کلمه جو
صفحه اصلی

گزنده تباران

فرهنگ فارسی

شاخه‌ای از جانوران دارای تقارن شعاعی ساده که اندامک‌های نیش‌زننده‌ای به نام نخ‌کیسه (nematocyst) دارند؛ دولایه‌ای هستند و روپوست و شکم‌پوست (gastroderm) آنها را ماده‌ای به نام میان‌چسب (mesogloea) از هم جدا می‌کند


دانشنامه عمومی

گزنده تباران یا مَرجانیان یا نیداریا یا کیسه تنان (به انگلیسی: Cnidaria) شاخه ای از جانوران هستند، دارای تقارن شعاعی ساده که اندامک های نیش زننده ای به نام نخ کیسه (nematocyst) دارند؛ دولایه ای هستند و روپوست و شکم پوست (gastroderm) آنها را ماده ای به نام میان چسب (mesogloea) از هم جدا می کند.
رده آب سان زیان (هیدروزوآ): اوبلیا، هیدر، فیزالیا
رده فنجان زیان (سیفوزوآ): عروس های دریایی
رده گل سان زیان (آنتوزوآ): شقایق های دریایی و مرجان ها
مرجانیان را در طبقه بندی های قدیمی کیسه تنان می نامیدند ولی از آنجا که کیسه داران بجز مرجانیان، شانه داران را هم شامل می شد این طبقه بندی را رها کردند.
گزنده داران بیشتر دریازی هستند. بعضی در آب شیرین به سر می برند. بازوهایی به صورت شعاعی به اطراف می فرستند که کنیدوبلاستهای محتوی نماتوسیست دارند. بدن کیسه مانند است و این کیسه با مجرایی به خارج باز می شود که هم به منزله دهان و هم مخرج است. چند شکلی دارند و شامل مدوز یا پولیپ می شوند. لارو پلانولا دارند. ۱۰ هزار گونه دارند. شامل رده های زیر است:
اسفنج شیشه ای

فرهنگستان زبان و ادب

{Cnidaria} [جانور شناسی] شاخه ای از جانوران دارای تقارن شعاعی ساده که اندامک های نیش زننده ای به نام نخ کیسه (nematocyst ) دارند؛ دولایه ای هستند و روپوست و شکم پوست (gastroderm ) آنها را ماده ای به نام میان چسب (mesogloea ) از هم جدا می کند


کلمات دیگر: