کلمه جو
صفحه اصلی

اصحاب عقبه

فرهنگ فارسی

در اصطلاح رجالی چهارده تن میباشد که نه تن ایشان از قریش و پنج تن دیگر از جز آنان بوده اند دسته نخست عبارتند از : خلفای سه گانه و طلحه و عبد الرحمن بن عوف و سعد بن ابی وقاص و ابو عبیده و معاویه و عمرو بن عاص . و دسته دوم : ابوموسی اشعری و مغیره بن شعبه ثقفی و اوس بن حدثان بصری و ابو هریره و ابو طلحه انصاری است .

لغت نامه دهخدا

اصحاب عقبه. [ اَ ب ِ ع َ ق َ ب َ ] ( اِخ ) در اصطلاح رجالی ، چهارده تن میباشند که نه تن ایشان از قریش و پنج تن دیگر از جز آنان بوده اند، دسته نخست عبارتند از: خلفای سه گانه و طلحة و عبدالرحمن بن عوف و سعدبن ابی وقاص و ابوعبیده و معاویه و عمروبن عاص. و دسته دوم : ابوموسی اشعری و مغیرةبن شعبه ثقفی و اوس بن حدثان بصری و ابوهریره و ابوطلحه انصاری. ( از ریحانةالارب ج 1 ص 82 ).

دانشنامه عمومی

اصحاب عقبه سوءقصدکنندگان به پیامبر اسلام در مسیر تبوک به مدینه اند. عَقَبه در لغت به معنای راه دشوار و سخت گذر در کوه است .
مفسّران قرآن، نزول آیه ۷۴ سوره توبه را دربارهٔ آنان دانسته اند که از ناموفّق بودن توطئه آن ها در ترور پیامبر حکایت دارد.
در شأن نزول این آیه آمده است: گروهی از بدخواهان پیامبر اسلام که به اهل عقبه موسومند، تصمیم گرفتند که هنگام بازگشت پیامبر و مسلمانان از غزوه تبوک، شتر پیامبر را برانند و او را ترور کنند، ولی در این کار موفق نشدند. خداوند آن ها را در این آیه افشا کرده است.
طبرسی ماجرای اصحاب عقبه را در ذیل آیات ۶۴–۶۵ سوره توبه نیز آورده است.در نقلی از علی بن موسی الرضا امام هشتم شیعیان آمده است که مراد از … اِنَّمَااستَزَلَّهُمُ الشَّیطنُ بِبَعضِ ما کسَبوا…: همانا شیطان آنان را به سبب برخی از آنچه کرده بودند بلغزانید اصحاب عقبه هستند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] این عنوان یادآور منافقانی است که سوءقصد به جان پیامبر (ص) داشتندو گویای دو رخداد مهم در تاریخ اسلام است که در دو مکان مشهور به عقبه به وقوع پیوست.
عقبه در لغت به معنای راه دشوار در کوه است که در فارسی به گردنه و گریوه موسوم است.

عقبه کجا بود
دو مکان در تاریخ اسلام به عقبه شهرت داشتند یکی درعقبه منا(در راه منا به مکه)که در آنجا بیعت گروهی از اهل یثرب در سالهای دوازدهم و سیزدهم بعثت با پیامبر(ص) که تعبیر از پیمان آنان به بیعت عقبه شهرت بیشتری داردکه برخی منابع از ایشان با عنوان اصحاب عقبه یاد کرده اند ودیگری سوء قصد نا فرجام به جان پیامبر(ص)است که در عقبه ای واقع در مسیر تبوک به مدینه صورت گرفت.

اصحاب عقبه کیانند؟
اصحاب عقبه کسانی بودند که در بازگشت رسول خدا از غزوه تبوک در سال نهم هجری، تصمیم داشتند شب هنگام، شتر آن حضرت را بِرَمانند و از گردنه ای خطرناک پرتاب کنند; امّا قبل از عملی ساختن نقشه خود، پیامبر(ص)از توطئه آنها آگاه شد و به حذیفة بن یمان که از پشت سر، شتر آن حضرت را می راند فرمود تا ایشان را دور کرده به آنها بگوید که اگر کنار نروند پیامبر(ص)آنان را با نامهای پدران و قبیله هایشان صدا خواهد زد. منافقان که از نقشه خود طرفی نبسته بودند با اقدام حذیفه گریخته و خود را در میان سپاه پنهان ساختند. روایت شده که حذیفه گفته است: من نام ایشان و نامهای پدران و قبیله های آنان را می دانم.
بنا به گزارش واقدی افزون بر حذیفه، پیامبر(ص)عمار را نیز از نام آنها آگاه ساخته بود.

اصحاب عقبه در قرآن
...

پیشنهاد کاربران

هو
اصحاب عقبه مشرکانی بودند که بدنبال پیامبر عظیم الشان ( ص ) بوده تا به جان مطهر ایشان سو قصد کنند که نافرجام ماند و این عقبه دو مورد هست. توضیحات بیشتر در دایره المعارف قران کریم نشر بوستان جلد سوم، ص۴۳۷.


کلمات دیگر: