کلمه جو
صفحه اصلی

نهایه النهایه

فرهنگ فارسی

( نهایه النهایه ) النهایه . [ النهایه فی مجرد الفقه و الفتاوی ] یا [ النهایه فی الفقه ] از کتب معتبر فقهی شیعه تالیف ابوجعفر محمد بن حسن طوسی معروف به شیخ الطایفه مشتمل بر ابواب مسائل فرعی فقهی . این کتاب نظر به اهمیت خاصی که داشته بزبان فارسی ترجمه گردیده است .

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] نام کامل این کتاب «نهایة النهایة فی شرح الکفایة» است. نویسنده این کتاب، علامه حاج میرزا علی ایروانی نجفی قدس سره الشریف از علمای بزرگ حوزه علمیه نجف اشرف و از شاگردان برجسته آخوند خراسانی، صاحب کفایه است.
این کتاب در شرح کتاب کفایة الأصول آخوند خراسانی است. مؤلف در این کتاب علاوه بر شرح و توضیح دیدگاه های اصولی صاحب کفایه به طرح و ارائه آراء و نظریات خود نیز پرداخته است. این کتاب یک دوره کامل علم اصول است.
کتاب «نهایة النهایة» از بهترین شرحهایی است که بر کتاب کفایة الأصول آخوند خراسانی نگاشته شده است. این کتاب توسط یکی از برجسته ترین شاگردان صاحب کفایه و یکی از علمای بزرگ و محققان مشهور حوزه علمیّه نجف اشرف نوشته شده است.
کتاب حاضر یکی از منابع درسهای خارج اصول در حوزه های علمیه قم و نجف اشرف به شمار می آید و طلاب و فضلای حوزه و اساتید درس خارج برای آگاهی از دیدگاههای دقیق اصولی مؤلف گران قدر آن و نظریات ایشان درباره آراء آخوند خراسانی به این کتاب مراجعه می کنند.
حاج میرزا علی ایروانی در مقدمه کتاب می فرماید: «فهذا ما سنح بالخاطر و جاءت به الفاکرة من المبانی الأصولیة أبان تدریسها علی ما نضدها شیخنا الأستاذ الأعظم، ملاذ المجتهدین و آیت الله فی العالمین المولی محمد کاظم الخراسانی قدس سره الشریف علقتها علی کتابه «کفایة الأصول» الذی أصبح منتجع العلم و محور الدراسة فجاء ما استفدناه من دروسه العالیة مشفوعاً بما خطر بالبال حول أبحاثه. فعسی أن تکون تبصرة لغیری کما أنها تذکرة لی»؛ این کتاب مجموعه مبانی اصولی است که در هنگام تدریس آن بر ذهن گذر کرده و اندیشه من بر آن دست یافته، بنابر آنچه شیخ ما، استاد اعظم، پناه مجتهدان، ملا محمدکاظم خراسانی قدس سره الشریف فرموده اند.
این کتاب تعلیقه ای بر کتاب «کفایة الأصول» است. کتاب کفایة الأصول امروزه از مهمترین کتابهای اصولی و محور درسهای خارج اصول است و کتاب حاضر مجموعه مباحثی است که از مجالس درس اصول صاحب کفایه استفاده نموده ام و به دیدگاههای خود نیز هنگام طرح مباحث اشاره نموده ام...».
علامه میرزا علی ایروانی در پایان جلد اول کتاب می فرماید: تاریخ پایان نگارش کتاب، اول جمادی الثانی سال 1345 هجری قمری در نجف اشرف بوده است، اما در پایان جلد دوم تاریخ پایان نگارش آن را نیاورده است.
این کتاب شامل بیشتر مباحث علم اصول است و در هشت مقصد تنظیم شده است:


کلمات دیگر: