کلمه جو
صفحه اصلی

مقتدی صدر

دانشنامه عمومی

سید مقتدی صدر شخصیت سیاسی و مذهبی اسلام گرای عراقی، یکی از رهبران شیعیان عراق و شناخته شده ترین بازمانده خاندان صدر است.نبو
وی طرفدار ایجاد حکومت اسلامی و از مخالفین حکومت صدام و حضور نیروهای خارجی در عراق بوده است. نیروهای شبه نظامی مسلح تحت امر او سابقاً معروف به جیش المهدی در مقاطعی درگیری هایی با نیروهای آمریکایی ائتلاف و افراطیون سنی بعثی و حکومت مرکزی داشته اند. مهم ترین پایگاه طرفداران صدر در استان های جنوبی عراق به ویژه در شهرک صدر محله شیعه نشین بغداد است.
وی چهارمین فرزند آیت الله سید محمد صدر، مجتهد شجاع با نفوذ عرب عراقی در دهه نود میلادی است؛ پدر مقتدی به همراه دو پسرش برادران مقتدی در دوران رژیم بعثی صدام حسین به خاطر نقش محوری که در مبارزه مردم این کشور داشتند بدست صدام ترور و کشته شدند. خاندان صدر؛ از جملهٔ این خاندان های اصیل و ریشه دار است که علاوه بر عراق دامنهٔ حضور مؤثر خود را به ایران و لبنان نیز گسترانده است؛ نسب خانواده صدر به پیشوای هفتم شیعیان موسی بن جعفر کاظمین منتهی می شود. صدرها که در منطقه جبل عامل لبنان سکنی گزیده بودند بعدها به نجف در عراق هجرت کرده و گروهی از آن ها نیز راهی ایران شدند. پسر عموی پدرش، آیت الله سید محمدباقر صدر (از مراجع پیشین تقلید شیعیان عراق) نیز به دلیل مبارزه با صدام شکنجه و کشته شد. سید موسی صدر رهبر سابق شیعیان لبنان که بحث هایی دربارهٔ ناپدید شدنش توسط قذافی لیبی وجود دارد نیز پسر عموی پدر مقتدی می باشد. همسر مقتدی صدر، دختر سید محمدباقر صدر و فاقد فرزند است.
مقتدی صدر به پیروی از پدرش آیت الله سیدمحمد صدر، بر این اعتقاد است که مرجع تقلید بر همه امور مقلدانش ولایت دارد (ولایت فقیه) و باید در همه امور سیاسی و غیر سیاسی حضور فعال و تعیین کننده داشته باشد و در مواقع حیاتی به مرکزیتی برای هدایت مقلدان مذهبی در دفاع از ارزش های دینی و ملی بدل گردد و در مسایل حکومتی قضایی اجتماعی شرعی همه امور ارشاد و اعمال نماید همانند پیامبر اسلام و علی بن ابیطالب و نسل آنان. مقتدی صدر مقلد آیت الله سیدکاظم حائری مرجع تقلید عراقی مقیم قم می باشد. مقتدی چهار سال برای تکمیل دروس فقهی اجتهاد خود در شهر قم ایران سپری کرد؛ ولی به دلیل منش محتاط حوزه مرجعیت نجف و همچنین حاکمیت ایران در حوزه قم، هنوز مقام علمی شیعی-آیت الله- به وی داده نشده است. اما آیت الله سیستانی در فقه بسیار محتاط و مسایل مذهبی شرعی را از حکومت و سیاست جدا می داند (کفالت فقیه) البته او برخلاف مقتدی صدر نماز جمعه برگزار نمی کند، زیرا جزو اصولیون است و اصولیون معتقدند زمانی که پیشوای غایب ظهور کرد باید نماز جمعه را برپا داشت. دربارهٔ عدم تفاهم میان مقتدی صدر و آیت الله سیستانی نظراتی دیگر نیز وجود دارد. برخی معتقدند که مقتدی صدر و گروهش ظاهراً با روش های سیاسی آیت الله سیستانی مخالفت می کنند اما بدنبال تثبیت مرجعیت عربی خود هستند و ایرانی الاصل بودن ایشان به عنوان مرجع تقلید شیعیان عراق مخالفند براساس این نظریه، مقتدی صدر چندان مایل نیست که یک مرجع غیر عرب، امور مذهبی شیعیان عراق را به عهده بگیرد. اما در مقابل پیروان این نظریه اکثریت دیگری از صاحبنظران وجود دارند که معتقدند مقتدی صدر کمترین تعصب ضد ایرانی ندارد، مقتدی صدر از حامیان آیت الله سیستانی است ولی از اینکه ایشان فعالانه پنجه در پنجه اشغالگران آمریکایی نمی افکند و اکنون نیز حاضر نیست در فعالیت های سیاسی مداخله گسترده وجدی داشته باشد و در قبال مسائل روزمره سیاسی موضعگیری نماید چندان خشنود نیست.

نقل قول ها

مقتدی صدر از رهبران سیاسی عراقی.
• «هدف نهایی جیش المهدی آزادی عراق از دست اشغالگران است. چون تاثیرحضور نیروهای آمریکایی در عراق از حکومت صدام حسین و حزب بعث منفی تر است.»


کلمات دیگر: