کلمه جو
صفحه اصلی

انحصار چندتایی

فرهنگ فارسی

وضعیتی که در آن گروهی کوچک از بنگاه‌ها، بازار را در اختیار خود دارند


دانشنامه عمومی

انحصار چندتایی (به انگلیسی: Oligopoly) گونه ای از ساختار بازار است و به وضعیتی گفته می شود، که در آن تعداد فروشندگان (خریداران) بیش از واحد باشد و همچنین تعداد آن ها آنقدر زیاد نباشد که رفتار هر یک در مورد تعیین قیمت و مقدار، بر سود دیگران تأثیرگذار نباشد.
ساختار بازار
انحصار خرید
بازار رقابت کامل
دوراهی زندانی
تعادل برتراند
تعادل کورنو
انحصار
در بازار انحصار چندتایی، تعداد فروشندگان محدود است، معمولاً کالاهای (خدمات) تولیدی همگن نیستند و در نتیجه بحث تبلیغات وجود دارد، ورود به بازار و خروج از آن آزاد نیست و همچنین معمولاً اطلاعات خریداران با فروشندگان یکسان نیست و در بیشتر مواقع اطلاعات خریداران از فروشندگان کمتر است. مثال های بسیاری از این نوع بازار در دنیای واقعی وجود دارد. صنعت خودروسازی، موبایل سازی، بازار محصولات انرژی (نظیر نفت و گاز)، صنایع مواد غذایی و هواپیماسازی تنها نمونه هایی اندک از بازارهای انحصار چندتایی هستند. از آنجایی که در بازار انحصار چندتایی رفتار هر یک از بنگاه ها بر دیگری تأثیرگذار است، در نتیجه روش های رسیدن به قیمت و مقدار تعادلی معادل حداکثر سود، با توجه به تعداد فروشندگان، ساختار بازار، اطلاعات در دسترس و بسیاری عوامل دیگر متغیر است.
در انحصار چندتایی ممکن است تولیدکنندگان با تبانی اقدام به کنترل تولید و افزایش قیمت بزنند، مانند وضعیتی که در انحصار تک جانبه پیش می آید. اگر این تبانی به صورت رسمی درآید به آن کارتل می گویند. یکی از تأثیرگذارترین موارد اوپک است که در تعیین قیمت جهانی نفت خام تأثیرگذار است.
شرایط ماکزیمم سازی سود: در یک بازار انحصار چندتایی، هر گاه درآمد حاشیه ای برابر با هزینه های حاشیه ای شود، سود ماکزیمم خواهد شد.

فرهنگستان زبان و ادب

{oligopoly} [اقتصاد] وضعیتی که در آن گروهی کوچک از بنگاه ها، بازار را در اختیار خود دارند


کلمات دیگر: