کلمه جو
صفحه اصلی

فنیقی ها

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۴°۰۷′۰″ شمالی ۳۵°۳۹′۰″ شرقی / ۳۴٫۱۱۶۶۷°شمالی ۳۵٫۶۵۰۰۰°شرقی / 34.11667; 35.65000
سیسیل
تاریخ لبنان
خط فنیقی
فِنیقیان یا کَنْعَنیان یا کَنْعَانیان (به فارسی باستان: تی ایی دریهیا (tyaiy drayahyā)𐎫𐎹𐎡𐎹 𐎭𐎼𐎹𐏃𐎹𐎠) یکی از اقوام سامی تبار بودند که در حوزه دریای مدیترانه می زیستند. فنیقیان پیشه بازرگانی داشتند و مردمی آرام و با فرهنگ بودند. خط فنیقی که اینان با آن می نوشتند را مادر خط های کنونی، البته به جز شرق آسیا می دانند.
فنیقی ها تقریباً در دو هزار و پانصد سال پیش از میلاد از شمال شرقی خاورمیانه سر برآورده و بعدها در کرانه های دریای مدیترانه در لبنان سکنی گزیدند. فنیقیان خود را کنعانیان می نامیدن فنیقیه معرب phoinike) Φοινίκη) یعنی نامی است که یونانی ها به این مملکت داده اند و احتمالاً به معنای رنگ ارغوانی است و شاید هم با نام کنعان پیوند داشته باشد.
سازمان مملکتی آنان مناطقی بود که باید آن ها را کشورشهر نامید؛ که مهمترین آن ها صیدا، صور، ارواد و بوبلوس (جبیل) بود، فنیقی ها در دیگر نقاط جهان نیز کشورشهرهایی داشتند که از سواحل شرقی آفریقا تا کرانه های شمالی آن امتداد می یافت، کارتاژ و اوتیکه از جمله این نواحی بودند. آن ها کم و بیش تحت تأثیر یا استیلای متناوب مصری ها قرار می گرفتند.

پیشنهاد کاربران

با ترجمه خط هیروگلیف مصریان قوم فنیقی " fenchu " با تلفظ فنچو به معنای نجار و تاجر چوب معروف بوده اند. اجزای تشکیل دهنده لغت " فن چو " خیلی به کمات فارسی شبیه اند. همچنین به اقوام دریایی ( daryayeha ) هم معروف اند و به سه گانگی اعتقاد داشته اند. خدای پدر el با تلفظ ال و خدای مادر ashira با تلفظ آشیره و خدای پسر baal با تلفظ باآل یا بعال. خطوط زبان های عبری ؛ عربی ؛ یونانی و لاتین ریشه در الفبای فنیقی دارند ، مایه تعجب است که خط اوستایی از آن متاثر نشده است.


کلمات دیگر: