کلمه جو
صفحه اصلی

مودم

عربی به فارسی

تلفيق و تفکيک کننده


مترادف و متضاد

modem (اسم)
مودم، تلفیق و تفکیک کننده

فرهنگ فارسی

مرد دانا و تجربه کار .

وسیله‌ای برای تبدیل اطلاعات رقمی دوگانی به علامت‌های صوتی در خطوط تلفن


لغت نامه دهخدا

مؤدم. [ م ُءْ دِ ] ( ع ص ) نعت فاعلی از ایدام. اصلاح کننده. ( ناظم الاطباء ) ( آنندراج ). سازواری ده بین کسان. ( از اقرب الموارد ). برقرار کننده دوستی و الفت دهنده. ( ناظم الاطباء ). اصلاح کننده و الفت دهنده. ( از منتهی الارب ) ( آنندراج ). || آن که نان خورش برای نان ترتیب می دهد. ( ناظم الاطباء ). بسیار آمیزنده نان به نان خورش. ( آنندراج ) ( از منتهی الارب ). ادیم. ( از منتهی الارب ). رجوع به ادیم شود.

مؤدم. [ م ُءْ دَ ] ( ع ص ) مرد دانا و تجربه کار. ( منتهی الارب ، ماده ادم ). مرد دانای تجربه کار. ( ناظم الاطباء ). مجرب. ( یادداشت مؤلف ).

دانشنامه عمومی

مودم یکی از ابزارهای رایانه ای است که برای اتصال دو رایانه به یکدیگر از راه خطوط گوناگون مخابراتی استفاده می شود. البته هر یک از این دو کامپیوتر می توانند راهی به یک شبکه رایانه ای باشند. نام مودم (Modem) مخفف modulator-demodulator است. یعنی وسیله ای که سیگنال ها را مدوله (پیمانه ای) می کند. مودم ها انواع مختلفی دارند که در کل می توان آن ها را به این گروه ها تقسیم بندی کرد.
فرمت های مدل سازی دیجیتالی که دارای ایمنی بالا هستند که نوعاً استفاده می شوند.
پیچیدگی شکل موج پایین هستند و نوعاً مرحله دوگانه انتقال است.
تصحیح خطا از حالتی به حالت دیگر تغییر می کند اما نوعاً نسبت به اغلب مودم های خط زمین قوی تر است.
این واژه برگرفته از (تلفیق کردن Modu late و تلفیق زدایی de modulate) گرفته شده یک قطعه است که یک آنالوگ حامل سیگنال را به اطلاعات دیجیتالی ریزی تلفیق می سازد و همچنین سیگنال حاملی را بر اطلاعات انتقال یافته که برداری می کند. هدف ایجاد سیگنالی است که به راحتی قابل انتقال و رنگ شایی برای تولید مجدد اطلاعات دیجیتالی اصل است. مودم طی جهت اهداف مختلف انتقال سیگنال های آنالوگ برای راندن دیوها به رادیو استفاده می شوند. نمونهٔ مشهور مودم باند صداست که دیجیتال os' , 'ls یک کامپیوتر شخص را تبدیل به اصوات می کند که قابل انتقال در خطوط تلفنسیستم های تلفن قدیمی پهن هستند (PoTs)، وقتی در جهت دیگر دریافت شدند، آن os, ls را به عقب به شکل استفاده شده و توسط یک USB، سریال یا اتصال شبکه ای تبدیل می کند. مودم ها بر اساس مقدار اطلاعاتی که در واحد زمان (ثانیه) می توانند منتقل کنند طبقه بندی می شوند. این معیار طبقه بندی معمولاً بیت بر ثانیه (bit/s یا bps) است. مودم ها را می توان بر پایه معیار دیگری نیز طبقه بندی کرد؛ که نرخ نشانه (تعداد سمبل های متمایز انتقال یافته در هر ثانیه) نام دارد و با واحد باد (یکا) اندازه گیری می شود. برای مثال استاندارد ITU V.21 از روش کلیدگزاری توسط جابجایی فرکانس صدااستفاده می کند. بدین معنا که از دو نوا با فرکانس های متفاوت، که هرکدام به یک نشانه جداگانه مربوط می شوند (یا یک بیت به ازای هر نشانه)، برای انتقال ۳۰۰ بیت در ثانیه (با استفاده از ۳۰۰ باد) استفاده می شود. استاندارد اصلی به شماره ITU V.22 که قادر به ارسال و دریافت ۴ نشانه مختلف (۲ بیت برای هر نشانه) است، ۱۲۰۰ بیت بر ثانیه را با ارسال ۶۰۰ نشانه در ثانیه (۶۰۰ باد) منتقل می کند. البته این کار را با استفاده از کلیدگذاری جابجایی فاز انجام می دهد. هستند این تعداد و شماره ها مستقیماً متصل می شوند اما الزاماً نه در حالت خطی.
مودم های سریع تر که در اینترنت روزانه استفاده می شوند، مودم های کابل و مودم های ADSL هستند. در ارتباطات تلفنی، مودم های رادیویی چهارچوب های مکرر از اطلاعات را در سرعت های اطلاعاتی بالا در اتصالات رادیویی ماکروویو انتقال می دهند که بعضی از آن ها بیش از یک صد میلیون بیت در هر ثانیه را منتقل می سازند. مودم های نوری اطلاعات را فیبرهای نوری انتقال می دهند. اغلب اطلاعات متصل شدهٔ درون قاره ای کنونی از مودم های نوری برای انتقال در فیبرهای نوری زیردریایی استفاده می کنند. مودم های نوری به طور روتین دارای نرخ ها و سرعت های اطلاعاتی در دسترس حدود یک میلیون (۹۱۰×۱) بیت در هر ثانیه دارند. یک کیلوبیت در هر ثانیه (s/kbit یا s/ kb یا (kbpsهمان طور که در این مقاله استفاده شد میانگین ۱۰۰۰ بیت در هر ثانیه است و ۱۰۲۴ بیت در هر ثانیه نیست. برای مثال یک مودم ۵۶ کیلویی قادر به انتقال اطلاعات تا بیش از ۵۶۰۰۰ بیت در هر ثانیه از طریق خط تلفن است.
خدمات سیمی اخبار در دههٔ ۱۹۲۰ تجهیزات پیچیده ای بودند که تعریف را برآورد می ساختند اما نقش مودم برای نقش و کاربرد تسهیم شایع بود، بنابراین به طور رایج و مشترک در تاریخچهٔ مودم ها مشمول نمی شوند. George Stibitz به وسیله یک ماشین تحریر خودکار گیرندهٔ پیام، خطوط تلفن را از مسافت دور از شهر نیوهمپشابر به یک کامپیوتر در شهر نیویورک در سال ۱۹۴۰ اتصال داد اما کلمهٔ «مودم» هنوز ابداع نشده بود، بنابراین این نیز به حساب نمی آید.

دانشنامه آزاد فارسی

مودِم (modem)
وسیله ای ارتباطی که رایانه را قادر می سازد تا اطلاعاتی را از طریق خط تلفن معمولی مخابره کند. چون رایانه دستگاهی دیجیتالی است (یعنی با سیگنال های الکتریکی نشانگر عددهای یک و صفر و به صورت دودویی کار می کند) و خط تلفن که دستگاهی آنالوگ است (یعنی یک سیگنال را به شکل های متنوع حمل می کند)، مودم باید عملیات تبدیل دیجیتال به آنالوگ و برعکس را انجام دهد. مودم ها هنگام مخابرۀ اطلاعات، سیگنال های دیجیتالی رایانه را به یک فرکانس حامل پیوسته در خط تلفن تبدیل می کنند. در مقابل هنگام دریافت اطلاعات، آن ها را به شکل دیجیتالی برمی گردانند. مودم با کمک نرم افزار می تواند عملیاتی چون شماره گیری و پاسخ دهی اتوماتیک را نیز انجام دهد.

فرهنگستان زبان و ادب

{modem, modulator-demodulator} [رایانه و فنّاوری اطلاعات، مهندسی مخابرات] وسیله ای برای تبدیل اطلاعات رقمی دوگانی به علامت های صوتی در خطوط تلفن


کلمات دیگر: