کلمه جو
صفحه اصلی

کمدی الهی

فرهنگ فارسی

حماسه بزرگ ایتالیایی دانته و آن مجموعه ایست تقریبا شامل ۱۴٠٠٠ مصراع که بسه قسمت مجزا : دوزخ برزخ و بهشت تقسیم شده و روی هم رفته شامل ۱٠٠ سرود است. کمدی الهی بطور کلی سفرنامه انسانی زنده ( دانته ) بدنیای جاوید است. در این سفر دانته از دوزخ و طبقات نه- گانه آن که انواع گناهکاران در آن بتناسب گناهان خویش کیفر می بینند میگذرد و به برزخ - که حد فاصل دوزخ و بهشت است - میرسد و سپس ببهشت میرود و نه طبقه آنرا تا عرش اعلی طی میکند و سپس از سفر آن جهان بروی زمین باز میگردد . دانته در لفافه داستان - پردازی زندگی روحی بشر و سیر معنوی او را از مرحله گناهکاری تا بمرحله تزکیه نفس و صفای باطنی مورد تحلیل قرار داده است و جزئ جزئ گفته های وی در واقع تمثیلات و استعاراتی است که از حقیقتی عالی حکایت میکند. این کتاب بفارسی ترجمه و منتشر شده است . بر این کتاب تفاسیری نیز توسط دو نویسنده معروف ایتالیایی [ بوکاچو ] و [ دکامرونه ] نوشته شده . کتاب مزبور را خود دانته فقط [ کمدی ] نامیده بود و لقب الهی یا آسمانی در حدود سه قرن بعد یعنی در قرن شانزدهم بدان داده شد . محققان درباره ماخذ و منابعی که موجب الهام دانته درین کتاب شده اند تحقیقات مشروح کرده اند .

دانشنامه عمومی

کمدی الهی یا خندستان خدایی سه گانه ایست به شعر که دانته آلیگیری، شاعر و نویسنده ایتالیایی نوشتن آن را در سال ۱۳۰۸ میلادی آغاز کرد و تا زمان مرگش در سال ۱۳۲۱ میلادی کامل کرد. این کتاب از زبان اول شخص است و دانته در این کتاب، سفر خیالی خود را به دوزخ، برزخ و بهشت تعریف می کند. کمدی الهی یکی از اولین کتاب های ادبیات ایتالیا است و از بزرگترین آثار در ادبیات جهان به شمار می آید. این کتاب کمک کرد تا زبان توسکانی و شیوهٔ نوشتاری آن به استانداردی برای زبان ایتالیایی تبدیل شود.
شاعران، نقاشان و مجسمه سازان بزرگ بسیاری به خلق آثار برجسته ای پرداختند که موضوع اصلی آن صحنه ها و داستان های کمدی الهی است. بوتیچلی، نقاش بزرگ و معاصر میکل آنژ در سدهٔ ۱۵ (میلادی)، یکی از آنان است. دلاکروا، نقاش بزرگ دیگر و ویلیام بلیک شاعر بزرگ انگلیسی سدهٔ ۱۸ (میلادی)، گوستاو دوره، نقاش و حجار بزرگ سدهٔ ۱۹ (میلادی)، رافائل، شفر، گلز، دلابرد، هامان، مورانی و بسیاری دیگر، از زمره کسانی هستند که با موضوع کمدی الهی آثار جاودانی خلق کرده اند. بجز اینها از دیر باز تاکنون در کرسی های «دانته شناسی» در دانشگاه های معتبر جهان، به شناخت، تفسیر و معرفی کمدی الهی می پردازند. اخیراً هم نویسندهٔ آمریکایی دن براون کتابی تحت عنوان دوزخ منتشر کرده که الهام گرفته از کمدی الهی دانته است
این کتاب در ابتدا کمدی (به ایتالیایی: Commedìa) نام داشت و بعدها جیووانی بوکاچیو (نویسنده هم عصر دانته) واژهٔ الهی را به آن افزود و نام کمدی الهی برای اولین بار در چاپ ونیز به سال ۱۵۵۵ بر جلد این کتاب ظاهر شد.
در سفر دانته به دنیای پس از مرگ، دو راهنما او را همراهی می کنند؛ در دوزخ و برزخ راهنمای او «ویرژیل»، شاعر رومی است که چند قرن پیش از دانته زندگی می کرده، و در بهشت راهنمای او بئاتریس پورتیناری است که دانته او را دوست می داشته و در کتاب زندگانی نو به شرح عشق خود به او پرداخته است. «البته در برخی منابع ذکر شده که بئاتریس همانند ویرژیل (که سمبول عقل و منطق بشری است) جنبهٔ سمبولیک داشته و مظهر عشق و فروغ الهی است؛ و اشاره دانته به عشق زمینی خود در کتابی با مضمون خدا و فروغ و حد اعلای کمال بعید به نظر می رسد.» (به نقل از شجاع الدین شفا)
دانته در این کتاب از مراحل مختلف دوزخ، برزخ و بهشت می گذرد و در این مراحل با شخصیت های مختلف تاریخی برخورد می کند، تا عاقبت در آخرین مرحله بهشت به دیدار خدا می رسد.

دانشنامه آزاد فارسی

کُمدی الهی (Divine Comedy)
کُمدی الهی
منظومه ای حماسی، اثر دانته (۱۳۰۷ـ۱۳۲۱م). سفر او به دوزخ، برزخ، و بهشت را شرح می دهد. در کمدی الهی ویرژیل، شاعر رومی، راهنمای دانته در گذر از دوزخ و برزخ است؛ دانته شخصیت های تاریخی یا هم عصر خود را برحسب فضایل اخلاقی و نیز سیاسی شان در هر یک از این سه جایگاه قرار می دهد. در بهشت بئاتریچه، عشق سراسر عمرش، را می یابد. این منظومه، که سرشار از نماد و تمثیل است، بسیاری از نویسندگان انگلیسی، همچون میلتون، بایرون، شلی، و تی اس الیوترا تحت تأثیر قرار داد. این منظومۀ داستانی بلند که نام آن در اصل کمدی بود، در حدود ۱۵۵۰ با نام کمدی الهی به چاپ رسید. پیرنگ داستان ساده است. ویرژیل، معجزه آسا ظاهر می شود و روح انسانی را که در جنگلی هولناک تنهاست از درکات دوزخ و تماشای کیفر هولناک گناهکاران می گذراند و به برزخ (اعراف) هدایت می کند. در این جا بئاتریچه، راهنمای دوم، ظاهر می شود و روح را با عبور از فلک های بهشتی به ملکوت اعلی می رساند. کمدی الهی از سه چکامۀ دوزخ، برزخ، و بهشت تشکیل شده که هر چکامه ۳۳ قطعه دارد و با توجه به این که مقدمۀ کتاب نیز در حکم یک قطعه است، بنابراین تعداد قطعه های کل کتاب به ۱۰۰ می رسد. هر قطعه نیز بین ۱۳۶ تا ۱۵۱ بیت دارد که مجموع کل آن به ۱۴۲۳۰ بیت می رسد. هر بیت یازده هجا دارد و قافیه بندی کتاب نیز به شکل ترزا ریما (aba,bcb,cdc,...) است. کمدی الهی را از بزرگ ترین آثار ادبی جهان و دانته را جزو پنج یا شش شاعری می دانند که تا به امروز در آسمان ادبیات جهان درخشیده اند.


کلمات دیگر: