کلمه جو
صفحه اصلی

احمد بن ابراهیم نیشابوری

دانشنامه عمومی

احمد بن ابراهیم نیشابوری (به عربی: أحمد بن إبراهیم النیسابوری) دانشمند و نویسندهٔ مهم اسماعیلی مذهب اهل نیشابور در سدهٔ پنجم هجری (یازدهم میلادی) بود. وی در دوران خلافت حاکم بأمرالله از مشهورترین دانشمندان به شمار می رفت. او همچنین با العزیز بالله ابومنصور نزار خلیفهٔ فاطمی در قاهره مراوداتی داشته است. اطلاعات اندکی دربارهٔ زندگی شخصی وی در دست است. از آثار نیشابوری نسخ خطی بسیاری موجود است. نیشابوری از طرف دولت خلافت فاطمی مصر مأمور تبلیغ اسماعیلیه در نیشابور و خراسان بوده که بدین سبب به الداعی احمد بن ابراهیم نیشابوری مشهور شد.
اسماعیلیان
تاریخ نیشابور
اسماعیلیه در نیشابور
استعداد فراوان، شخصیت و پیشینهٔ فرهنگی او را می توان از آثار او دریافت. آثار او نشان می دهد که وی دانشمندی با مهارت های گوناگون بود که در زمینه های تاریخ، کلام، معاد و ادبیات می نوشته است. این حقیقت که چندین اثر از او باقی مانده است نشان دهندهٔ جذابیّت و اهمیت تفکر وی است.
یکی از مهم ترین آثار تاریخی است که نام های سه تن از ائمه اسماعیلی را پس از محمد ابن اسماعیل ابن جعفر صادق را دربردارد. دانشمند روسی، ولادیمیر ایوانف می گوید که
در این اثر «ما با پاره ای از اطلاعات ذی قیمت دربارهٔ دوره ای روبرو هستیم که دنیایی گم شده در تاریخ است؛ اطلاعاتی که در هیچ جای دیگر یافت نمی شود.


کلمات دیگر: