کلمه جو
صفحه اصلی

کرم های نواری

دانشنامه عمومی

کرم های نواری یا سستودها (نام علمی: Cestoda) نام یک رده از انگل های کرم های پهن است. در حالت بالغ آنها در دستگاه گوارش مهره داران یافت می شوند.کرم های نواری انواعی از انگل ها به شمار می روند که به شکل بندبند و دارای یک عضو بادکش دار در قسمت سر هستند. آنها به جدار روده وصل شده و از مواد غذایی آن تغذیه می کنند.از معروفترین کرم های نواری کرم کدو ،Diphyllobothrium است.
کلیات کرم شناسی، کلیات انگل شناسی (موزه انگل شناسی دانشگاه ایران)
کرم های بالغ در مجرای گوارش مهره داران و لارو آنها در بافتهای مهره داران و بی مهرگان زندگی می کنند. کرم بالغ، طویل و روبان مانند است و معمولاً در جهت پشتی ـ شکمی پهن شده و فاقد مجاری گوارشی و عروقی می باشد. این کرم ها معمولاً به بندها یا پروگلوتیدهایی تقسیم شده اند که هنگام بلوغ دارای اعضای تولید مثل هر دو جنس نر و ماده هستند.
سستودها کرم های مسطح، بندبند و روبان شکل، به رنگ سفید یا قهوه ای هستند. طول آن ها از چند میلی م تر تا چند متر متغیر است، هرمافرودیت هستند و هربند در مرحلة بلوغ از نظر جنسی کامل است. سستودها لوله گوارش ندارند و همگی انگل هستند. اغلب آن ها در روده میزبان های مهره دار زندگی می کنند. سیر تکاملی سستودها (به جز یک گونه) غیرمستقیم است و در چرخه زندگی آن ها یک یا دو میزبان واسط وجود دارد. در بدن میزبان واسط مرحله عفونت زای انگل به وجود می آیدبدن کرم بالغ از سر یا اسکولکس، گردن و زنجیره ای از بندها تشکیل شده است.
اسکولکس (سر) اغلب کروی و وظیفة اصلی آن چسباندن کرم به جدار محل زندگی و جابه جایی آن است. اسکولکس در سستودها به سه شکل بادکش دار، دارای بوتریا و بوتریدیا (چاهک) دیده می شود.اسکولکس دارای بادکش


کلمات دیگر: