کلمه جو
صفحه اصلی

ترانه علیدوستی

دانشنامه عمومی

ترانه علیدوستی (زاده ۲۲ دی ۱۳۶۲، تهران) هنرپیشه سینما و تئاتر، دوبلور و مترجم فمینیست اهل ایران می باشد. او در فیلم های فیلم سازان برجسته ای چون رسول صدرعاملی و واروژ کریم مسیحی و اصغر فرهادی بازی کرده؛ و عناوین فراوان سینمایی از جمله جایزه بهترین بازیگر زن، پنجاه وپنجمین جشنواره فیلم لوکارنو سوئیس، جایزه بهترین بازیگر زن، جشنواره فیلم آسیایی و عربی اوسیان سینه فن و سیمرغ بهترین بازیگر زن در جشنواره فیلم فجر را گرفته است. او در جشنواره های فیلم وزول فرانسه ۲۰۱۴ و فیلم هانوی ویتنام ۲۰۱۲، یکی از اعضای هیئت داوران بود.
نمایشنامه «آنا کارنینا»
علیدوستی به زبان انگلیسی مسلط بوده و مترجم ادبی است. او جایزه ادبی پروین اعتصامی را در پنجمین دوره برگزاری آن در قسمت ادبیات داستانی با ترجمه رؤیای مادرم، تألیف آلیس مونرو کسب کرد. ترانه علیدوستی در ویژه نامه شماره ۱۰۰ ماهنامه صنعت سینما که نگاهی است به سینمای ایران در دهه هشتاد، به انتخاب ۱۳۰ نویسنده و منتقد سینمایی به عنوان بهترین بازیگر زن دهه انتخاب شد، همچنین در سال ۱۳۹۰، مجلّهٔ فیلم او را بهترین بازیگر زن دهه ۸۰ انتخاب کرد.
ترانه علیدوستی در دورهٔ دبیرستان مشغول تحصیل در رشتهٔ علوم تجربی بود که در کلاس های بازیگری امین تارخ ثبت نام کرد. سال ۱۳۷۹ از طریق همین کلاس ها برای بازی نقش «ترانه پرنیان» در فیلم من ترانه ۱۵ سال دارم انتخاب شد. پس از این فیلم او تا سال ۱۳۸۲ در هیچ فیلمی حضور پیدا نکرد.علیدوستی بازی در عرصه تئاتر را نیز با نمایش «فنز» تجربه کرد. سال ۱۳۸۰–۱۳۷۹ یک دورهٔ فیلمنامه نویسی در کلاس های حوزه هنری گذراند.
وی در فیلم اژدها وارد می شود! ساخته مانی حقیقی یکی از سرمایه گذاران فیلم می باشد.

نقل قول ها

ترانه علیدوستی (۱۳۶۲ / ۱۹۸۴م) بازیگر و مترجم ایرانی.
• «من اهل دسته بندی فیلم ها به هنری و تجاری نیستم. ضمن اینکه عقیده دارم سینمای تجاری سینمای سخیفی نیست و خجالت ندارد. اما بحث من بر سر کیفیت است. مشکل این است که سینمای تجاری ما خیلی عقب و الکن است. سینمای تجاری مان از دست یافتن به اولین هدفش که بازگرداندن سرمایه و پولسازی است هم عقب می ماند چرا که الفبای ابتدایی ایجاد کشش و سرگرمی در دنیای امروز را نمی داند و قواعدش همان قواعد نخ نمایی است که پیش از انقلاب شاید داشت کار می کرد.»• «جامعه ما از منظر اختلاف فرهنگی خیلی بیمار است و این مشکل میان فقیر و پولدار، یا دانا و نادان، یا مؤمن و کافر به سادگی رویکردی که مثلاً صداوسیما دارد نیست. وقتی ظلم هست، در حق همه هست. یکی آسیب اقتصادی می بیند و دیگری از نظر فرهنگ زخمی می شود.»


کلمات دیگر: