبت پدرش بنی مازه خوانده اند. آل برهان یا بنی مازه تا اوایل قرن هشتم هجری معروف بوده اند. سیف الدین از آل برهان ممدوح سوزنی است :
آل برهان گزیده حقند
باد برهان حق درو پیدا
در شهنشاه و آل برهان باد
سوزنی پیر مستجاب دعا.

دانشنامه عمومی

آل برهان. آل بُرهان خاندانی روحانی و سیاسی در فرارود است که در سده ۶ و سده ۷ هجری ریاست شعبه حنفیه را که مذهب بیشتر مردم در آن سامان بود را بر دوش داشتند.
عبدالعزیز بن مازه بخاری
عمر بن عبدالعزیز
احمد بن عبدالعزیز
شمس الدین محمد بن عمر
صدرالصدور عبدالعزیز عمر
سیف الدین محمد بن عبدالعزیز
محمود بن احمد
محمد بن احمد
عمر بن مسعود
نظام الدین محمد بن عمر
دلیل نام گذاری اینان به آل برهان این است که بیشتر پیشوایان این خاندان لقب برهان الدین یا برهان الملة و الدین داشته اند. نیای بزرگ ایشان عمر بن مازه نام داشته و نام داری این خاندان به بنی مازه نیز از همین جا آمده. آل برهان از ثروتمندترین خاندان های فرارود بودند. برخورداری از ثروت این امکان را به آنها می داد که در کنار رهبری دینی مردم فرارود، رهبری سیاسی را نیز در دست خود نگاه دارند؛ هرچند اینان در مقام رهبران سیاسی فرارود فرمانگزار سلجوقیان و پس از آنها قراخانیان بودند.
آل برهان از عرب هایی بودند که از زادبومشان، عربستان به مرو کوچیدند و ریشه خود را به عمر بن خطاب، خلیفه دوم می رسانند. در متن های تاریخی از آنها گاه با لقب امام و گاه با لقب سلطان یاد شده است. آل برهان را در بخارا صدر جهان و صدر شریعت نیز می خواندند.
برجسته ترین چهره های آل برهان عبارتند از:

دانشنامه آزاد فارسی

آل برهان. آلِ بُرْهان
(یا: بَنی مازه) دودمان روحانی و سیاسی بانفوذی که در قرون ۶ و ۷ق زعامت مذهب حنفی مردم بخارا و گاه امارت آن سامان را برعهده داشتند. این خاندان از اعرابی بودند که از عربستان به مرو کوچیدند و نسب خود را به عمر خطّاب می رساندند. از آن جا که نام نیای بزرگ و بنیانگذار این خاندان برهان الدین عبدالعزیز بن مازه بود، به آل برهان و بنی مازه آوازه یافت و در بخارا به «صدر جهان» و «صدر شریعت» مشهور بودند. شاید از دلایل نفوذ و قدرت حنفی ها دشمنی اسماعیلیان با امرای ترک بوده است، چه ترکان سلجوقی و قراختایی رهبری دینی و سیاسی فرارود را در ازای خراج آن سامان به فقیهانی می سپردند که وجهه و عزت اجتماعی داشتند و آل برهان از این امر برکنار نماندند. آل برهان خاندانی دانش دوست و ادب پرور بودند. برخی از آن ها در علم و ادب دستی داشتند. برجسته ترین آن ها عبارت اند از برهان الدین امام عبدالعزیز، معروف به ابوحنیفۀ ثانی که سنجر سلجوقی او را به زعامت برکشید و خواهر خود را به زنی وی داد و به صدر ملقب کرد؛ حسام الدین عمر بن عبدالعزیز ( ـ۵۳۶ق)، در منطق آثاری داشت؛ وی در جنگ قطوان کشته شد و از آن پس پیشوایان بعدی این خاندان به شهید ملقب شدند؛ شمس الدین محمد بن عمر که ممدوح سوزنی بود؛ عبدالعزیز عمر که محمد بن ذفر تاریخ بخارای نَرْشَخی را به نام وی تلخیص کرد؛ عمر بن مسعود ( ـ۵۳۶ق) که استاد عوفی بود. آل برهان پس از شکست سلجوقیان و برآمدن قراختاییان و حتی در کشمکش های آن ها با خوارزمشاهیان بر مسند ریاست دینی و سیاسی باقی ماندند. آنان تا حملۀ مغول همچنان در بخارا قدرت داشتند تا این که محمود تارابی در ۶۳۸ق، بساط حکومت قراختاییان را برچید و این خاندان را از حکومت برکنار کرد و فقیهی به نام محمد بن احمد محبوب را به امارت برکشید. به گفته برخی مآخذ تاریخی، آل برهان تا عهد الجایتو (حک: ۷۰۳ـ۷۱۶ق) ریاست حنفیان بخارا را در دست داشت.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آل برهان. آل برهان، یا بنی مازه، خاندانی روحانی و سیاسی در ماوراءالنهر و بخارا در سده ۶ و ۷ق/۱۲ و ۱۳م بوده است.
از این رو اینان را «آل برهان» خوانده اند که نزدیک به همه پیشوایانشان عنوان «برهان الدین» یا «برهان الملة والدین» داشته اند. شهرت «بنی مازه» را از نیای بزرگ خود عُمَربن مازه گرفته اند. اینان، هم ریاست دینی منطقه خود را داشتند و هم به علت داشتن ثروت و مکنت فراوان، از ریاست دنیوی برخوردار بودند.
خاستگاه و جایگاه
آل برهان از مرو برخاسته بودند، ولی از نژاد عرب های مهاجر بودند و نسبت خود را به خلیفه دوم عمربن الخطاب می رساندند. چنین می نماید که نهاد دیانت اسلام و سازمان دینی مسلمانان در ماوراءالنهر و شهرهای ترکستان لااقل در دوران قَراختاییان و جانشینان آن ها، از اهمیت اجتماعی و سیاسی ویژه و از بنیاد مستحکم تری در برابر قدرت های غیردینی آن روزگار، برخوردار بوده است. شخصیت های شناخته شده آل برهان، امامت مسلمانان حنفی مذهب ماوراءالنهر را که در آن سامان اکثریت و قدرت قابل توجهی بودند، با امارت سیاسی بخارا توأماً داشتند و بدین لحاظ بود که از اینان گاه با عنوان « امام » و گاه «سلطان» یاد می شد، ولی عنوان «صدر» بر دیگر عناوین ایشان غلبه داشت. گاه نیز در بخارا به عناوینی چون «صدر جهان» و «صدر شریعت» برمی خوریم. معمولاً این گونه خاندان ها از املاک وسیع و پردرآمد و نفوذ اجتماعی بسیار برخوردار می بودند و از این رو می توانستند بیرون از حوزه اقتدار دینی نیز اعمال قدرت و کمابیش مانند حاکمان مستقل شهر ها رفتار کنند و با قوای غیردینی ترکان حاکم کشمکش داشته باشند.
بزرگان و چهره های مشهور
آل برهان به دنبال چند سلسله از صدور وابسته به خاندان های صفاری و اسماعیلی در بخارا، به منصب صدارت رسیدند. بنیادگذار این خاندان، عبدالعزیز عمربن مازه است. نویسندگان، به همه افراد برهان، جز عبدالعزیز اول، عنوان شهید داده اند. دلیل این اطلاق ظاهراً این است که برجسته ترین چهره آل برهان، حسام الدین عمر و شماری بسیار از افراد آن بدست قراخانان و قراختاییان کشته شدند. گرچه اطلاعاتی از برهانیان حنفی بخارا در گزارشهای تاریخی و ادبی آمده است، اما نمی توان چهره روشنی از همه اعضای آن به دست داد یا سلسله نسب قابل اعتمادی برای ایشان تهیه کرد.
← چهره های مشهور
...
[ویکی فقه] البرهان (ابهام زدایی). البرهان ممکن است عنوان برای کتاب های ذیل باشد: • البرهان فی علوم القرآن، نخستین کتاب مستقل درباره علوم قرآنی، تألیف بدرالدین محمد بن بهادر زرکشی (۷۴۵ـ۷۹۴)• البرهان فی تفسیر القرآن، تألیف سیدهاشم بحرانی از تفاسیر روایی مربوط به قرن یازدهم• البرهان علی وجود صاحب الزمان، اثر سیدمحسن امین حسینی عاملی (۱۲۸۲- ۱۳۷۱ ق)• البرهان فی تشابه القرآن ، نوشته محمود بن حمزة بن نصر الکرمانی بوده، پیرامون مساله الفاظ متشابه در قرآن• البرهان فی علامات مهدی آخرالزمان، تألیف متقی هندی (م ۹۷۵ ق)، از کتاب های اهل سنت در مهدویت
...


کلمات دیگر: