کلمه جو
صفحه اصلی

موسی معروفی

دانشنامه عمومی

موسی مَعروفی (زادهٔ ۱۲۶۸ در تهران - درگذشتهٔ ۷ شهریور ۱۳۴۴در تهران) موسیقی دان، نوازندهٔ تار، مُدرس و گِردآورندهٔ ردیف موسیقی ایرانی و پدر جواد معروفی بود.
عنایت الله شکیباپور (۱۳۴۸)، اطلاعات عمومی، کتابفروشی اشراقی، ص. ۶۳
هنر و موسیقی
«موسی معروفی: نغمه سرای دوره حزن». بی بی سی فارسی.
نصیری فر، حبیب الله (۱۳۸۳). مردان موسیقی سنتی و نوین ایران (جلداول). تهران: نگاه. صص. ۵۹ و ۶۰ و ۶۱ و ۶۲. شابک ۹۶۴-۶۱۷۴-۱۴-۰.
موسی مَعروفی در سال ۱۲۶۸در خانواده ای متدین و علاقه مند به موسیقی در تهران به متولد شد. او فرزند محمد اسماعیل خان امین الملک و برادرزاده میرزا علی اصغر اتابک صدراعظم ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه بود. در کنار تحصیلات سنتی، نواختن سه تار را نزد «یوسف صورتگر» که از عکاسان دربار ناصری بود آغاز کرد. سپس از محضر استادان آن زمان از جمله درویش خان بهره برد. او با پشتکار و تمرینِ بسیار به درجه ای از نوازندگی رسید که موفق شد نشان «تبرزین طلا» را از درویش خان دریافت نماید. وی هم چنین نزد «حسین هنگ آفرین» به فراگیری «نت» پرداخت. در سال ۱۳۰۲ به مدرسه موسیقی «علی نقی وزیری» راه یافت و بر آموخته های خود افزود.
او از نوجوانی در این فکر بود تا ردیف موسیقی سنتی ایران را نت برداری کند. برای این منظور بعدها با تمامی استادان آن دوران تماس گرفت تا این کار را به انجام برساند. موسی معروفی با تکیه بر ردیف میرزا آقا حسینقلی و میرزا عبدالله و استفاده از نوشته های علی نقی وزیری ردیفی را گردآوری کرد که در سال ۱۳۴۲ منتشر شد. بنا به پیشنهاد موسی معروفی، سلیمان روح افزا نوازنده تار، ردیف مذکور را از روی نُت با تار اجرا و ضبط کرد.
او در سال های ۱۳۰۷ تا ۱۳۱۷ به همراهِ «ابوالحسن صبا» ، «مشیر همایون شهردار» و چند هنرمند دیگر به خارج از کشور سفر کرد و صفحاتی را ضبط نمود.


کلمات دیگر: