کلمه جو
صفحه اصلی

شبدر

فارسی به انگلیسی

clover


clover, shamrock

فارسی به عربی

برسیم

مترادف و متضاد

clover (اسم)
شبدر

فرهنگ فارسی

← شبکۀ بسپاری درهم‌خلیده


گیاهی ازنوع اسپرس که خوراک حیوانات علفخواراست
( اسم ) گیاهی است از تیره پروانه واران که یکساله یا دوساله است و برخی گونه های پایا نیز دارد . برگهایش مرکب از سه برگچه است . گلهایش سفید و یا صورتی رنگند و برخی گونه ها نیز دارای گلهای ارغوانیند و به ندرت دارای گل زرد می باشد گل آذینش خوشه یی کروی است . در حدود ۱۵٠ گونه از این گیاه شناخته شده که همه مصرف علوفه دارند و جزو گیاهان مرغوب مرتع می باشد رطبه برسیم برسیم احمر فصفصه شبدر چمنی گل قرمز حندقوقی ذوثلاث الولن ذوخمسه الوان طریفلن شبذر . یا شبدر صحرایی . گونه ای شبدر که دارای برگهای ریز کوچک است و در کنار نهرها و مزارع می روید رجل الرنب ارنبی . یا شبدر عطری . ناخنک یا شبدر گل قرمز . قرنبوش . توضیح با شبدر عطری ( ناخنک ) اشتباه نشود یا شبدر وحشی . گونه ای شبدر که شباهتی کامل به شنبلیله دارد و جزو شبدرهای خودروی یکساله است و برگهای تازه آن را جزو سبزیهای خوراکی می خورند حند قوقی بری ذرق دیواسپست انده قوقو .

فرهنگ معین

(شَ دَ )(اِ. )گیاهی است از تیرة پروانه - واران که ی کساله یا دوساله است و برخی گونه های پایا نیز دارد. برگ هایش مرکب از سه برگچه است . گل هایش سفید یا قرمز یا صورتی است .

لغت نامه دهخدا

شبدر. [ ش َ دَ ] ( اِ ) شبذر. نباتی است جنس ینجه.( از آنندراج ). گیاهی است که اسپست نیز گویند. ( ناظم الاطباء ). گیاهی است از تیره پروانه داران که یکساله یا دوساله است و برخی گونه های پایا نیز دارد. و برخی مرکب از سه برگچه است. گلهایش سفید یا قرمز و یا صورتی رنگند و برخی گونه ها نیز دارای گلهای ارغوانیند و به ندرت دارای گل زرد میباشند. گل آذینش خوشه کروی است. در حدود 150 گونه از گیاه شناخته شده که همه مصرف علوفه دارند و جزو گیاهان مرغوب مرتع میباشند. رطبه. برسیم. برسیم احمر. فصفصه. شبدر چمنی. شبدر گل قرمز. حندقوفی. ذوئلاث الوان. ذوخمسة الوان. طریفلن.
- شبدر چمنی ؛ نوعی است از انواع شبدر.
- شبدر صحرایی ؛ گونه ای شبدر که دارای برگهای ریز کوچک است و در کنار نهرها و مزارع میروید. رجل الارنب. ارنبی.
- شبدر عطری ؛ نام گیاه ناخنک است.
- شبدر گل قرمز ؛ نوعی از گیاه شبدر است.
- شبدر معطر ؛ قرنبوش ( با ناخنک یا شبدر عطری اشتباه نشود ).
- شبدر وحشی ؛ گونه ای شبدر که شباهتی کامل به شنبلیله دارد و جزو شبدرهای خودروی یکساله است و برگهای تازه آن را جزو سبزیهای خوراکی میخورند. حندقوقی بری. ذرق. دیواسپست. انده قوقو.
- شبدر ترشک ؛ گیاهی است از تیره شبدر ترشکها که برگهایی مانند شبدر دارای سه برگچه دارد و رنگ برگچه هایش در ابتدای جوانه زدن ارغوانی است. این گیاه دارای ویتامین «C» فراوان است از این جهت دارای اثر ضد اسکوربوت قوی میباشد. و چون طعم ترش مطبوعی دارد جزو سبزیهای خوراکی مصرف میشود. در آب و هوای معتدل خشک میروید و در ایران نیز در اکثر نقاط به فراوانی در کنار نهرها روییده میشود. حماض. حمیضه. سلق بری. خمضیض. از این گیاه اسید اگزالیک نیز استخراج میشود. در برخی از کتب این گیاه را به نام ترشک ذکر کرده اند ولی با ترشک معمولی ( Rumex ) نباید اشتباه شود.

فرهنگ عمید

گیاهی خودرو یا کاشتنی با سه برگچۀ گرد که معمولاً به مصرف خوراک دام می رسد.

دانشنامه عمومی

گیاهی از خانواده لگوم بومی ایران افغانستان، ترکیه و ...


شَبدَرها متعلق به جنس تریفولیوم (Trifolium) جزء مهم ترین گیاهان علوفه ای خانواده لگومینوز (Leguminous) در مناطق معتدل و مرطوب است که از نظر علوفه ای و مرتعی دارای ارزش بسیار زیادی است و در تغذیه دام ها نقش بسزایی دارند. شبدرها گیاهی سه برگچه ای اند و به همین خاطر اسم علمی آنها از دو کلمه لاتین "Tria" به معنی سه و "Folia" به معنی سه بر گچه ای گرفته شده است. تعداد گونه های شبدر در دنیا حدود ۳۰۰ گونه ذکر شده که از این تعداد ۲۵ گونه از نظر کشاورزی مهم است که از این تعداد فقط ۹ گونه آنها از جمله شبدر زیر زمینی به صورت تجارتی کشت می شوند. بیشترین پراکنش شبدرها در منطقه مدیترانه است، به طوری که در منطقه اورآسیا ۱۶۰-۱۵۰ گونه، آمریکا ۶۵-۶۰ گونه و در آفریقا ۳۰-۲۵ گونه گزارش شده است. بر اساس تحقیقات بانک ژن گیاهی و ذخایر توارثی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر تعداد گونه های تاکنون شناخته شده شبدر در ایران حدود ۵۴ گونه است که از این تعداد دو گونه شبدر ایرانی (Trifolium resupinatum) و شبدر برسیم (Trifolium alexandrium) به صورت وسیع کشت می شوند.

شبدر (سرده). subg. Chronosemiumsubg. Trifolium
Amoria C. PreslBobrovia A. P. Khokhr.Chrysaspis Desv.Lupinaster Fabr.Ursia Vassilcz.Xerosphaera Soják
شَبدَر (نام علمی: Trifolium) جزء مهم ترین گیاهان علوفه ای خانواده لگومینز (Leguminous) در مناطق معتدل و مرطوب است که از نظر علوفه ای و مرتعی دارای ارزش بسیار زیادی است و در تغذیه دام ها نقش بسزایی دارند. شبدرها گیاهی سه برگچه ای اند و به همین خاطر اسم علمی آنها از دو کلمه لاتین "Tria" به معنی سه و "Folia" به معنی سه بر گچه ای گرفته شده است. تعداد گونه های شبدر در دنیا حدود ۳۰۰ گونه ذکر شده که از این تعداد ۲۵ گونه از نظر کشاورزی مهم است که از این تعداد فقط ۹ گونه آنها از جمله شبدر زیر زمینی به صورت تجارتی کشت می شوند. بیشترین پراکنش شبدرها در منطقه مدیترانه است، به طوری که در منطقه اورآسیا ۱۶۰–۱۵۰ گونه، آمریکا ۶۵–۶۰ گونه و در آفریقا ۳۰–۲۵ گونه گزارش شده است. بر اساس تحقیقات بانک ژن گیاهی و ذخایر توارثی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر تعداد گونه های تاکنون شناخته شده شبدر در ایران حدود ۵۴ گونه است که از این تعداد دو گونه شبدر ایرانی (Trifolium resupinatum) و شبدر برسیم (Trifolium alexandrium) به صورت وسیع کشت می شوند.
تمام شبدرها در آب و هوای خنک بهترین عملکرد را دارند. در بین شبدرها شبدر سفید از همه مقاوم تر است. میزان قند در شبدرها بیش از یونجه است و سطح برگ بیشتری نسبت به یونجه دارند اما مقاومت شبدرها به شوری کمتر از یونجه است و نیاز آبی شبدرها نیز کمتر از یونجه است.البته باید توجه داشت که شبدرها به لحاظ کمیت تولید در سطح پایین تری از یونجه قرار دارند و میزان مواد غذایی قابل هضم یونجه از شبدرها بیشتر است.گیاهان علوفه ای تیره بقولات از نظر عمق ریشه به شکل زیر هستند:ریشه شبدر‍ سفید<ریشه شبدر‍ قرمز <ریشه شبدر برسیم <ریشه یونجه <ریشه اسپرس.

دانشنامه آزاد فارسی

شَبدَر (trefoil)
شَبدَر
چندین گونه گیاه، از تیرۀ لوبیاسانان، جنس Trifolium. برگ های این گیاهان به سه برگچۀ کوچک تقسیم شده است. شبدر زرد (T. campestre) برگ های برگچه ای دارد که اطراف گل های زرد را فرا گرفته اند. پهنای آن به یک ونیم سانتی متر می رسد. این گیاه در علفزارهای اروپا، آسیای غربی، امریکای شمالی، و امریکای جنوبی می روید. شبدر باتلاقی (Menyanthes trifoliata) گیاهی علفی و باتلاقی از خانواده Menyanthaceae است. شبدر چهارپر یا آبی گونه ای سرخس آبزی، با نام Marsilea quadrifolia، از خانوادۀ Marsileaceae است. به گونه های جنس Oxalis، از خانوادۀ Oxalidaceae، نیز شبدر ترشک می گویند. یگانه گونۀ این جنس در ایران، گیاهی علفی و یک ساله است که با نام شبدر ترشک جنگلی و به صورت علف هرز می روید.

فرهنگستان زبان و ادب

{IPN} [شیمی] ← شبکۀ بسپاری درهم خلیده

گویش اصفهانی

تکیه ای: šewda
طاری: šendar
طامه ای: šundar
طرقی: šundar
کشه ای: šundar
نطنزی: šundar


پیشنهاد کاربران

شبدر درواقه نوعی برگ است که سو نوع دارد شبد سه برگ معنی خواصی نداره شبد چهار برگ نماد خوش شانسیه ولی شبدر پنج برگ به معنی محل زندگی شیطانه ولی همه این ها افسانه است


کلمات دیگر: